Відеоблоги

Е-реєстр військовозобов'язаних: яка інформація тепер у Міноборони

Ви дізнаєтесь:

  • Про мету створення порталу е-послуг для військовозобов'язаних
  • Звідки надходитиме інформація до реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів
  • Які дані міститиме реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів
Оберіть відео для перегляду

5(18)

Оцініть відео:

Е-реєстр військовозобов'язаних: яка інформація тепер у Міноборони

00:08:02

Тетяна Донець

5(18)

Оцініть відео:


16 січня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №10062, яким пропонується внести зміни до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. Законопроєкт ще у вересні 2023 року було подано до Верховної Ради, але відтоді точилися дуже непрості дискусії й були ризики, що буде провалено цей законопроєкт. Проте його таки було прийнято в цілому. Тому подивімось на його ключові моменти.

Отже, у Міноборони зазначили, що документ є критично важливим для обороноздатності України. Він передбачає удосконалення реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів, зокрема налагодження взаємодії між різними реєстрами. Реалізація положень Закону сприятиме швидкому збору й обробці та використанню даних. Крім того, він наддасть можливість посилити кіберзахист даних від кібератак ворога, оскільки в України з'явиться право розміщувати свої IT-системи у хмарних сховищах країн-членів НАТО.


Буде створено портал електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов'язаних
. З'явиться можливість отримання статусу учасника бойових дій автоматично при наявності необхідних даних в системі. А у разі неможливості уповноваженою особою військової частини внести відомості в електронній формі, статус учасника бойових дій буде надаватися комісією. Було сподівання, що обійдеться без корупційної складової у вигляді можливості чи неможливості внести відомості, але на жаль поки що маємо те, що маємо.

Окрім іншого змін зазнає існуючий Реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Згідно із законопроєктом до цього Реєстру передаватимуться дані про громадян віком від 17 до 60 років, які містяться у різних державних реєстрах: Державної податкової служби, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Державної міграційної служби тощо. Також буде створено електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста, де буде зберігатися вся відповідна інформація. Доступ до свого персонального кабінету буде у особи після електронної ідентифікації з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації. Також буде запроваджено можливість створення і використання цифрового військово-облікового документа. Реєстр буде містити значний об'єм персональних та службових даних.


Персональні та службові дані, що буде містити Єдиний державний реєстр призовників


Нині діючий Закон про єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів зазнає зокрема наступних змін. Окрім місця проживання та місця перебування будуть внесені також номери засобів зв'язку й адреси електронної пошти.

Окрім даних про місце роботи й посаду тепер ще буде інформація про місцеперебування підприємства, де працює людина, і стаж роботи цієї особи.

В реєстр буде додана інформація про форму навчання здобувачів позашкільної, професійної, професійно-технічної, фахової, передвищої, післядипломної та вищої освіти та про досвід роботи за спеціальністю.

Додадуться відомості про результати медичних оглядів, що проводяться з метою визначення придатності до виконання військового обов'язку.

Додадуться відомості про притягнення особи до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 210, 210-1 КУпАП. Нині діючий кодекс передбачає лише внесення інформації про притягнення до кримінальної відповідальності.

Також в реєстр додадуться відомості про статус ветерана війни, про володіння іноземними мовами, про дозвіл на зберігання і носіння зброї, про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання або залишення на постійне проживання за кордоном, чи повернення на проживання в Україну.

Крім того, будуть внесені реквізити документів, що посвідчують право на управління транспортними засобами, включаючи автомобілі, трактори, літаки, судна.

Будуть внесені відомості про внутрішньо переміщених осіб, про право на відстрочку, про проходження ВЛК, а також відомості про участь у бойових діях. А от відомості про батьків, дітей та членів сім'ї призовника, військовозобов'язаного, резервіста тепер будуть вноситися лише за згодою цього призовника, військовозобов'язаного чи резервіста. Зауважу, що ми очікуємо на текст закону підписаний президентом. Якщо у ньому будуть зміни, які торкаються викладеного матеріалу, ми обов'язково прокоментуємо новації на нашому каналі.


Підсумки

16 грудня було прийнято закон, яким планується удосконалити існуючий Реєстр призовників, військовозобов'язаних і резервістів. У цьому реєстрі буде розміщений значний обсяг інформації, зокрема Міністерство оборони отримає доступ не тільки до даних про особу, військовозобов'язаного, але й номери телефонів, адреси електронної пошти, а також даних про наявність посвідчення водія, дозволу на володіння зброєю, знання мов, проходження ВЛК тощо. Разом з тим, за словами представників Міноборони, дані реєстру будуть надійно захищені, крім того, закон наддасть можливість ще більше посилити захист даних від кібератак ворога оскільки в України з'явиться право розміщувати свої IT-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО.