Відеоблоги

Революційні зміни у бронюванні: обмеження по віку, без списків і через ТЦК?

Ви дізнаєтесь:

  • Хто з працівників має право на бронювання
  • Про механізм та порядок визначення критично важливих підприємств
  • Як відбуватиметься бронювання працівників «без списків»
Оберіть відео для перегляду

4.8(7)

Оцініть відео:

Революційні зміни у бронюванні: обмеження по віку, без списків і через ТЦК?

00:05:01

Тимур Алієв

4.8(7)

Оцініть відео:


Категорії працівників, які підлягають бронюванню

Бронювання, значить звертаю вашу увагу, стаття 25, переписана в новій абсолютно редакції, нам каже про абсолютно, що у нас бронювання буде повністю абсолютно інше, повністю воно буде інше. У нас будуть чотири категорії, але порядки будуть абсолютно інші.

Значить перша категорія. В органах держвлади, інших держорганах, ОМС на посадах: держслужби категорії «А», голів обласних, районних, районних у місті (у разі створення) рад, сільських, селищних, міських голів – усі військовозобов'язані; далі держслужби категорії «Б», «В», в органах місцевого самоврядування – не більше 50% кількості військовозобов'язаних цих категорій у зазначених органах.

Далі в органах держвлади, інших держорганах, Нацполіції, Національному антикорупційному бюро, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, БЕБ, Державній кримінальної й т.д ... (за виключенням військовозобов'язаних, зазначених пунктів 1 цієї частини), а також на штатних посадах патронатних служб державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю території України.

Третя категорія. На підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобзавдання (замовлення), у разі якщо є необхідність для виконання встановлення мобзавдань.

І четверта, доволі цікава категорія. У нас зараз тільки одна критичність. У четвертій категорії у нас будуть дві критичності. Перша критичність: критично важливим для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань. І друга критична важливість: для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками. Тобто засновники навіть таких критичних підприємств сюди попадуть.


Новий порядок бронювання працівників та визначення критично важливих підприємств

Критерії та порядок, за яким мають визначатися дві різні критичності, у нас має розробити Кабмін. Плюс Кабмін має розробити у нас, увага на слайд: порядок та організацію бронювання, критерії, перелік пасати й професій, а також обсяги бронювання військовозобов'язаних визначаються цим Законом та нормативно-правовими актами Кабміну, прийнятими на його виконання. У статті 25 зараз слова нема про списки, а це означає, що Постанова №76, до якої ми звикли, списки, її вже не буде. Мені вже це більше схоже на Постанову №45, критерії, а в Постанові №45 є критерії. До 35 років вам не забронюють звичайного рядового, як то кажуть. Офіцера до 45 років вам не забронюють. Критерії, переліки посад та професії. В Порядку №76 нема переліків посад та професій. Тобто зараз бронювання по-новому, воно буде більше схоже до Порядку №45, який у нас має розробити Кабмін. Порядок та організація бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання. Ніде я не бачу тут слова про списки, ніде не бачу в ст. 25 слова про списки, то це означає, що вже ніякі списки через ось це та ось це, ось це все вони не будуть передаватися. Тому якщо є можливість зараз забронювати по списках, без критеріїв, без переліків професії й тощо, швидше бронюйте.


Обов’язок КМУ щодо затвердження підзаконних актів

Далі. Кабміну в місячний строк треба розробити, з дня опублікування Закону, розробити критерії по двох критичностях і переглянути повністю порядок бронювання військовозобов'язаних. І тепер увага, відкрили очі, органи держвлади, інші держоргани, ОМС, підприємства, установи та організації, що здійснюють бронювання військовозобов'язаних, зобов'язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабміном, у районному (міському) ТЦК, на території відповідальності якого вони розміщуються. Ну Порядок №45 чиста вода, ніякий не список через все гоним два місяці, чекаємо, а потім направляє в ТЦК. Ні, як по Порядку №45 зараз ніжками у свій Печерський ТЦК з купою паперів оформлювати всі відстрочки, ніжками. Тому єдиний порядок буде для всіх, це більше вже схоже на Порядок №45, те, що ви будете оформляти відстрочку від призову, ніжками йти в ТЦК на вашій території відповідальності якого розміщується, де ви по факту, ваш ТЦК, умовно кажучи, от я в Печерському районі й от мій ТЦК в Печерському районі, і ви будете туди ходити, як це роблять зараз по Порядку №45, оформлювати там відстрочки. Тобто ось ці всі списки, це вже все відпадає, ця вся двомісячна тяганина, вона вже відпадає, воно буде більше схоже на Порядок №45, бо це роблять по Порядку №45.