Відеоблоги

Електронний ВОД має юридичну силу без паперового? Позиція Генштабу

Ви дізнаєтесь:

  • Про форми та види чинних військово-облікових документів
  • Про вимоги до електронного військово-облікового документа
  • Чи можна прийняти на роботу за наявності лише електронного ВОД
Оберіть відео для перегляду

5(6)

Оцініть відео:

Електронний ВОД без паперового: ексклюзивна відповідь від Генштабу

00:06:03

Яна Ярошенко

5(6)

Оцініть відео:

Чи приймаєте ви працівників на роботу за електронним військово-обліковим документом? Чи для перестороги вимагаєте паперову форму? Як на це дивиться Генштаб?

 

Використання нових та старих форм військово-облікових документів

Перш за все, нагадаємо, що 18 травня 2024 року Постановою № 559 апровадили новий військово-обліковий документ. При цьому, військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цієї постанови, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

Отже, зараз чинними є як старі форми, передбачені п. 20 Порядку № 1487 у редакції до 18 травня, так і новий військово-обліковий документ за новою формою, визначеною Постановою № 559.

 

Паперова та електронна форми військово-облікових документів

Новий військово-обліковий документ може бути виданий у паперовій та електронній формах. Зокрема в електронній формі документ може бути згенеровано з використанням мобільного додатка порталу «Дія». При цьому, військово-обліковий документ в електронній формі може бути роздрукований. У такому випадку він повинен містити QR-код, придатний для зчитування. Зверніть увагу:

«Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу».

П. 9 Порядку № 559

 

Перелік чинних військово-облікових документів

Зараз чинними є наступні види військово-облікових документів:

  • Посвідчення про приписку до призовної дільниці (приписне);

  • Військовий квиток (навіть радянського зразка, якщо в ньому є чинна відмітка ТЦК про постановку на облік);

  • Тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

  • Новий військово-обліковий документ у паперовій формі;

  • Новий військово-обліковий документ в електронній формі (включно з роздрукованим).

 

Прийняття на роботу з електронним військово-обліковим документом, в т.ч. згенерованим у застосунку «Дія»

Якщо при працевлаштуванні особа надає електронний військово-обліковий документ, наприклад, демонструє його у застосунку «Дія», чи необхідно додатково отримувати військово-обліковий документ у паперовій формі?

У листі Міноборони від 30.07.2024 № 321/ВихЗПІ/550 зазначили, що «...за наявності військово-облікового документу в електронній формі немає необхідності додатково отримувати військово-обліковий документ у паперовій формі...»

Мінцифри висловило таку ж думку: «Документ має таку саму юридичну силу, як паперовий, тож використовуйте його в будь-яких життєвих обставинах – від працевлаштування до проходження перевірки на блокпості».

Отже, роботодавець може прийняти на роботу за електронним військово-обліковим документом, у тому числі згенерованим у застосунку «Дія». Хоча такі роз’яснення не вирішують інших питань, пов’язаних із застосуванням електронної форми, це є поточним станом справ.

 

Прийняття на роботу з роздрукованою версією електронного військово-облікового документа

Роздрукований електронний документ також є чинним. Якщо QR-код на ньому читається коректно, працівника можна прийняти на роботу за такою роздруківкою. Вимагати показувати військово-обліковий документ на смартфоні працівника не потрібно.

До списків кожної групи формується справа, у якій зберігаються копії військово-облікових документів. Тож, при працевлаштуванні роздруківка з електронного військово-облікового документа долучається до відповідної справи.

 

Підсумки

  • Постановою № 559 запровадили нову форму військово-облікового документа. Він може видаватися в паперовій формі на спеціальному бланку або в електронній формі, наприклад, у застосунку «Дія».

  • Електронна форма є чинною сама по собі за наявності читабельного QR-коду. Додатково отримувати паперову форму не потрібно.

  • Старі форми військово-облікових документів, включно з військовим квитком чи приписним, є чинними до їх оновлення.