Відеоблоги

Мобілізаційні зміни: зареєстровано альтернативний законопроєкт

Ви дізнаєтесь:

  • Про право на демобілізацію та звільнення з військової служби
  • Про право на відстрочку осіб з інвалідністю та здобувачів освіти
  • Чи передбачено введення тимчасових обмежувальних дій при ухиленні від мобілізації
Оберіть відео для перегляду

5(8)

Оцініть відео:

Мобілізаційні зміни: зареєстровано альтернативний законопроєкт

00:06:27

Людмила Смердова

5(8)

Оцініть відео:

Минулого тижня ми розповідали про новий законопроєкт щодо мобілізації, який був зареєстрований у Верховній Раді 25 грудня №10378. Відразу після внесення до Верховної Ради цього законопроєкт було зареєстровано кілька петицій. Крім того, на Facebook сторінках низки депутатів, політиків і журналістів йшло активне обговорення цього питання. І, Отже, за кілька днів, а саме 28 грудня, у Верховній Раді було зареєстровано новий законопроєкт №10378-1, який дещо відрізняється від попереднього. Обома законопроєкт передбачено досить суттєві зміни у порядок вручення повісток. Зокрема планується, що право на вручення повісток буде надано представникам поліції. Крім того, ним передбачено зниження призовного віку з 27 до 25 років. Також передбачено обов'язок усіх військовозобов'язаних протягом 60 днів з дати початку проведення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження уточнити свої облікові дані. Відповідно до оновленого законопроєкту уточнення може відбуватися через ЦНАП або особисто в ТЦК за місцем свого перебування або знаходження. Також важливим і позитивним моментом оновленого законопроєкту є те, що вилучено норми про тимчасові міри, як то заборона операцій з рухомим та нерухомим майном, обмеження керування транспорт засобом і отримання посвідчення водія, обмеження на користування та розпорядження коштами тощо. Тобто вилучено саме ті норми, які суперечать Конституції України. Чимало негативу викликали норми законопроєкт №10378 щодо неможливості отримання права на відстрочку від мобілізації особами, які мають третю групу інвалідності. Тобто законопроєкт №10378 не передбачав права на відстрочку для осіб з інвалідністю третьої групи. Насамперед слід відзначити, що законопроєкт №10378-1 передбачено право на звільнення з військової служби осіб з інвалідністю, у тому числі третьої групи, а також передбачене право на відстрочку від мобілізації для осіб з інвалідністю, незалежно від групи інвалідності.

Крім того, в новому законопроєкт передбачено право на демобілізацію після 18 місяців служби. Крім того, передбачено, що військовослужбовці, які беруть безпосередню участь у відсічі збройної агресії проти України, підлягають заміні (ротації) для відпочинку та відновлення боєздатності не пізніше ніж через 6 місяців безперервної участі за рішенням військового командування. Як і в законопроєкт від 25 грудня, відстрочка від мобілізації для здобувачів освіти денної (дуальної) форми передбачено у разі якщо здобувається рівень освіти вищий за вже здобутий. Але ініціатори оновленого законопроєкту, на щастя, дослухалися до думки народу і прибрали умови про здобуття послідовної освіти за однією спеціальністю (фахом). Тобто залишилася лише умова про послідовну освіту, а от спеціальність можна змінювати. Наприклад, диплом бакалавра отримано за однією спеціальністю, а в магістратуру вступили за іншою спеціальністю, що є абсолютно правильною і визнаною у всьому світі системою отримання освіти. Але вводиться додаткова вимога: право на таку відстрочку актуальне, якщо отримання професійної, професійно-технічної, фахової, передвищої та вищої освіти буде розпочате не пізніше ніж у рік досягнення віку 25 років.

Підсумки. 28 грудня 2023 року було зареєстровано оновлений законопроєкт щодо мобілізації №10378-1. В законопроєкт йдеться про право на демобілізацію військовослужбовців через 18 місяців. Крім того, передбачене право на звільнення з військової служби особами з інвалідністю першої, другої й третьої групи. Також передбачене право на відстрочку осіб з інвалідністю незалежно від групи інвалідності. В оновленому законопроєкту також передбачене право на відстрочку для осіб, що здобувають послідовну освіту, тобто здобувають рівень освіти вище за вже здобутий і при цьому немає заборони щодо зміни спеціальності. Крім того, у новому законопроєкт відсутні тимчасові міри про заборону операцій з рухомим і нерухомим майном, обмеження керування авто тощо. Проте ще раз відзначу, поки йдеться про законопроєкт, в який, я впевнена, будуть внесено ще багато змін. Ми будемо продовжувати відстежувати усі зміни, тому слідкуйте за нашими вебінарами та роликами на YouTube.