Відеоблоги

Кому та що загрожує за порушення вимог охорони праці

Ви дізнаєтесь:

  • Про обов'язки роботодавця та працівника щодо дотримання вимог охорони праці
  • Як розподіляються обов'язки відповідальних за охорону праці та документуються порушення
  • Про види та міру відповідальності за порушення вимог охорони праці
Оберіть відео для перегляду

5(2)

Оцініть відео:

Кому та що загрожує за порушення вимог охорони праці

00:17:07

Олександра Королькова

5(2)

Оцініть відео:


Заходи з охорони праці та обов’язки роботодавця в цій сфері

Закон України «Про охорону праці» визначає охорону праці як систему правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесі трудової діяльності. Тобто охорона праці – це перш за все заходи, організаційні та практичні. Стаття 13 Закону України «Про охорону праці», а також ст. 153-158, 160-173 КЗпП визначає обов'язки роботодавця у сфері охорони праці. Серед них: створення відповідних служб або структурних підрозділів, призначення відповідальних осіб, які розв'язуватимуть питання охорони праці; розробка разом зі сторонами колективного договору, адміністрацією, профспілкою та працівниками, заходів з питань охорони праці, що підвищуватимуть  рівень безпеки праці що існує; забезпечення нагляду за технічним станом будівель, споруд, обладнання, устаткування та інших засобів виробництва, запровадження новітніх технологій (технологічні процеси, обладнання, програмне забезпечення); організація розслідувань нещасних випадків, що сталися з працівниками підприємства на виробництві, та реалізація за їх результатами заходів щодо запобігання подібних випадків у майбутньому; забезпечення належних умов праці для працівників, які відповідають нормам чинного законодавства; надання працівникам пільг та компенсації за результатами атестації робочих місць за умовами праці та відповідних нормативно-правових актів.


Чому керівнику суб'єкта господарювання варто розподілити функції з питань охорони праці між посадовими особами?
У такий спосіб він фактично знімає велику частину відповідальності з себе. На яких посадових осіб можна покласти відповідальність за охорону праці? До них відносяться заступник або заступники керівника суб'єкта господарювання, головний інженер, головний механік, головний енергетик, головний технолог, керівники структурних підрозділів, начальники відділів, цехів, дільниць тощо. Для відповідальних посадових осіб визначаються конкретні обов'язки з питань охорони праці, це може бути або окремий документ, або ж функціональні обов'язки з питань охорони праці включаються до посадових інструкцій зазначеної категорії працівників. Певна річ, що посадові особи мають бути ознайомлені з даними документами.


Види відповідальності за порушення в сфері охорони праці

А тепер про відповідальність. Згідно зі ст. 44 Закону України «Про охорону праці», за порушення законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці, створення перешкод у діяльності посадових осіб, органів державного нагляду, за охороною праці, а також представників профспілок, їх організацій та об'єднань, для винних осіб передбачається дисциплінарна, адміністративна, матеріальна та кримінальна відповідальності. Відповідальність може наступити внаслідок певних дій або бездіяльності роботодавця або посадових осіб. Зверніть увагу, роботодавець може притягнути до адміністративної або матеріальної відповідальності працівників в разі порушення ними вимог нормативно-правових актів, локальних документів підприємства з питань охорони праці (наприклад інструкції з охорони праці за професіями та видами робіт, положення, порядки, правила тощо). Наприклад, працівнику загрожує притягнення до відповідальності за порушення вимог безпеки при проведенні робіт невикористання засобів індивідуального захисту, в разі забезпечення ними, псування або знищення матеріальних цінностей підприємства, появі на роботі у нетверезому стані тощо.


Повернімось до відповідальності роботодавця та посадових осіб підприємства. Порушення вимог охорони праці фіксуються у приписах зовнішнього контролюючого органу у сфері охорони праці (Держпраці) за результатами перевірки суб'єкта господарювання. За не виконання вимог приписів для роботодавця передбачені санкції від накладення штрафів (адміністративна відповідальність) аж до позбавлення права обіймати певні посади, обмеження та навіть позбавлення волі (кримінальна відповідальність). Локальним контролюючим органом на підприємстві є служба охорони праці. Відповідно до розділу 4 НПАОП 0.00-4.35-04 Типового положення про службу охорони праці й затвердженим наказом Державного Комітету України №255, фахівці служби охорони праці (тобто інженери з охорони праці) мають право видавати припис за формою №1-ОП керівникам структурних підрозділів на усунення порушень вимог охорони праці, а також надсилати роботодавцю подання про притягнення до відповідальності посадових осіб та працівників-порушників.

Як відомо, на період дії воєнного стану в країні планові перевірки не проводяться. На сьогодні, за окремих підстав, можуть проводитися позапланові перевірки. Підставами для їх проведення можуть бути: перевірка виконання вимог виданого припису; звернення працівника щодо порушення його прав; доручення прем'єр-міністра про перевірку суб'єктів господарювання у відповідній сфері; смерть потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.


