Відеоблоги

Мобілізація по-новому: що ще пропонують змінити

Ви дізнаєтесь:

  • Як планують змінити порядок вручення повісток
  • З якого віку можуть мобілізувати та на яких підставах надаватимуть відстрочку
  • Про умови демобілізації
Оберіть відео для перегляду

5(7)

Оцініть відео:

Мобілізація по-новому: що ще пропонують змінити

00:05:35

Тетяна Шолкова

5(7)

Оцініть відео:


Якщо пам'ятаєте, минулого тижня ми розповідали про новий законопроєкт щодо мобілізації від 30 січня, в якому передбачено обов'язок реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного і резервіста та право вручати повістки через цей кабінет. Цим законом скасовано ряд діючих норм щодо права на відстрочку, передбачено право поліції та ТЦК перевіряти військово-облікові документи й оповіщати про виклик до ТЦК. Ну і саме неприємне, передбачені заходи у вигляді заборони керування транспортними засобами, арешту грошових коштів для тих, хто порушує вимоги законодавства про військовий облік. І ось 5 лютого у Верховній Раді було зареєстровано ще два альтернативних законопроєкти: №10449-2 та 10449-3.


Ми встигли проаналізувати вказані законопроекти й можна сказати, що один з них дуже суттєво відрізняється від раніше прокоментованого, адже залишає всі діючі підстави для відстрочки, залишає вручення повісток лише особисто у спосіб, що дозволяє ідентифікувати особу, якій вручається повістка, як наслідок забороняється вручення повісток через електронний кабінет. Уточнює, що після оголошення мобілізації чи її продовження громадянин зобов'язаний з'явитись до ТЦК для уточнення облікових даних виключно у разі отримання повістки. Не передбачає обов'язку громадян України віком від 18 до 60 років мати постійно при собі військово-обліковий документ, оскільки паспорт громадянина України є достатнім документом для ідентифікації особи. Дозволяє фіксувати на відео чи аудіо процес вручення повістки, як працівникам ТЦК та СП, так і громадянам України. Зберігає вік у 27 років, з якого особа підлягає мобілізації. Виключає статті про заходи стосовно "ухилянтів", тобто заборони керування транспортними засобами, арешт на цінності, оскільки ці норми порушують Конституцію України.


Інший альтернативний законопроєкт менш приємний, але передбачає демобілізацію для контрактників і мобілізованих через 18 місяців. Передбачає не більше трьох місяців на нулі, далі право на відновлення. Залишає діючу норму про право на відстрочку усіх, хто здобуває послідовну освіту за денною і дуальною формою навчання, в тому числі аспірантів-контрактників, право на відстрочку яких намагалися виключити з основного законопроєкт.

Аналіз основного й альтернативних законопроєктів дозволяє зробити один головний висновок: поки абсолютно невідомо чим закінчиться ця законодавча кампанія з купою різних законопроєктів щодо мобілізації, вручення повісток, військового обліку і так далі. До того ж варто згадати, що у Верховній Раді з кінця грудня розглядається законопроєкт про збільшення штрафів за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, в тому числі про штраф до 204 000 грн, який загрожує посадовим особам за не ведення або неналежне введення військового обліку. Тож ми будемо уважно слідкувати за просуванням вказаних законопроєктів.