Відеоблоги

Звіт з праці за січень: оновлена форма через M.E.Doc

Ви дізнаєтесь:

  • Хто має подавати Звіт із праці за січень
  • Як вибрати та створити форму для звітування в M.E.Doc
  • Як заповнити та надіслати Звіт
Оберіть відео для перегляду

5(2)

Оцініть відео:

Звіт з праці за січень: оновлена форма через M.E.Doc

00:08:03

Ольга Хільчук

5(2)

Оцініть відео:


Звіт праці за січень 2024 року, чи знаєте, що потрібно подавати за оновленою формою? І така форма уже доступна у програмі M.E.Doc. Але перш ніж подавати звіт, варто переконатися, що ви долучені до числа респондентів, які повинні його подавати у поточному році. Це варто зробити в першу чергу тим підприємствам, які раніше не подавали цей звіт, адже табель звітних статистичних форм оновлюється, тому варто переконатися, що вас не віднесли до категорії таких осіб. Отже, в цьому випуску говоримо як перевірити чи ви здаєте звіт з праці і як подати оновлену форму через програму M.E.Doc.


Перевірка обов’язку подання Звіту із праці на сайті Держстату

Перейдемо спочатку до ресурсу від органу статистики, який дозволяє за кодом ЄДРПОУ перевірити пошук перелік звітів, які вам потрібно подавати до відповідного державного органу. Отже, такий пошук знаходиться за адресою ess.ukrstat.gov.ua. Натискаємо кнопку «Вхід». І який важливий момент, тому що цей пошук, він раніше працював, однак певний проміжок часу був недоступний для користувачів. На сьогодні все змінилося ми знову можемо ним користуватися, але потрібно пройти авторизацію, але авторизацію не з будь-яким електронним цифровим підписом, а саме через електронний цифровий підпис компанії, по якій ви хочете переконатися, що потрібно чи навпаки не потрібно подавати ті, чи інші звітні форми. Знову ж таки, є чергове оновлення, що ми бачимо на сайті, в нас є перелік звітних форм за 2023, за 2022, тобто з моменту звітування відповідної компанії система показує які звітні форми потрібно подавати. Якщо ми бачимо за 2022 рік зазначено, що за даним ЄДРПОУ підприємство не залучене до звітування, то якщо дивимося перелік форм у 2024 році, а саме це ми повинні перевірити, то ми маємо інформацію з переліком звітів, які потрібно подавати. Нас цікавить звіт з праці, ось 1-ПВ (місячна) зі звіту за січень 2024 року. Тобто дана компанія долучена до звітування. Відповідно переходимо у M.E.Doc. Для того, щоб сформувати звіт саме за оновленою формою, вам потрібно оновити програму до версії 11.02.131.


Вибір та створення звітної форми для заповнення в M.E.Doc

Отже, ви бачите версія M.E.Doc зазначена ось згори. Спосіб оновлення залежить від того чи у вас окрема, чи системна версія M.E.Doc, тобто групова (мережева), тоді відрізняється варіант оновлення. Переходимо до розділу «Реєстр звітів» де якщо ми глянемо період звітування грудень 2023 року, якщо звіт поданий, це форма, яка закінчувалась на «14», тобто 14 версія документа. Тоді як у січні, щоб створити новий документ використовуємо кнопку «Створити звіт» і у пошуковій системі обов'язково має бути період січень 2024 року, можемо перейти, що будемо фільтрувати по саме звітах до Державної служби статистики або усі бланки обираєте. Тобто дивіться, щоб було правильно обрано джерело, куди треба буде подавати документ. Натискаємо фільтр і ось тут найменування пишемо, наприклад «праці». І ось в нас S0301015, ви бачите, версія змінилася на +1, 15 вже. І прийнято, тобто діє з 1 січня 2024 року. Виділяємо у списку та натискаємо «Створити».

Я попередньо додала такий документ, відкрию його і які обов'язкові поля для заповнення? Більшість реквізитів саме щодо респондента система підтягує автоматично з картки підприємства, а це найменування, місцеперебування, територіальна громада, адреса фактичного місця перебування компанії, знову ж таки територіальна громада, код КАТОТТГ і номер структурного підрозділу (в тому випадку якщо структурних підрозділів немає, зазначається одиниця), код економічної діяльності визначається автоматично теж за допомогою картки в M.E.Doc. Якщо інформація відсутня у вас по звіту, а така ситуація буває, наприклад долучили вас до звітування, однак у вас немає показників для звітування, тоді ставиться ось тут позначка і зазначається така причина.


Заповнення показників Звіту

Сам звіт складається з одного розділу «Кількість працівників, робочий час і фонд оплати праці». А це коди рядків 1020, саме фонд оплати праці (з одним десятковим знаком). Сума податку з доходів фізичних осіб, що відрахована з фонду – рядок 1030. Середньооблікова чисельність штатних працівників – рядок 1040. Кількість відпрацьованого робочого часу штатними працівниками, в люд. год., зазначається ціле число – це рядок 1060. І фонд оплати праці штатних працівників, 1000 грн з одним десятковим знаком – це рядок 1070, зазначається, що ці дані із рядка 1020, тобто ми розуміємо, що цей показник не може перевищувати суму зазначену у рядку 1020. Якщо є пояснення до розділу 1, є назви показників, які потрібно пояснити, тут вручну записується ця інформація. Найчастіше для більшості підприємств ці пояснення залишаються незаповнені й не стосуються їх. Місце підпису особи відповідальної за внесення інформації або керівника, телефон та електронна пошта. Перевіряємо документ, натискаємо «Перевірити». Якщо помилки відсутні, можемо зберегти його. Після цього активується кнопка підписати та відправити або через кнопку «Наступні дії» передати документ на підпис та відправити до статистики. Відправлений звіт і успішно прийнятий буде у вас зі статусом «Прийнятий». Ось як в попередній звітний період. Нагадаю, що даний звіт має подаватися до 7 числа місяця, наступного за звітним. Тобто за січень ми звітуємо до 7 лютого, за лютий до 7 березня. Не пропускаємо ці терміни.