Відеоблоги

Як зробити 1 січня вільним від роботи днем: 3 дієві способи

Ви дізнаєтесь:

  • Як документально зафіксувати 1 січня робочим днем
  • Як можна зробити 1 січня вільним від роботи днем
Оберіть відео для перегляду

5(7)

Оцініть відео:

Як зробити 1 січня вільним від роботи днем: 3 дієві способи

00:10:21

Яна Ярошенко

5(7)

Оцініть відео:


Режим роботи 1 січня 2024 року

Колеги, цей новий рік знов зустрічаємо в період дії воєнного стану, а отже святкових днів у розумінні трудового законодавства немає. Це означає, що для працівників, для яких понеділок – це робочий день за графіком роботи, 1 січня 2024 року теж буде стандартним робочим днем. До речі, ми радимо це теж зафіксувати, видати два окремі накази. Перший, це визнання 1 січня робочим днем, а другий про встановлення норми робочого часу на січень 2024 року з урахуванням того, що 1 січня, це звичайний робочий день. В такому випадку на стандартній п'ятиденці з вихідними у суботу та неділю норма робочого часу для січня 2024 року складе 23 робочі дні або 184 години. Ну і нагадаю, що за повністю відпрацьовану норму робочого часу працівник отримає свій стандартний оклад, додатковий робочий день, 1 січня, в цьому випадку не буде понаднормовою роботою.


Які ж є способи зробити так, щоб 1 січня працівники не працювали?

Перший спосіб, це за рішенням роботодавця визнати 1 січня днем, робота в який не проводиться. Колеги, звертаю увагу на формулювання, роботодавець жодним чином не може зробити цей день святковим або неробочим, такий статус цьому дню надає виключно ст. 73 КЗпП, а вона, як ми вже знаємо, у період дії воєнного стану не діє. Я особисто проти щоб називати такий день і додатковим вихідним. Водночас як то кажуть, це найменше з двох лих. Як же все ж таки зробити 1 січня днем, робота в який не проводиться? Для цього слід видати спеціальний наказ і повідомити про це працівників. Причому повідомляти за два місяці, як це було за мирного часу, зараз необов'язково, це можна зробити навіть напередодні відповідної події. Хоча раджу все ж таки зробити це завчасно, щоб працівники могли спланувати період відпочинку та роботи у січні. Але це ще не все, враховуйте ще кілька важливих моментів. Скористатися такою можливістю можуть роботодавці комерційної сфери, в тому числі підприємці, або ж КНП, ну і так далі. А от бюджетники та держслужбовці мають дотримуватися розпоряджень згори. Якщо роботодавцем встановлено відпочинок в такий день, то він не стає автоматично святковим у розумінні трудового законодавства. Отже, якщо такий день припадає на період щорічної відпустки чи соцвідпустки на дітей, то тривалість відпустки на такий день не продовжується. Крім того, при обрахунку відпускного стажу, на такий день не зменшуємо тривалість робочого року. Спеціальної позначки для відображення такого дня у табелі обліку використання робочого часу немає, тож або залишаємо графи пустими або ж використовуємо ті позначки, які використовуємо для позначення вихідних днів, ну або ж запроваджуємо якусь нову спеціальну позначку, це теж дозволено. Головне: зменшення норми робочого часу у січні 2024 року жодним чином не вплине на заробіток працівників за такий місяць. У разі відпрацювання всіх днів і годин, а це вже буде 22 робочих дні та 176 годин, при стандартній п'ятиденці з вихідними у суботу та неділю, працівник отримає свій оклад. Жодних пропорційних розрахунків не проводимо.Ну а я розповім ще про два варіанти, як же зробити так, щоб працівники 1 січня не працювали. Як ви зрозуміли, спонсором першого варіанту є роботодавець.


Надання відпустки на 1 календарний день – 1 січня

Є ще один варіант, коли формально за відпочинок працівників платить роботодавець, це надання оплачуваної відпустки, зокрема щорічної основної чи щорічної додаткової. Причому такі відпустки можна надати тривалістю один календарний день, але тут враховуйте наступні нюанси. Ініціатором такої відпустки може бути тільки працівник, роботодавець не може змушувати чи наполягати взяти таку відпустку. Тільки щорічну основну або щорічну додаткову відпустку можна надати строком в один календарний день. Інші оплачувані відпустки можна надати тільки повної тривалості. Річ у тому, що тільки щорічну основну чи щорічну додаткову дозволено ділити на частини. Зокрема соцвідпустку на дітей ділити на частини заборонено, а отже надати один день такої соцвідпустки теж не можна. І ще один момент, пильнуйте наявність неподільної частини в 14 календарних днів. Наприклад, якщо тривалість щорічної основної відпустки вашого працівника 24 календарних дні, причому права на щорічну додаткову відпустку він не має, і вже використав 10 календарних днів щорічної основної відпустки, то надати один календарний день такої відпустки ви вже не можете, бо в майбутньому не буде використана умова про 14 неподільних днів щорічної основної відпустки. В цьому випадку треба або надати всі 14 днів залишку такої відпустки або ж відмовити працівнику у наданні такої відпустки взагалі. До речі, не обов'язково щоб основна безперервна частина була надана першою, послідовність використання частин, на які буде поділена щорічна відпустка, визначається за угодою між працівником та роботодавцем. При наданні щорічної відпустки на один календарний день мають бути виплачені відпускні у строки, встановлені чинним законодавством. Нагадаю, що заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено законодавством, трудовим або колективним договором. Щоб оформити таку відпустку необхідна заява від працівника та відповідний наказ від роботодавця.


Неоплачувана відпустка 1 січня

Ну і на останок, безоплатний для роботодавця третій варіант, це надання неоплачуваних відпусток. Пам’ятка для такого способу. Поки що трудовим законодавством передбачено, що надати таку відпустку можна тільки якщо ініціатором її виступає працівник. Тому бажання працівника, тобто заява від нього, в цьому випадку обов'язкова. Правом на неоплачену відпустку можуть скористатися як працівники для яких це місце роботи основне, так і сумісники. Стандартно неоплачувану відпустку в такому випадку надають за підставою «за сімейними обставинами», однак працівник може скористатися будь-яким іншим видом неоплачуваних відпусток, на які він має право. Наприклад, навіть «на період дії воєнного стану». І не забувайте, що серед неоплачуваних відпусток є такі, які роботодавець за заявою працівника має надати обов'язково. Це відпустка особам, які виїхали за кордон чи набули статусу внутрішньо переміщеної особи, а також неоплачувані відпустки працівникам, визначеним у ст. 25 Закону «Про відпустки». До речі, поки що неоплачувана відпустка за сімейними обставинами включається у відпускний стаж. Водночас це зміниться як тільки набуде чинності Закон №3494. Це просто нагадую. Неоплачувану відпустку можна надати навіть наступного дня після звернення або ж навіть день у день. Ну і ще раз нагадаю, що тривалість такої відпустки може бути навіть один календарний день. Щоб оформити таку відпустку працівник пише заяву, а роботодавець видає спеціальний відповідний наказ.


Підсумки

Під час дії воєнного стану 1 січня 2024 року для працівників, в кого понеділок робочий день, за замовчуванням є робочим днем. Однак існує три топові способи зробити канікули в такий день. Зокрема, це визнати 1 січня днем, робота в який не проводиться, за ініціативою роботодавця. В цьому випадку норма робочого часу зменшується, водночас працівник отримає свій оклад, жодних пропорційних розрахунків тут не проводимо. Інші два способи, це надати працівнику щорічну відпустку або ж неоплачувану відпустку.