Відеоблоги

Бронювання через Дію – шокуюча «легкість»: кому доступне та новий строк відстрочки

Ви дізнаєтесь:

  • Хто та за яких умов здійснює бронювання працівників через Дію
  • Про обов’язок звіряння списків заброньованих осіб з ТЦК
  • Про строки бронювання через портал Дія
Оберіть відео для перегляду

5(3)

Оцініть відео:

Бронювання через Дію – шокуюча «легкість»: кому доступне та новий строк відстрочки

00:06:44

Людмила Смердова

5(3)

Оцініть відео:


Вчора на сайті Кабміну з'явився проєкт постанови про внесення змін до порядку бронювання за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану. Це той самий порядок, затверджений постановою Кабміну №76, за яким останні 15 місяців роботодавці бронюють своїх працівників. Що нового з'явилося в проєкт


Умови бронювання працівників через Дію

Перш за все, це можливість бронювання через портал ДІЯ, але не для усіх підприємств і не для усіх працівників. Бронювання своїх працівників зможуть здійснити підприємства, установи й організації, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних сил, інших військових формувань, а також підприємства, установи й організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Зверніть увагу, для наведених вище суб'єктів можливість подання документів на бронювання своїх працівників у паперовій формі залишилася незмінною, але додатково встановлюється можливість подання документів в електронній формі. Аналіз проєкт постанови свідчить про те, що вимоги для здійснення бронювання через Дію більш суворі, ніж для здійснення бронювання за діючою редакцією Порядку.


Для бронювання за новим Порядком керівник у довільній формі подаватиме списки на бронювання. Зробити це можна буде через портал ДІЯ після відповідної ідентифікації. Під час формування списку відбуватиметься електронна взаємодія між реєстром «Оберіг» та реєстром застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Що важливо, забронювати своїх працівників зможе лише підприємство, яке веде належний військовий облік і проводило звіряння списків персонального військового обліку з ТЦК. Причому, як зазначено у проєкт постанови, подання списку на бронювання буде блокуватися у разі, зокрема, не проведення встановленим порядком звіряння списків персонального військового обліку з ТЦК у поточному та минулому роках.

Друзі, нагадаю, що ми неодноразово розповідали на своїх лекціях, що відповідно до п. 46 Порядку №1487, звіряння списків з ТЦК відбувається за графіком, затвердженим головою адміністрації чи міським головою. Тобто підприємство має право дочекатися вимоги ТЦК та не ініціювати самостійно процес звіряння списків. Але маємо тепер халепу, адже електронне бронювання через Дію ставиться в залежність від того, чи було проведене звіряння списків, не тільки поточного, але й минулого року.


Строк бронювання через Дію

Ще однією новелою проєкт є бронювання на 6 чи на 1 місяць. Причому строк бронювання не обирає ані працівник, ані роботодавець. Пояснюємо. Якщо у вас все добре зі списками персонального військового обліку, а у працівника повністю збігаються відомості з даними реєстру «Оберіг», зокрема номер військово-облікової спеціальності, склад військовозобов'язаного, то є шанс бронювання на 6 місяців. Якщо ж назва військово-облікової спеціальності збігаються, але номеру такої ВОС немає у діючих наказах Міноборони, то є шанс отримати бронювання на 1 місяць, протягом якого працівники повинні відвідати ТЦК та уточнити військово-облікові дані. А отримати таку відстрочку на 1 місяць можна буде лише один раз. Якщо все буде гаразд, то працівника буде автоматично поставлено на спеціальний військовий облік, тобто вже не потрібно буде направляти документи до ТЦК та буде сформовано електронний витяг, сертифікат про бронювання.


Підсумки

Отже, Кабмін розробив проєкт постанови про внесення змін до порядку бронювання №76. Головна мета - налагодити бронювання через Дію. Бронювати через Дію зможуть підприємства, які виробляють товари, виконують роботи або надають послуги для забезпечення потреб Збройних сил та інших військових формувань, а також критично важливі підприємства. Зауважу, що для цих підприємств зберігається альтернатива, бронювання класичним, звичним способом, або через Дію. Строк бронювання через Дію до 6 місяців або 1 місяць. При цьому строк бронювання залежить від ідеальності військового обліку на підприємстві та військово-облікових відомостей самого військовозобов'язаного, який бронюється.