Відеоблоги

Коротко про головне за тиждень 20-24.05.2024

Оберіть тему для перегляду

5(15)

Оцініть відео:

Списки (додатки 5 і 6) та Правила військового обліку оновлено!

00:01:51

Тетяна Шолкова

5(15)

Оцініть відео:

5(11)

Оцініть відео:

Повістки на підприємстві: як діяти з 18 травня

00:01:31

Тетяна Шолкова

5(11)

Оцініть відео:

5(11)

Оцініть відео:

Відстрочка від призову: є порядок та список документів для оформлення

00:01:22

Тетяна Шолкова

5(11)

Оцініть відео:

5(11)

Оцініть відео:

Нова форма військово – облікового документа: чи підлягає заміні старий?

00:01:15

Тетяна Шолкова

5(11)

Оцініть відео:

5(10)

Оцініть відео:

Працевлаштування жінок – медиків з 18 травня: що змінилося

00:01:03

Тетяна Шолкова

5(10)

Оцініть відео:

5(10)

Оцініть відео:

Закон про домашніх працівників підписано Президентом

00:01:29

Тетяна Шолкова

5(10)

Оцініть відео:

Списки (додатки 5 і 6) та Правила військового обліку оновлено

До Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 № 1487 (далі – Порядок № 1487), внесено суттєві зміни (постанова КМУ від 16.05.2024 № 563 «Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів»).

Зокрема, зміни торкнулися форм додатків, які використовують підприємства та порядок їх надання.

Отже, відкориговані Правила військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів за додатком 2 до Порядку № 1487. Тож, ці Правила необхідно увідповіднити чинним нормам, роздрукувати й розмістити у загальнодоступному приміщенні на підприємстві.

Списки персонального військового обліку згідно з додатком 5 до Порядку № 1487 оновлено! При цьому у поясненнях до заповнення Списку за першою групою, тобто щодо офіцерського складу, визначено, що графа 17 «Посада, реквізити акта про призначення/звільнення на посаду / з посади» має містити найменування посади, дата та номер розпорядчого документа про призначення на посаду / звільнення з посади (останнього переведення, переміщення).

У відомостях оперативного обліку (додаток 12) додано реквізит підпису керівника підприємства.

Одночасно відкориговано й комплекс дій зі списками та відомостями на початок року. Щороку до 25 січня (станом на 1 січня) списки та відомість підписуються керівником підприємства, а також особою, відповідальною за ведення військового обліку, та реєструються в установленому порядку в службі діловодства підприємств.

Найбільших змін зазнав додаток 6, він викладений у новій редакції під назвою Зведений список громадян, які підлягають взяттю на військовий облік призовників.

Більше про нові зміни у веденні військового обліку на безкоштовному вебінарі, який відбудеться 30 травня.

Повістки на підприємстві: як діяти з 18 травня

З 18 травня застосовують нові вимоги щодо оповіщення працівників про явку до ТЦК. Внесено зміни до пункту 47 Порядку № 1487 та прийнято нову постанову від 16.05.2024 № 560 (далі – постанова № 560), якою затверджено Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, яким також на роботодавця поклав обов’язки щодо проведення заходів мобілізації.

Відповідно до п. 13 постанови № 560 керівники підприємств, установ, організацій з отриманням розпорядження про виклик резервістів та військовозобов’язаних до РТЦК видають наказ про проведення оповіщення. Цей наказ, а також повістку слід вручити під особистий підпис працівнику та повідомити письмово у триденний строк ТЦК про результати оповіщення.

Питання щодо дій роботодавця при отриманні розпорядження та повістки у відношенні до працівників, які працюють дистанційно чи знаходяться у відпустці / на лікарняному, врегульовано новою редакцією п. 47 Порядку № 1487.

В такому випадку роботодавець зобов’язаний направити наказ про оповіщення працівника рекомендованим поштовим відправленням, поштовим відправленням з оголошеною цінністю з описом вкладення. Копію відповідного наказу та підтвердну інформацію або документи про здійснення оповіщення у триденний строк слід направити до відповідного ТЦК.

