Відеоблоги

Мобілізаційні порушення і штрафи: маємо, чим заспокоїти!

Ви дізнаєтесь:

  • Як каратимуть за «старі» порушення після впровадження нових штрафів
  • Про законодавчі норми, що регламентують застосування штрафних санкцій
  • Як діяти, якщо нові законодавчі норми пом’якшують/посилюють відповідальність
Оберіть відео для перегляду

5(3)

Оцініть відео:

Мобілізаційні порушення і штрафи: маємо, чим заспокоїти!

00:03:45

Тетяна Донець

5(3)

Оцініть відео:


Після того, як Верховна Рада у першому читанні проголосувала законопроєкт №10379, який суттєво збільшує розмір штрафів, і за порушення правил військового обліку, і за порушення Закону про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію, у багатьох з вас виникло таке питання: якщо порушення вчинено до збільшення штрафу, то відповідальність буде за старим штрафом чи за новим, збільшеним, штрафом?

Наприклад, військовозобов'язаний сьогодні не з'явився по повістці й сьогодні за це можуть оштрафувати на 1700 грн, але очікується прийняття закону і ці 1700 грн можуть перетворитися на 17 000 грн. Або інший приклад, за будь-які помилки у введенні військового обліку зараз можуть накласти штраф на винну посадову особу у розмірі 8 500 грн, а відповідно до законопроєкту, про який я згадувала, ця сума може зрости чи то до 59 500 грн, чи навіть до 204 000 грн. Почекаємо тексту закону, а поки чекаємо на той закон, шукаємо відповідь на наше основне питання. Для цього звернемося до ст. 8 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка визначає, що особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення.

В цій же статті зазначено, що закони, які пом'якшують або скасовують відповідальність за адміністративні правопорушення, мають зворотну силу, тобто поширюються і на правопорушення, вчинені до видання цих законів, а закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають. Поясню на прикладі. Якщо зараз штраф 8 500 або буде 59 500, то це посилення відповідальності, тому порушник буде відповідати на підставі закону, що діє на час вчинення правопорушення, тобто максимальна сума штрафу буде 8 500 грн. А якщо прийняли закон, який замість 8 500 встановив менший розмір штрафу, то відповідальність за старі порушення була б за новими нормами, оскільки вони пом'якшують відповідальність. Отже, за всі порушення, які ви вчиняєте сьогодні, відповідальність буде на підставі сьогоднішніх законів.