Відеоблоги

Як організувати укриття працівників під час повітряної тривоги

Ви дізнаєтесь:

  • Про дії роботодавця щодо організації безпечних умов праці
  • Чим регламентуються дії працівників у випадку небезпеки
  • Як уникнути відповідальності, якщо працівник не виконує правила безпеки
Оберіть відео для перегляду

5(6)

Оцініть відео:

Як організувати укриття працівників під час повітряної тривоги

00:10:02

Олександра Королькова

5(6)

Оцініть відео:


У ст. 13 Закону України «Про охорону праці» передбачено, що роботодавець забезпечує усунення причин, що призводять до нещасних випадків, а ст. 20 Кодексу цивільного захисту України передбачено обов'язок суб'єкта господарювання щодо забезпечення своїх працівників засобами колективного захисту відповідно до законодавства. Отже, керівник суб'єкта господарювання має вберегти своїх працівників не тільки від виробничих ризиків, але й від ризиків воєнного стану, таких як застосування зброї різних видів, від звичайної до зброї масового ураження. Для досягнення цієї мети на підприємстві має бути розроблено відповідний документ. Він може мати назву «Порядок дій працівників у разі отримання сигналу оповіщення «Увага всім» («Повітряна тривога»)». Суть документа – визначення алгоритму дій працівників в разі виникнення небезпеки воєнного часу.

До відома: сигнал оповіщення «Увага всім» використовується для повідомлення населення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, в тому числі воєнних. Він передається за допомогою сирен, гучномовців, гудків транспорту, а також за допомогою електронних комунікаційних мереж загального користування. Тривалість його передавання складає 3-5 хвилин.


Регламент поводження працівників у випадку небезпеки

Абзац 6 п. 19 Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуації та організації зв'язку у сфері цивільного захисту, затвердженого постановою КМУ від 27.09.2017 №733, говорить нам про те, що попереджувальний сигнал «Увага всім» та отримане повідомлення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації є підставою для проведення органами управління цивільного захисту заходів цивільного захисту населення від впливу факторів враження при надзвичайних ситуаціях, а також для застосування населенням засобів і способів захисту.

До органів управління цивільного захисту підприємства відносяться: керівник, його заступник або заступники, підрозділ або посадова особа з питань цивільного захисту, голови комісії та формувань або служб цивільного захисту.

Отже, повернімось до порядку дій працівників у разі отримання сигналу оповіщення «Увага всім» («Повітряна тривога») і розберімося яку інформацію він повинен містити. По-перше, необхідно зазначити шляхи передачі сигналу «Увага всім» та повідомлень щодо подальших дій населення після отримання такого сигналу. По-друге, в документі має бути прописаний порядок дій після отримання сигналу оповіщення. Тут може бути три варіанти. Перший, на підприємстві є захисна споруда цивільного захисту, сховище, протирадіаційне укриття або ж споруда подвійного призначення чи найпростіше укриття. Другий варіант, якщо такої немає. І третій, якщо підприємство уклало договір з іншим підприємством щодо надання приміщення захисної споруди для укриття працівників. Перед укладенням договору потрібно впевнитись, що місткості захисної споруди вистачить для укриття працівників підприємств обох сторін договору. Якщо на балансі підприємства перебуває будь-яка з перелічених споруд, тоді працівникам в разі виникнення небезпеки треба рекомендувати пройти до неї. Якщо ж такої споруди немає, слід повідомити або адресу захисної споруди, яка може використовуватися на умовах відповідного договору або адреси найближчих з них, які знаходяться в пішій доступності від підприємства. При цьому в обох випадках варто зазначити, які дії має здійснити працівник перед тим як залишить своє робоче місце: замкнути кабінет на замок, зачинити вікна, взяти з собою цінні власні речі тощо. Щодо найближчих захисних споруд, зроблю акцент на тому, що інформація щодо них має бути перевіреною та актуальною. Для цієї мети відповідальній особі, визначеній роботодавцем, варто попередньо перевірити їх точні локації та доступність для укриття населення, принаймні в робочий час працівників.


Працівник відмовляється виконувати правила безпеки

На практиці є ситуація, коли працівник відмовляється прямувати до укриття після оповіщення про ймовірну небезпеку. Тож як діяти роботодавцю, щоб уникнути відповідальності? Важливий момент: в наказі про затвердження порядку дій працівників варто зазначити, що працівники несуть персональну відповідальність за недотримання вимог порядку, а також за виникнення ймовірних негативних наслідків впливу на їх здоров'я та/або життя в результаті їх невиконання.

Доцільно визначити й час повернення працівників до робочих місць після скасування сигналу про небезпеку, наприклад сигнал «Відбій повітряної тривоги». Знову ж таки потрібно враховувати реальну віддаленість захисних споруд в яких укриватимуться ваші працівники від вашого підприємства. Контроль за своєчасним поверненням працівників із захисних споруд може бути покладено на їх керівників, тобто на керівників структурних підрозділів, цехів, дільниць, відділів тощо. Зауважте, час переміщення працівників після сигналів оповіщення «Увага всім» («Повітряна тривога») до захисних споруд цивільного захисту, перебування в них та прямування до робочого місця після оповіщення про те, що загроза минула (сигнал «Відбій повітряної тривоги» тощо) не вважається порушенням правил внутрішнього трудового розпорядку. В порядку зазначте посилання на офіційні ресурси, на яких розміщені мапи захисних укриттів міста, в якому розташоване ваше підприємство. Зазвичай електронні мапи укриттів містять веб-сайти територіальних органів ДСНС та місцевих або районних органів виконавчої влади, районні або міські державні адміністрації. Наповнення цих мап з часом може змінюватися або доповнюватися, таким чином у працівників буде можливість ознайомлюватися з актуальною інформацією.

Незайвим буде і вказати порядок дій працівників при прямуванні на роботу або з роботи за допомогою громадського транспорту. Тобто в разі оголошення небезпеки рекомендувати працівникам пройти у найближчу захисну споруду та перебувати там до відбою тривоги.


Поведінка у випадку атаки балістичними ракетами

Ще один важливий момент, колеги, час від часу відбувається атака на територію нашої країни балістичними ракетами, які за лічені хвилини долітають до міст України. Практика показала, що можливою є ситуація, коли працівник може не встигнути дістатися до захисної споруди з моменту отримання сигналу «Увага всім» («Повітряна тривога»). Це теж необхідно врахувати при розробці порядку дій працівників. Отже, якими можуть бути рекомендації для них в такому випадку? По-перше, негайно зупинитися. Далі використовувати для укриття нерівності рельєфу: канави, заглиблення за бордюрами тощо. При цьому треба лягти на землю головою вбік протилежний вибухам та прикрити голову руками, за наявності використати для прикриття голови сумку, пакет або інші речі. Триматися якомога далі від нестійких будівель, вікон, біл-бордів та інших конструкцій, які можуть завдати травмування в разі їх пошкодження та падіння. До закінчення надзвичайної ситуації не підійматися на ноги. Саме такі дії пропонує Державна Служба України з Надзвичайних ситуацій.