Відеоблоги

Новий законопроєкт про мобілізацію: що очікувати підприємствам та військовозобов’язаним

Ви дізнаєтесь:

  • Хто проходитиме загальновійськову підготовку та на скільки знизиться призовний вік
  • Про обов’язок реєстрації та функціонал е-кабінету призовника, військовозобов’язаного і резервіста
  • Про підтвердження інвалідності та обмеженої придатності
  • Про нові правила надання відстрочки та відповідальність за невиконання обов'язків під час мобілізації
Оберіть відео для перегляду

5(18)

Оцініть відео:

Новий законопроєкт про мобілізацію: що очікувати підприємствам та військовозобов’язаним

00:10:30

Тетяна Донець

5(18)

Оцініть відео:


30 січня, Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію. Законопроєкт вже зареєстрований за №10449 і його текст можна побачити на сайті Верховної ради. При розробці законопроєкту враховані пропозиції Генштабу, Уряду та народних депутатів.


Зміни передбачені оновленою версією законопроєкту


Вводиться базова загальновійськова підготовка
. У вищих навчальних закладах з'явиться відповідна дисципліна. Жінки проходитимуть таку підготовку лише добровільно. Строкової служби більше не буде, вона замінена на базову військову службу. Слід зазначити, що без проходження базової загальновійськової підготовки або військової служби не можна буде вступити на державну службу. І це стосується лише чоловіків до 60 років.

Ще одна дуже важлива зміна, яка знаходить своє відображення у всіх законопроєктах, які подавалися і раніше. Це зниження призовного віку з 27 до 25 років.

Наступні зміни стосуються обов'язків громадян, які є призовниками, військовозобов'язаними та резервістами. Такі громадяни зобов'язані зареєструвати електронний кабінет призовника військовозобов'язаного і резервіста, і саме через цей кабінет може бути вручена повістка. Також призовники, військовозобов'язані й резервісти зобов'язані протягом 60 днів з моменту оголошення мобілізації уточнити свої дані через ЦНАП, електронний кабінет або через ТЦК. Також зобов'язані протягом 60 днів з моменту набрання чинності законом громадяни, ті що стоять на військовому обліку, уточнити адресу місця проживання, номери засобів зв'язку, адресу електронної пошти та інші військово-облікові дані. Це можна буде зробити шляхом прибуття до ТЦК за місцем проживання чи перебування або через ЦНАП. Законопроєкт також передбачає, що особи від 18 до 60 років повинні мати при собі військово-обліковий документ і пред'являти на вимогу поліцейських, уповноважених представників ТЦК та працівників Держприкордонслужби. Поліція разом з ТЦК може здійснювати оповіщення осіб про виклик до ТЦК.

Наступне нововведення стосується громадян, що були визнані обмежено придатними. Вони повинні пройти повторне ВЛК через 9 місяців після визнання їх обмежено придатними.

Ще одне дуже значне і неприємне нововведення. Громадяни України чоловічої статі від 25 до 55 років, яким інвалідність другої й третьої групи була встановлена після 24 лютого 2022 року, тобто після початку війни, підлягають переогляду на придатність до служби. Крім тих осіб, що отримали інвалідність внаслідок травм, контузій, каліцтв, отриманих під час захисту вітчизни, а також при відсутності кінцівок внаслідок ампутації. Ми з вами розуміємо, що ці заходи направлені на виявлення липових статусів особи з інвалідністю. З одного боку це, мабуть, і правильно. З іншого, хочеться розуміти як прискіпливо буде проходити цей переогляд і чи не позбавлять статусу тих осіб з інвалідністю, які дійсно мають право на його отримання. Також стосовно осіб з інвалідністю можу сказати, що особи з інвалідністю усіх трьох груп матимуть право на відстрочку від мобілізації та право на звільнення з військової служби.

Ще однією новелою саме цього законопроєкту став, так би мовити, пільговий період для добровольців. Що це означає? Громадяни, які самостійно прибули до ТЦК після проходження ВЛК і визнання їх придатними для служби, матимуть два місяці відстрочки для розв'язання особистих питань.

Тепер щодо вручення повісток. Як я вже зазначала, повістка може бути надіслана через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного і резервіста. При цьому днем отримання повістки вважається день доставлення її до електронного кабінету. Тобто ніхто не перевірятиме чи заходила особа в особистий кабінет, чи бачила вона цю повістку. Є обов'язок мати кабінет і у ТЦК будуть дані коли повістка потрапила до електронного кабінету.


Нові правила надання відстрочки

Щодо права на відстрочку, то ряд діючих на сьогодні підстав зникне в разі набрання чинності новим законом. Зокрема, зникає така підстава для відстрочки, як наявність дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю першої й другої групи. Але залишається право на відстрочку в осіб, зайнятих постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також своїми батьками, які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я потребують постійного догляду. Також право на відстрочку матимуть за певних умов особи першого і другого ступеня споріднення для догляду за інвалідами першої й другої групи в порядку, визначеному Кабміном. Порядку ще немає. Право на відстрочку також зберігатиметься для осіб, які мають трьох і більше дітей до 18 років, але крім осіб, що мають заборгованість зі сплати аліментів більше як 3 місяці. Здобувачі послідовної освіти матимуть право на відстрочку, крім аспірантів-контрактників. Також право на відстрочку матимуть докторанти й інтерни, а також наукові та науково-педагогічні працівники, так само як і в діючому законі. А от безумовного права на відстрочку у військовозобов'язаних Нацполіції, НАБУ, САП, ДБР, ДСНС не буде. Проте з'явиться право бути заброньованими.


Відповідальність за невиконання обов’язків під час мобілізації

Слід згадати також про дуже неприємний момент. Відповідно до законопроєкту в разі невиконання під час мобілізації обов'язків, Нацполіція може здійснити затримання особи та доставлення її до ТЦК. В разі якщо неможливо здійснити таке затримання, ТЦК зможе звертатися до суду із заявою:

  • про тимчасові обмеження виїзду за кордон;
  • про тимчасові обмеження у праві керування транспортним засобом;
  • про накладення арешту на кошти й інші цінності щодо осіб, які порушують вимоги законів про оборону, мобілізаційну підготовку, мобілізацію, ось цих всіх законів, які цього стосуються.

Звісно, що це не усі нововведення і поки що невідомо який остаточний текст законопроєкт буде прийнятий, але вже можна сказати, що при активному опрацюванні законопроєкт десь у березні Закон може набрати чинності.


Підсумки

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт за №10449 і це не перша спроба влади змінити законодавство про мобілізацію та військовий облік. Новим законопроєкт передбачається зменшення призовного віку з 27 до 25 років. Також передбачається обов'язкова реєстрація електронних кабінетів призовника, військовозобов'язаного, резервіста. Вводиться обов'язок зокрема для військовозобов'язаних з уточнення їх даних через ЦНАП, електронний кабінет або через ТЦК. Передбачаються також зміни у відстрочках. Зокрема право на відстрочку отримають особи з інвалідністю усіх груп, як і зараз. І залишається право на відстрочку у педагогічних, науково-педагогічних працівників на тих самих умовах, що існують зараз. А от втратять право на відстрочку аспіранти-контрактники.