Відеоблоги

ВОД з QR-кодом без ТЦК через ЦНАП – з 25 червня

Ви дізнаєтесь:

  • Що собою являє електронний військово-обліковий документ нового зразка
  • Як завантажити та роздрукувати електронний військово – обліковий документ без відвідування ТЦК
  • Про юридичну силу електронного військово-облікового документа
Оберіть відео для перегляду

5(17)

Оцініть відео:

ВОД з QR-кодом без ТЦК через ЦНАП – з 25 червня

00:06:06

Тетяна Донець

5(17)

Оцініть відео:


Мабуть, ви вже чули про «Резерв+», про QR-код, про електронний документ, але спробуємо зібрати все докупи, а потім розкласти по поличках.

Перша новина, більше не видаються посвідчення про приписку до призивної дільниці, військові квитки й тимчасові посвідчення військовозобов'язаних. Ті, що були видані раніше, продовжують діяти до видачі військово-облікового документа нового зразка. Що собою являє військово-обліковий документ нового зразка? Це документ, який може існувати в електронній та/або паперовій формі. Зразок паперової форми затверджено постановою Кабміну від 16.05.2024 №559, це військово-обліковий документ на бланку і відомості цього документу повинні відповідати відомостям, що містяться в реєстрі «Оберіг». Нагадаю, це Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних і резервістів.


Електронний ВОД: завантаження через Резерв + , QR-код, PDF - версія

Щодо електронного документа, то з часом, ймовірно, його можна буде завантажити в «Дія» та/або через державний веб-портал Електронних публічних послуг у сфері нацбезпеки, але наразі такої можливості немає. Зараз єдиним можливим способом завантаження електронного документа є використання застосунку «Резерв+», а крім того 25 червня з'явилася можливість отримати його роздруковану версію чи PDF-версію на електронну пошту через ЦНАП і без відвідування ТЦК. Отже, електронний військово-обліковий документ можна згенерувати через електронний кабінет у «Резерв+», такий електронний документ є дійсним лише за наявності QR-коду. Строк дії військово-облікового документа в електронній формі становить не більше одного року. Згенерований військово-обліковий документ з QR-кодом може бути роздрукований.

Відповідно до п. 9 Порядку №559 військово-обліковий документ в електронній формі, в тому числі роздрукований, та військово-обліковий документ в паперовій формі мають однакову юридичну силу. Зверніть увагу, урядова постанова прирівняла електронний військово-обліковий документ до роздрукованого електронного військово-облікового документа з погляду можливості використання. Тобто роздрукована версія електронного документа є повноцінним документом, який можна надавати при працевлаштуванні, при зарахуванні у навчальний заклад, при перевірці на вулиці документів представниками ТЦК чи поліції. Головна вимога: QR-код повинен бути доступний для зчитування.


Сканування QR-коду через Резерв +

Яким чином роботодавець або представник навчального закладу може зчитати цей QR-код, щоб переконатися в справжності документа і належності його відповідній особі, яка пред'являє таку паперову версію електронного документа? Для цього треба завантажити на свій смартфон застосунок «Резерв+», при цьому авторизацію проходити не потрібно, лише застосунок. Після завантаження застосунку, ви можете побачити у нижній частині екрана кнопочку сканувати документ. Тобто власним смартфоном, на якому встановлено «Резерв+», ви можете сканувати QR-код та перевірити всі необхідні дані. Цей роздрукований документ можна протягом року зберігати в кадрових справах та у справах з військового обліку.

Як вже було зазначено, з 25 червня українці, після уточнення облікових даних у ЦНАП, можуть отримати військово-обліковий документ із QR-кодом безоплатно, без черг та без відвідування територіальних центрів комплектування. Про це вчора заявило Міністерство цифрової трансформації України. Для отримання такого документа треба звернутися до ЦНАП, надати актуальні дані та підтвердити їх, адміністратор ЦНАП внесе дані до електронної системи й інформація автоматично підтягнеться в «Оберіг». Особа отримає військово-обліковий документ з QR-кодом, за бажанням особи адміністратор ЦНАП надсилає документ на електронну пошту у форматі PDF-файлу або одразу роздрукує його. Він має таку ж юридичну чинність як і документ в електронній формі.