Відеоблоги

Зміни у повістках, відстрочках, явках до ТЦК, збільшення штрафів: нові законопроєкти

Ви дізнаєтесь:

  • Про зміну правил вручення повісток та набуття права на відстрочку
  • З якого віку зможуть мобілізувати за новими правилами
  • Про посилення покарання за порушення в/о військовозобов’язаними та роботодавцями
Оберіть відео для перегляду

4.9(26)

Оцініть відео:

Зміни у повістках, відстрочках, явках до ТЦК, збільшення штрафів: нові законопроєкти

00:09:12

Тетяна Донець

4.9(26)

Оцініть відео:


Зареєстровано законопроєкт щодо змін до порядку мобілізації та військового обліку

5 грудня 2023 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №10378, яким передбачено масштабні зміни до порядку мобілізації та військового обліку. Що передбачає цей поки що, підкреслюю, законопроєкт? Пройдімось по ключовим ініціативам.


Почнемо з призовного віку
. Законопроєкт передбачає зниження призовного віку з 27 до 25 років. Нагадаю, що це питання підіймалося вже кілька разів і досі на підписі у президента знаходиться прийнятий закон з такою правкою. Про це я неодноразово розповідала на вебінарах Кадроленд. Проте ймовірніше саме у разі прийняття закону на базі законопроєкт №10378 призовний вік буде знижено з 27 до 25 років.

Наступний важливий момент із законопроєкт - це вручення повісток. Передбачається, що повістка про виклик до ТЦК буде вручатися: в приміщенні ТЦК – представниками ТЦК; за місцем проживання (перебування) – представниками ТЦК або поліцейськими; за місцем роботи – представниками ТЦК, роботодавцем або поліцейськими; в громадських місцях – представниками ТЦК або поліцейськими. Нагадаю, що за чинним на сьогодні законом вручати повістки можуть ТЦК та роботодавці.


Далі про обов'язки військовозобов'язаних, уточнити облікові дані. Зокрема, військовозобов'язані протягом 60 днів з дати початку проведення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження зобов'язані уточнити свої облікові дані через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) або Електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста або особисто у ТЦК за місцем свого перебування або знаходження. За невиконання такого обов'язку до порушника, тобто військовозобов'язаного, можуть бути застосовані тимчасові міри, а саме у вигляді заборони виїзду за кордон, заборони на проведення операцій з рухомим/нерухомим майном, обмеження на право керування власними транспортними засобами чи отримання посвідчення водія, обмеження права на користування та розпорядження коштами та іншими цінностями, відмови в укладанні кредитного договору, договору позики, призупинення отримання пільг та послуг від Держави. На мою думку, в такій редакції закон не буде прийнято і принаймні в частині обмеження прав громадян його буде значною мірою доопрацьовано.

Тепер про відстрочки. Тут також очікуються масштабні зміни. Відповідно до законопроєкту не підлягають до призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, які є особами з інвалідністю першої чи другої групи. Тобто особи з інвалідністю третьої групи право на відстрочку втрачають. Крім того, втратять право на відстрочку військовозобов'язані, які мають дружину або чоловіка з-поміж осіб з інвалідністю третьої групи. Право на відстрочку зберігається за педагогічними та науково-педагогічними працівниками, які працюють за основним місцем роботи на повну ставку. Поки що за чинними правилами достатньо 0,75 ставки. Законопроєкт передбачає, що призову на військову службу під час мобілізації не підлягають: здобувачі професійної, професійно-технічної, фахової, передвищої та вищою освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти й здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом), а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. Як бачите, з'явилися умови про здобуття послідовної освіти: після бакалаврату магістратура, після магістратури аспірантура і так далі. Ті зі здобувачів освіти, хто не потрапив до оновленого переліку для відстрочки, матимуть право завершити навчання до кінця навчального року.


Обов’язок мати в наявності та пред’явити військово-обліковий документ

Рухаємося далі. військовому обліку, а також зняті чи виключені з військового обліку зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу ТЦК або поліцейського. Також передбачається створення електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервісту. Який він матиме вигляд, що передбачатиме, має визначити Кабмін. Крім того, скасовується поняття строкової військової служби, натомість вводиться базова військова служба. Слід відзначити, що про обов'язкове проходження всіма жінками мова не йде.

Також Кабміну надано доручення про перегляд порядку бронювання. Зауважу, що за попередньою інформацією законопроєкт №10378 Верховна Рада розгляне вже 10 січня. При цьому до тексту законопроєкт очікуються значні правки. Я сподіваюся, що ці правки таки будуть значними й будуть враховані.


Зареєстровано законопроєкт №10379 щодо збільшення штрафів за порушення правил в/о

Відзначу, що ще один законопроєкт був зареєстрований 25 грудня під номером 10379. Ним передбачено зміни у розмірах адмінштрафів, визначених КУпАП. У разі порушення призовником, військовозобов'язаним, резервістом правил військового обліку, на нього буде накладатися штраф до 17 000 грн, зараз це до 1700 грн. А на керівників підприємств, відповідальних за ведення військового обліку, у разі не ведення або неналежного ведення військового обліку під час особливого періоду, в тому числі воєнного стану, передбачається накладання штрафу до 204 000 грн, зараз такий адміністративний штраф становить від 5100 до 8500 грн.

25 грудня у Верховній Раді зареєстровано одразу два законопроєкти. Один з них №10378 передбачає зниження призовного віку з 27 до 25 років, вручення повісток представниками ТЦК, роботодавцями та поліцейськими, скасування відстрочки для деяких категорій, зокрема для осіб третьої групи інвалідності. Крім того, законопроєкт передбачає з'явлення до ТЦК самостійно. У разі невиконання такого обов'язку до порушника застосовуються тимчасові міри, такі як заборона на здійснення операції з рухомим та нерухомим майном, обмеження на керування авто тощо. Другий законопроєкт зареєстрований під номером 10379 передбачає збільшення адмінштрафів. Зокрема за не ведення або неналежне ведення військового обліку на підприємстві передбачається накладення штрафу на його посадових осіб до 204 000 грн. Проте ще раз відзначу, поки йдеться про законопроєкт, до яких ще можуть бути внесені правки, які ще не отримали офіційного статусу закону. Тому ми продовжимо відстежувати ці ініціативи.