Відеоблоги

Вручення повісток та призовний вік по-новому: що очікується

Ви дізнаєтесь:

  • Хто та де матиме право вручати повістки згідно депутатської ініціативи
  • Про плани щодо в/о жінок, зниження віку мобілізації, скасування строкової служби
  • Про підготовку змін щодо надання відстрочки від мобілізації
Оберіть відео для перегляду

5(4)

Оцініть відео:

Вручення повісток та призовний вік по-новому: що очікується

00:06:31

Людмила Смердова

5(4)

Оцініть відео:


Рада готує законопроєкт про масштабні зміни до порядку мобілізації

Народна депутатка України Мар'яна Безугла у своєму Facebook повідомила, що Рада готує законопроект, згідно з яким зміниться порядок мобілізації, порядок вручення повісток, буде змінено перелік осіб та умови, за яких надаватиметься відстрочка від мобілізації. Крім того розробляється новий механізм рекрутингу до лав ЗСУ.


Почнемо з найбільш хвилюючого питання, а саме з питання вручення повісток. Насамперед заплановані зміни передбачають, що повістки будуть вручатися не лише представниками ТЦК та роботодавцями, як це передбачено зараз, але й поліцейськими. За словами пані Безуглої, повістки будуть вручатися в ТЦК – представниками ТЦК, за місцем проживання – представниками ТЦК/поліцейськими, за місцем роботи – представниками ТЦК/поліцейськими, в громадських місцях – представниками ТЦК/поліцейськими.


Ще одна новела, яка запропонована, це скасування строкової служби і запровадження нового виду військової служби – обов'язкової базової загальновійськової підготовки для всіх громадян. Зверніть увагу, йдеться про підготовку не лише чоловіків, а й жінок, починаючи з вісімнадцятирічного віку. Така підготовка має включати: основи поводження зі зброєю, до медичну допомогу і навіть роботу з дронами. Також йдеться про військовий облік усіх жінок. Проте, як пояснює пані Безугла, жінок будуть залучати до служби лише на небойові тилові посади. Разом і з тим, як відомо, Генштаб ЗСУ проти військового обліку жінок. Чим закінчиться це протистояння деяких депутатів і Генштабу побачимо згодом. Тому слідкуйте за нашими новинами, будемо тримати вас в курсі всіх запланованих змін.

На своїй сторінці у Facebook пані Безугла також проводить опитування щодо ідеї позбавлення громадянства, арешту активів, іншого обмеження прав військовозобов’язаних осіб, які виїхали за кордон і не повернуться до дати, яка буде встановлена. Чи увійдуть такі ідеї до законопроекту поки невідомо, але опитування викликало неабияку реакцію громадськості.


Зниження віку осіб, які підлягатимуть мобілізації

Наступні зміни, які передбачає законопроект, це зниження віку осіб, які підлягатимуть мобілізації. Планується, що призову на військову служби під час мобілізації підлягатимуть особи з 25 років. Якщо пам'ятаєте, ми неодноразово згадували про прийнятий, але не підписаний президентом закон, який також містить норму про зниження граничного призивного віку до 25 років. Анонсований законопроект містить також ряд змін у порядку звільнення з військової служби, передбачає зміни в порядку надання відпусток військовозобов'язаним, вводить механізм рекрутингу на військову службу і ще ряд нововведень.

Окремо хочу зупинитися на питанні надання відстрочки від мобілізації, яке також не оминули своєю увагою депутати. Наведу лише деякі з підстав, які зазнають змін, якщо законопроект буде реалізовано. Отже, право на відстрочку матиму здобувачі послідовної вищої освіти до 30 років включно. Тобто студент/аспірант після 30 років не зможе скористатися правом на відстрочку, якщо не матиме інших підстав. Також право на відстрочку буде у викладачів, які працюють на повну ставку. Зараз для отримання права на відстрочку достатньо мати навантаження на 0,75 ставки. Право на відстрочку матимуть всі науковці з чиним званням, діючі нардепи, всіх колишніх прибрали з законопроекту. Позбавляються права на відстрочку та становляться на військовий облік поліцейські, співробітники бюро економічної безпеки, співробітники Державної пенітенціарної служби. Також планується змінити ряд інших умов щодо надання права на відстрочку, але оскільки ці питання лише обговорюються, будемо чекати на текст законопроекту. Проте вже сьогодні можемо сказати, що осіб, які зможуть скористатися правом на відстрочку, стане менше.


Підсумки

Давайте підсумуємо, що планують змінити народні депутати. Але разом з тим не забувайте, що мова йде лише про запланований законопроект, який поки що навіть не зареєстрований у Верховній Раді. Отже, планується прибрати строкову службу, а замість неї ввести обов'язкову базову загальновійськову підготовку. Планується змінити порядок військового обліку жінок. Також планується зменшити до 25 років вік, з якого можливий призов на військову службу під час мобілізації. Планується змінити порядок вручення повісток, насамперед надати представникам поліції право на вручення повісток. Крім того згадується про додаткові обмеження прав ухилянтів, наміри встановлення строку для повернення військовозобов'язаних з-за кордону і зміни підстав для отримання відстрочки від мобілізації.