Детальніше про оповіщення працівників про їх виклик до ТЦК у  бонусному уроці курсу «Закони діють! Військовий облік по-новому без збільшених штрафів: зміни, кейси, поради».

Відстрочка від призову: є порядок та список документів для оформлення

З 18 травня визначено порядок оформлення відстрочки та перелік документів для цього (постанова КМУ від 16.05.2024 № 560). Відповідно до встановленої процедури, документи на отримання відстрочки розглядає комісія ТЦК.

За наявності підстав для одержання відстрочки військовозобов’язані особисто подають на ім’я голови комісії ТЦК заяву за формою, визначеною у додатку 4 до Порядку № 560. До заяви додаються документи (або їх копії), що підтверджують право на відстрочку. Такі документи визначено у додатку 5 до Порядку № 560.

У разі прийняття комісією позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 до Порядку № 560.

Більше про відстрочки та порядок їх надання дивіться в курсі «Підвищення кваліфікації. Військовий облік практикум» від KadroLand.Academy.

Нова форма військово-облікового документа: чи підлягає заміні старий?

З 18 травня діє нова форма військово-облікового документа (постанова від 16.05.2024 р. № 559 «Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа»).

Що цікаво, це єдина форма військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Новий військово-обліковий документ оформляють:

  • в електронній формі – засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного вебпорталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки й оборони та Єдиного державного вебпорталу електронних послуг («Портал Дія»), зокрема з використанням мобільного застосунку «Дія»;

  • у паперовій формі – на бланку, форма якого затверджена постановою № 559.

Військово-облікові документи, оформлені раніше, вважаються дійсними на всій території України та не потребують обов’язкової заміни (п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 11.04.2024 № 3633-IX).

Тож, видані до 18 травня 2024 р. посвідчення про приписку до призовної дільниці, військовий квиток, тимчасове посвідчення військовозобов’язаного продовжують діяти та застосовуються при веденні військового обліку на підприємстві.

Більше про застосування нового військово-облікового документа розповідає Тимур Алієв у випуску «KadroLIVE».

Працевлаштування жінок-медиків з 18 травня: що змінилося

Скасовано норму, у якій йшлося про допустимість працевлаштовувати жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальності, навіть якщо вони ще не стали на військовий облік у ТЦК та не мають військово-обліковий документ до кінця 2026 року. Постановою КМУ від 16.05.2024 «Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» № 563 виключено абз. 1 п. 51 Порядку № 1487.

Тому з 18 травня 2024 р. при працевлаштуванні жінок медичних та фармацевтичних спеціальностей роботодавці зобов'язані у них вимагати військово-облікові документи.

Як і раніше, керівники підприємств зобов’язані повідомляти відповідні ТЦК про працівниць, що мають освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю існе перебувають на військовому обліку.

Зауважу, що мобілізація жінок в Україні можлива лише на добровільній основі.

Зразок повідомлення до ТЦК щодо працівниць, які мають медичну або фармацевтичну освіту, є в нашій рубриці «Документи» на Кадровій Платформі №1.

Закон про домашніх працівників підписано Президентом

22 травня 2024 р. Президент підписав Закон України від 25.04.2024 № 3680-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників» (далі – Закон № 3680), який набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.

У Кодексі законів про працю України з'явиться нова глава, якою врегулюють поняття домашніх працівників і домашньої праці, правовий статус домашніх працівників, їх права, обов’язки, гарантії, робочий час і час відпочинку.

Під домашнім працівником слід розуміти няню, прибиральницю будинку, які не мають змоги працювати у загальноприйнятому розумінні, але домашня праця здійснюється регулярно та не менше 40 годин на місяць.

З домашніми працівниками укладають письмовий трудовий договір, який є підставою для реалізації права на добровільну сплату ЄСВ.

Маєте питання з приводу узаконення праці домашніх працівників? Поставте його в сервісі «Особистий консультант» й отримайте відповідь від 15 хвилин.