Відеоблоги

Розшук після трьох неявок до ТЦК та інші нові ідеї мобілізації

Ви дізнаєтесь:

  • Як каратимуть за неявку до ТЦК
  • Чи планується обмеження керування ТЗ та блокування рахунків
  • Чи матимуть право на відстрочку студенти та аспіранти
  • Як вручатимуть повістки та за рахунок яких категорій осіб збільшать мобілізаційний ресурс
Оберіть відео для перегляду

5(10)

Оцініть відео:

Розшук після трьох неявок до ТЦК та інші нові ідеї мобілізації

00:07:48

Тетяна Шолкова

5(10)

Оцініть відео:


Коли з'явиться новий Закон про мобілізацію та яка відповідальність очікує на «ухилянтів»? 

Верховна Рада продовжує працювати, а ми продовжуємо слідкувати за новим законопроєкт щодо мобілізації. Як відомо, до прийнятого у першому читанні законопроєкт №10449 було внесено понад 4 000 правок і значна частина з них вже розглянута, тож вже скоро можна очікувати прийняття закону. А ми знайомимо вас з основними моментами, щодо яких депутати вже дійшли згоди.

Але спершу про нову ініціативу. Є намір збільшення штрафів за неявку до ТЦК після вручення повістки й кожен наступний штраф буде більшим за попередній. А якщо людина не прийде тричі – її можуть подати у розшук. Про таку ініціативу повідомив народний депутат Вадим Івченко.


Про що ще домовилися депутати?

Блокування банківських рахунків не буде, а от обмеження керування транспортними засобами наразі залишається в законопроєкт, але порядок запровадження такого обмеження буде прописаний окремим документом. З позитивних правок можна назвати відмову від норми щодо обов'язкової реєстрації електронного кабінету і надсилання повісток у нього. Використання електронного кабінету буде правом, а не обов'язком військовозобов'язаного.

А от оновлення своїх даних усі призовники, військовозобов'язані й резервісти будуть зобов'язані з роботи протягом 60 днів через ЦНАП, ТЦК або через електронний кабінет, і невиконання цього обов'язку потягне за собою відповідальність. Особи, що проживають за кордоном, зможуть скористатися електронним кабінетом для дистанційного оновлення даних без в'їзду на територію України. Але при цьому заборони надання консульських послуг, про які йшлося в законопроєкт, для осіб, які не оновили дані, не планується.

Буде зменшено кількість осіб, що матимуть право на відстрочку. Наприклад, батьки трьох і більше неповнолітніх дітей, які сьогодні мають право на відстрочку, втратять це право, якщо у них буде заборгованість по сплаті аліментів. Студенти денної й дуальної форми навчання матимуть право на відстрочку, але за умови отримання послідовної вищої освіти. Багато питань було щодо аспірантів, так текст законопроєкт, прийнятий у першому читанні, обурив багатьох тим, що аспіранти-контрактники втратять право на відстрочку. Проте парламент дослухався до голосу народу і затвердив поправку, відповідно до якої аспіранти матимуть право на відстрочку, незалежно від того за державний чи власний кошт вони навчаються.


Саме гостре питання, на яке ще не знайшли відповідь:
як захистити права осіб з інвалідністю на необхідний догляд і при цьому запобігти прихованому ухиленню від мобілізації через нібито догляд? Це питання поки що залишається дискусійним. Ще одна неприємна новела, яка була проголосована в першому читанні й нікуди не зникла із законопроєкту, це обов'язок пройти переогляд усім особам з інвалідністю ІІ та ІІІ групи, крім тих, хто отримав групу інвалідності внаслідок захисту держави. При цьому у тексті законопроєкту, підготовленого ще до першого читання, вказано, що переогляд стосується тих, хто отримав статус інвалідності ІІ та ІІІ групи до 24 лютого 2024 року. Нардепи ж у своїх зверненнях називають дату початку повномасштабної війни. На що орієнтуватися, побачимо вже в тексті закону. Незмінною залишається норма про те, що усі особи від 18 до 60 повинні мати при собі військово-облікові документи, а не лише паспорт, як це вимагається зараз. ТЦК зможуть у присутності поліції вручати повістки, при цьому представники ТЦК та Нацполіції зможуть проводити відеофіксацію спілкування та вручення повісток. Ну і ще одна новина, в Україні передбачать можливість мобілізації засуджених, це стосуватиметься як тих, хто отримав умовне покарання, так і тих, хто перебуває у місцях позбавлення волі.

Ну і на останок про відповідальність. Планується створення окремого реєстру осіб, що ухиляються від мобілізації або не оновлюють свої військові дані, і доступ до цього реєстру буде одночасно у ТЦК та Нацполіції. Є плани посилити відповідальність за будь-які порушення, пов'язані із військовим обліком, але ще незрозуміло чи передбачать кримінальну відповідальність за ухилення від проходження ВЛК, наразі кримінальна відповідальність за це не передбачена, але окремий законопроєкт і про кримінальну відповідальність, і про збільшення розмірів адміністративних штрафів очікує розгляду.


Підсумки

Наразі до законопроєкт №10449 передбачено 4 000 правок, які мають бути розглянуті нардепами. А у процесі розгляду з'являються нові новели та новації. А це, наприклад, відповідальність для ухилянтів за неявку до ТЦК за отриманою повісткою, що може дійти навіть до подання його у розшук. Також очікують скорочення у переліку тих, хто має право на відстрочку. Проте поки що за наданою інформацією це не торкнеться аспірантів-контрактників. Від певних жорстких мір впливу на військовозобов'язаних, які не оновлять свої дані, поступово відмовляються. Уже не йдеться про блокування рахунків, але говорять про обмеження керування автівкою. Правок настільки багато, що кожного дня ми отримуємо новий інфопривід з цього приводу, тож найближчим часом ми маємо отримати вже офіційний закон.