Адміністративна відповідальність
передбачена ч. 5 та 6 ст. 41, ст. 93, 94 та 188-4 КУпАП. Розберімо передбачену міру відповідальності за кожною з перерахованих статей. Частиною 5 ст. 41 передбачено відповідальність за порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці, крім порушення, передбаченого ч. 6 цієї статті, у вигляді штрафу на працівників від 4 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг), а на посадових осіб – суб'єктів господарювання та фізичних осіб – підприємців від 20 до 40 нмдг. Сума штрафу в еквіваленті національної валюти складає: для працівників від 68 до 170 грн, а для посадових осіб та ФОПів від 340 до 680 грн. Частина 6 цієї ж статті встановлює відповідальність за порушення встановленого порядку повідомлення (надання інформації) Держпраці про нещасний випадок на виробництві.

Штраф на посадових осіб суб'єктів господарювання та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, і на фізичних осіб, які не мають статусу підприємців та використовують найману працю, від 20 до 50 нмдг. Згідно зі ст. 93 за порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів з безпечного ведення робіт у галузях промисловості та на об'єктах, підконтрольних Держпраці, працівники можуть отримати штраф від 4 до 10 нмдг (68 – 170 грн) і на посадових осіб від 20 до 40 нмдг (340 – 680 грн).

Стаття 94 встановлює адміністративну відповідальність за порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про зберігання, використання та облік вибухових матеріалів у галузях промисловості та на об'єктах, підконтрольних Держпраці: для працівників штраф від 4 до 10 нмдг (68 – 170 грн); для посадових осіб від 30 до 100 нмдг (510 – 1700 грн). Стаття 188-4 передбачає накладення штрафу за невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, щодо усунення порушень законодавства про охорону праці або створення перешкод для діяльності цих органів (наприклад, недопущення інспекторів Держпраці на територію підприємства для проведення перевірки): для працівників розмір штрафу складає від 6 до 10 нмдг (102 – 170 грн); для посадових осіб – від 30 до 100 нмдг (510 – 1700 грн).


Кримінальна відповідальність
передбачена Кримінальним кодексом України, а саме ст. 271, 272 і 273. Конкретна міра відповідальності визначається відповідно до тяжкості наслідків (наприклад, завдання шкоди здоров'ю потерпілого, загибель людей). Частина 1 ст. 271 передбачає кримінальну відповідальність за порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином – суб'єктом підприємницької діяльності, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого, а саме штраф від 1 000 до 3 000 нмдг (в еквіваленті національної валюти – від 17 000 до 51 000 грн) або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

Якщо ж те саме діяння спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, порушнику слід готуватися до обмеження волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на строк до 7 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 2 років або без такого. За порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов'язана їх дотримуватися, працівник або посадова особа підприємства, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого, ч. 1 ст. 272 передбачає кримінальну відповідальність у вигляді штрафу від 1 000 до 3 000 нмдг (від 17 000 до 51 000 грн) або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. Якщо така діяльність спричинила загибель людей або інші тяжкі наслідки, то воно карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на строк до 8 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Статтею 273 встановлено кримінальну відповідальність за порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або у вибухонебезпечних цехах особою, яка зобов'язана їх дотримувати, знову ж таки працівники або посадові особи, якщо воно створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяла шкоду здоров'ю потерпілого – виправні роботи на строк до 2 років або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого. За умови, якщо таке діяння спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, воно карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на строк від 2 до 10 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.


Сплата штрафу

Зверніть увагу, відповідно до с. 43 Закону України «Про охорону праці», максимальний розмір штрафу не може перевищувати 5% середньомісячного фонду заробітної плати за попередній рік юридичної чи фізичної особи, яка використовує найману працю. Сплата штрафу не звільняє від відповідальності щодо усунення порушень у сфері охорони праці у встановлені строки. Керівнику та посадовим особам підприємства може загрожувати адміністративна відповідальність, наприклад, за такі порушення: відсутність дозвільних документів на виконання робіт підвищеної небезпеки та/або на експлуатацію або застосування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; не створення служби охорони праці на підприємстві, відповідно до вимог Типового положення про службу охорони праці; не розроблення або неякісне розроблення локальних документів з питань охорони праці; незадовільне введення документів цього напрямку; відсутність або незадовільний стан документації на обладнання, будівлі, споруди тощо; відсутність навчання та перевірки знань з питання охорони праці посадових осіб та працівників підприємства; не забезпечення проведення всіх видів інструктажів з питань охорони праці; порушення нормативних вимог щодо допуску працівників до самостійної роботи; недотримання вимог щодо проведення медичного огляду та професійного добору працівників певних категорій, визначених законодавством; незабезпечення працівників відповідними засобами індивідуального захисту; не надання, знову ж таки, працівникам пільг та компенсації за шкідливі умови праці тощо. До кримінальної відповідальності керівник та/або посадові особи підприємства можуть бути притягнені, наприклад, за нещасний випадок на виробництві з одним або декількома потерпілими, що спричинив тяжкі наслідки для його або їх здоров'я, або смерть, якщо буде доведено, що нещасний випадок стався з вини сторони адміністрації підприємства. В такому випадку відповідними контролюючими та правоохоронними органами вивчаються функціональні обов'язки посадових осіб, які містяться в документах підприємства, наприклад в посадових інструкціях.


Підсумки

Для того, щоб убезпечити себе роботодавець має створити систему управління охороною праці, розподілити обов'язки з питань охорони праці між посадовими особами й звісно ж контролювати виконання підпорядкованими посадовими особами їх обов'язків. Контроль за дотриманням працівниками вимог охорони праці організовується силами керівників структурних підрозділів і службою охорони праці. Задача роботодавця в разі виявлення порушень оперативно реагувати на них.