Відеоблоги

Мобілізовані у списках військового обліку та інші наслідки: що врахувати після останніх змін

Ви дізнаєтесь:

  1. Про особливості відображення мобілізованих у списках персонального військового обліку до і після 18 травня
  2. Чи показувати у відомості оперативного обліку мобілізованого працівника
  3. Чи враховувати мобілізованих при розрахунку кількості працівників для бронювання
Оберіть відео для перегляду

5(6)

Оцініть відео:

Мобілізовані у списках та інші наслідки: що змінилося

00:10:05

Тимур Алієв

5(6)

Оцініть відео:

Чи відомо вам, як призов або прийняття на військову службу працівника впливає на військовий облік та бронювання?

 

Належність до категорії обліку

Частина 5 ст. 34 Закону України від 25.03.1992 № 2232-XII «Про військовий обов'язок і військову службу» (далі – Закон № 2232) визначає, що персональний облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачає ведення відомостей щодо таких осіб за місцем їх роботи або навчання. Цей обов’язок покладається на керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій і закладів освіти незалежно від підпорядкування та форми власності.

Отже, військовий облік на підприємстві ведеться стосовно призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Визначення цих категорій надається у ч. 9 ст. 1 Закону № 2232:

  1. Призовники – це особи, які взяті на військовий облік.

  2. Військовозобов’язані – це особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

  3. Резервісти – це особи, які проходять службу у військовому резерві ЗСУ або інших військових формуваннях і призначені для їх комплектування як у мирний час, так і в особливий період.

Окрім цих трьох категорій, є окрема категорія – військовослужбовці. Це особи, які проходять військову службу.

Зверніть увагу! До категорії військовослужбовців прирівнюються іноземці та особи без громадянства, які відповідно до закону проходять військову службу у ЗСУ, Державній спецслужбі транспорту та Нацгвардії України.

Отже, категорія військовослужбовців відрізняється від категорій призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Чи відомо вам, як призов або прийняття на військову службу працівника впливає на військовий облік та бронювання?

 

Відношення мобілізованого до військового обліку: виключення/зняття

Якщо громадянина призвали або прийняли на військову службу до 18 травня 2024 року, то його фактично виключали з військового обліку.

Якщо ж така подія відбулася з 18 травня 2024 року і пізніше, то його вже знімають з військового обліку (ст. 37 Закону № 2232).

 

Форма військово-облікового документа (не) військовозобов’язаного

Форма військово-облікового документа для призовника, військовозобов’язаного та резервіста затверджена постановою КМУ від 16.05.2024 за № 559.

У цій формі також є графа 14, яка заповнюється відповідно до положень ст. 37 Закону № 2232.

Зокрема, у цій графі відображається зняття з військового обліку через такі причини, як призов, направлення або прийняття на військову службу.

Форма, порядок оформлення та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних і резервістів визначається Кабінетом Міністрів України. Для військовослужбовців, як окремої категорії військового обов’язку, ці питання регулюються Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ, СБУ, розвідувальними органами, Управлінням державної охорони України та Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України (ч. 9 ст. 1 Закону № 2232).

 

Відображення мобілізованого у списках військового обліку до/після 18.05.2024 р.

Особа, відповідальна за ведення військового обліку, у першу чергу формує списки персонального військового обліку. При цьому немає підстав виключати відомості про працівників, яких упродовж року призвали чи прийняли на військову службу, з такого списку.

Однак, якщо працівника призвали або прийняли на військову службу до 18 травня поточного року, то в графі 15 з’явиться запис «Виключено з обліку». Якщо ж така подія відбулася після 18 травня поточного року, у графі 15 з’явиться запис «Знято з обліку. Проходить військову службу».

 

Відомість оперативного обліку: чи показувати мобілізованого

Разом зі списками формується відомість оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Однак особа, яка мобілізована або уклала контракт на проходження військової служби, вже не підпадає під категорії призовників, військовозобов’язаних чи резервістів. Тобто, фактично, вона не буде враховуватися у кількісному складі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Проте у відомості, в останній графі, зазначається інформація про працівників, яких з 1 січня поточного року було звільнено з роботи. У випадку, коли працівника призвали або він уклав контракт на проходження військової служби, він не звільняється з роботи. Відповідно, інформація про цього працівника у кількісному складі за цією графою відомості оперативного військового обліку не буде відображатися.

 

Паперове бронювання працівників без врахування мобілізованих

Якщо підприємство здійснює паперове бронювання своїх працівників за нормами Порядку, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 № 76, то в п. 9 цього Порядку, який стосується критичних підприємств, зазначається, що кількість військовозобов’язаних, які займають посади на підприємстві, установі чи організації та підлягають бронюванню відповідно до закону, не повинна перевищувати 50% від загальної кількості військовозобов’язаних працівників.

На такому підприємстві, установі чи організації, станом на 18 травня 2024 року, у разі збільшення чисельності військовозобов’язаних працівників, це обмеження діятиме і на дату подання списків, зокрема тих, що складені після 18 травня 2024 року.

Однак працівник, який проходить військову службу, не входить до складу військовозобов’язаних працівників. Відповідно, він не братиме участі в підрахунку цього ліміту.

 

Бронювання працівників через Дію

Якщо підприємство здійснює бронювання через Дію, перед тим, як безпосередньо сформувати списки в електронному вигляді, рекомендується перевірити відомості про працівників у реєстрі «Оберіг», тобто в реєстрі працівників, військовозобов’язаних та резервістів.

Підприємства не вносять додаткову інформацію через Дію, оскільки дані про працівників автоматично підтягуються з Єдиного державного реєстру, а також з реєстру «Оберіг». Однак у реєстрі «Оберіг» не повинно бути інформації про працівників, які перебувають на військовій службі.

Під час бронювання через Дію мобілізований працівник або працівник, який уклав контракт на проходження військової служби і не є військовозобов’язаним, також не бере участі в розрахунку ліміту на бронювання.

 

Приклад. Військовослужбовець звільнився з роботи

Працівник, перебуваючи на військовій службі, вирішив звільнитися за власним бажанням.

Відповідно до п. 34 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487, з метою ведення персонального обліку підприємства повинні в семиденний строк з дня видання наказу про звільнення повідомити відповідні ТЦК про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Однак працівник, який перебуває на військовій службі, належить до категорії військовослужбовців, тому він не входить до категорій призовників, військовозобов’язаних або резервістів.

У такому випадку формально не потрібно подавати повідомлення про звільнення військовослужбовця, оскільки він не підпадає під вимоги обліку для цих категорій.

 

Підсумки

Підприємства ведуть військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Однак існує окрема категорія військового обов’язку — військовослужбовці. Це ті працівники, які проходять військову службу, тобто яких або призвали під час мобілізації, або які уклали контракт.

До 18 травня поточного року працівників, яких призвали або прийняли на військову службу, виключали з військового обліку. З 18 травня 2024 року і пізніше таких працівників знімають з військового обліку. Відповідна інформація відображається у військово-обліковому документі в графі 14 нової форми, а також у графі 15 списку персонального військового обліку.

Оскільки особа більше не є призовником, військовозобов’язаним або резервістом, вона не включається до кількісного складу відомості оперативного військового обліку. Крім того, оскільки вона не є військовозобов’язаною, така особа не впливає на розрахунок кількості працівників для бронювання.

Якщо під час проходження військової служби працівник вирішив звільнитися за власним бажанням, подання повідомлення до ТЦК про зміну облікових даних за формою додатку 4 не є необхідним, оскільки він вже не є призовником, військовозобов’язаним або резервістом.