Відеоблоги

Списки військового обліку: як оформити до 25 січня та чи подавати до ТЦК

Ви дізнаєтесь:

  • За якою формою складаються Списки та як визначається їх кількість
  • За якими ознаками визначаються категорії працівників для складання Списків
  • Як заповнити Список персонального військового обліку
Оберіть відео для перегляду

5(22)

Оцініть відео:

Списки військового обліку: як оформити до 25 січня та чи подавати до ТЦК

00:09:23

Тетяна Донець

5(22)

Оцініть відео:


Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів діє вже понад рік, але та кількість питань, яка надійшла до нашої редакції на початку року, свідчить, що багато хто лише цього року вирішив розпочати вести військовий облік. Можливо інформація про заплановане збільшення штрафу до 200 000 грн спровокувала таку зацікавленість, але ви щодня запитуєте нас: як вести списки, як заповнювати графи, звідки брати інформацію? Тож спробуємо допомогти.


Форма та кількість Списків персонального військового обліку

Зараз на екрані ви бачите як виглядає список персонального військового обліку. Цю табличну форму ви можете знайти в додатку 5 до Порядку, що затверджений постановою Кабміну №1487 від 30 грудня 2022 року. Форма є лише одна, але списків у вас буде стільки, скільки категорій працівників, які підлягають персональному військовому обліку. Списки складаються окремо за такими групами. Перше, це список персонального військового обліку військовозобов'язаних та резервістів офіцерського складу. Друга група, це список персонального військового обліку військовозобов'язаних та резервістів рядового, сержантського та старшинського складу. Третя, це список персонального військового обліку військовозобов'язаних та резервістів з-поміж жінок. І четверта група, це список персонального військового обліку призовників. Тобто якщо у вас є лише офіцери, то потрібно вести лише один список. Якщо є, наприклад призовники, то буде потрібно вести дві групи списків. І так далі.

Щоб зрозуміти до якої групи списків потрібно внести дані працівника, вам треба зазирнути до його військово-облікового документа і пошукати там військове звання. Щоб розібратися які військові звання є офіцерськими, а які рядового, сержантського, старшинського, можна звернутися до ст. 5 Закону про військовий обов'язок і військову службу. Але я вам підкажу, що молодший лейтенант і вище звання - це офіцерський склад і дані про таких осіб ви повинні внести до списку №1. Всі звання, що є нижчі молодшого лейтенанта, це рядовий, сержантський, старшинський склад, тобто це список №2.

Але є такий важливий нюанс. Коли йдеться про жінок, то немає значення яке звання у військово зобов’язаної жінки, дані усіх військовозобов'язаних жінок завжди потрібно вносити до списку №3.


Зазвичай найбільше питань виникає з призовниками, адже призовний вік наразі 27 років, а незабаром він може бути знижений до 25 років. Виходить, що у списку призовників, а це список №4, можуть бути лише особи, які не старші зазначеного віку. По досягненні 27 річного віку особа повинна стати на військовий облік і отримати військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Тобто у 28 років, а згодом можливо й у 26, дані особи не повинні знаходитися у списку №4, а вони повинні бути переміщені до іншого списку в залежності від отриманого військового звання.

Порядок заповнення Списку персонального військового обліку

Як же заповнювати графи списків? Головний секрет – нічого не вигадувати, а всі дані переписувати з наявних документів. Графи 3, 4, 10 і 11 ви заповнюєте з даних паспорту. При цьому якщо місця реєстрації у паспорті немає (не зазначене), то документом, що підтверджує таке місце проживання, буде витяг з реєстру територіальної громади. Графи 2, 6, 7, 8, 13, 14, 15 ви виписуєте з військово-облікового документа. При цьому в графі 6 для офіцерів зазначаєте шестизначне цифрове позначення військово-облікової спеціальності, а для рядового, сержантського, старшинського складу тризначне кодове цифрове позначення. Не знаєте де взяти номер з реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів для заповнення графи 5, тоді зазначайте лише РНОКПП, тобто іденкод особи. Щодо графи 12, то в разі відсутності у вас інформації про фактичне місце проживання, зазначайте в цій графі місце реєстрації, тобто саме ту адресу, яку вже зазначили в графі 11. Щодо графи 13, то в разі, якщо військовий документ був виданий не ТЦК, а РВК чи іншим органом, ви все одно зазначаєте ту назву органу, яка була зазначена у військово-обліковому документі. Щодо графи 14, про перебування на спецобліку, то вона заповнюється лише щодо заброньованих осіб і осіб, яким видано мобілізаційне розпорядження. І на останок, багато питань викликає заповнення граф 17 та 18 списку. В графі 17 вам потрібно зазначити номер і дату наказу про призначення і звільнення працівника. А ось у графі 18 реквізити повідомлення про призначення чи звільнення. Що ж це за повідомлення? Якщо ви вивчали Постанову №1487 чи слухали наші лекції, то знаєте, що протягом 7 днів з моменту прийняття на роботу чи звільнення з роботи призовника, військовозобов'язаного чи резервіста потрібно надіслати до ТЦК за місцем військового обліку такої особи повідомлення за формою №4 до Порядку, затвердженого постановою Кабміну №1487. Ось саме реквізити, тобто номер і дату, цього повідомлення вам потрібно зазначити у графі 18. І пам'ятайте, списки потрібно роздруковувати, підписувати та реєструвати на підприємстві до 25 січня 2024 року.


Підсумки

Якщо ви тільки починаєте вести списки, то слід пам'ятати, що є чотири групи списків; список офіцерів; список рядового, сержантського, старшинського складу; список жінок і список призовників. Ці списки ведуться за формою додатка 5 до Порядку організації й ведення військового обліку, затвердженого постановою Кабміну №1487. Списки слід роздрукувати й підписати до 25 січня, а далі треба їх зберігати на підприємстві. Для заповнення списків не потрібно шукати інформацію на просторах Інтернету, достатньо зазначити ту інформацію, яка міститься в паспорті та військово-облікових документах, а також в інших документах, наприклад про освіту. Підказки щодо того як заповнити списки ви можете побачити в переліку відомостей, який розміщений під табличною формою додатка 5 в Порядку, про який було зазначено вище.