Відеоблоги

Норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю: виконання & розрахунок СКШП

Ви дізнаєтесь:

  • Чи зобов’язані роботодавці виконувати норматив за відсутності звітування
  • Як визначити норматив для підприємства
  • Про визначення середньооблікової кількості штатних працівників в період воєнного стану
Оберіть відео для перегляду

5(8)

Оцініть відео:

Норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю: виконання & розрахунок СКШП

00:11:10

Тетяна Гуль

5(8)

Оцініть відео:


Обов’язки роботодавця щодо виконання нормативу

Наприкінці ще 2022 року було скасовано обов'язок роботодавців подавати звіт до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за формою №10-ПОІ, а саме було викладено ст. 19 Закону №875 у новій редакції, у зв'язку з чим скасовано подання звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю за формою №10-ПОІ, його подавали щороку до 1 березня наступного за звітним роком, та реєстрацію у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю. Тобто ані у 2023 році, ані у 2024 році роботодавці такий звіт не подають, у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю не реєструються. Проте роботодавці й надалі мають виконувати норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю. Виконувати цей норматив повинні усі роботодавці, а саме підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об'єднань осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю, причому незалежно від їх форми власності та системи оподаткування.

Сам норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю встановлено у такому розмірі: одне робоче місце, якщо у роботодавця працює від 8 до 25 осіб; і 4% середньооблікової кількості штатних працівників, якщо кількість працівників перевищує 25 осіб. Зверніть увагу, працівник з інвалідністю зараховується до нормативу тільки у разі, якщо таке місце роботи для нього є основним. А сам норматив при розрахунках округлюється до цілого значення.


Середньооблікова кількість штатних працівників за рік

Як бачите, розраховуючи норматив потрібно правильно визначити середньооблікову кількість штатних працівників облікового складу за рік. Потрібно визначити середньооблікову кількість штатних працівників в цілому по підприємству й окремо по таким працівникам, яким встановлена інвалідність. Даний показник обчислюється за нормами Інструкції №286. Розрахунок середньооблікової кількості штатних працівників за рік здійснюється у два кроки: спочатку визначаємо середньооблікову кількість штатних працівників окремо за кожен місяць року, за січень, лютий, березень і закінчуємо визначенням за грудень; далі складаємо ці показники та ділимо на 12. Отриманий результат округлюємо до цілого числа. Тобто щоб визначити середню кількість штатних працівників за рік потрібно цей показник розраховувати за кожен місяць окремо, а для цього ми підсумовуємо кількість працівників облікового складу за кожен календарний день місяця, з першого по останнє число місяця, включаючи вихідні, святкові, неробочі дні. Потім ділимо отриману суму на кількість календарних днів цього місяця. Зверніть увагу, при визначенні середньооблікової кількості штатних працівників вам необхідно буде округлити до цілого отриманий результат. Правила округлення визначені в Інструкції №286 і вони дещо специфічні. Округлюються цифри поступово справа наліво, якщо остання значуща цифра менше або дорівнює «4», вона відкидається. Наприклад, отриманий результат 85,2, тоді беремо 85 цілих. Якщо остання значуща цифра більше або дорівнює «6», то найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю. Наприклад, отриманий результат 75,8, тобто беремо 76 цілих одиниць. Якщо остання значуща цифра «5», то найближча ліворуч від неї цифра збільшує на одиницю, якщо вона не парна, а парна залишається без змін. Наприклад, отриманий результат 53,5, то беремо 54, а якщо отриманий результат 54,5, то беремо до уваги 54.


Середньооблікова кількість штатних працівників за місяць

Визначення показника середньої кількості штатних працівників за місяць має свої особливості. Ну, по-перше, для розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників потрібно знати кількість працівників облікового складу. До облікової кількості штатних працівників включаються всі наймані працівники, які уклали трудовий договір і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше. Наприклад до облікової кількості штатних працівників включають тих працівників, які перебувають у відпустках, хворіють, увільнені від роботи через військову службу, ті, які перебувають у простої, прогулі, не з'являються на роботі через нез'ясовані причини тощо. Причому працівники, які прийняті або переведені за ініціативою адміністрації на неповний робочий час (день або робочий тиждень), в обліковій кількості враховуються за кожен календарний день як цілі одиниці. А внутрішні сумісники в обліковій кількості враховується як одна фізична особа. Не включають до облікової кількості штатних працівників, зовнішніх сумісників і осіб, з якими укладено цивільно-правовий договір. Проте не всі працівники облікового складу будуть включені до середньооблікової кількості штатних працівників. Так при обчисленні середньооблікової кількості штатних працівників ми не враховуємо працівників, які перебувають у відпустках у зв'язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною до трьох чи шести років. Це прямо передбачено п. 3.2.2 Інструкції №286. Звісно що не включаємо також до середньооблікової кількості штатних працівників осіб, які працюють за цивільно-правовими договорами та зовнішніх сумісників. Ці норми розрахунку середньої кількості прописані в Інструкції №286.


Особливості визначення СКШП в період воєнного стану

Але реальність у нас трохи інша, в період воєнного стану виникають питання щодо правильного включення до середньооблікової кількості штатних працівників тих працівників, які не працюють через військову службу, відпустки без збереження зарплати на час воєнного стану, з якими призупинено дію трудового договору тощо. Чи включати таких працівників до середньооблікової кількості й відповідно при розрахунку нормативу? Держстат у роз'ясненні щодо визначення середньооблікової кількості штатних працівників при заповненні звіту з праці за формою №1-ПВ, рекомендував не включати до середньої кількості працівників, які перебувають у відпустках у зв'язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною до досягнення нею віку, встановленого чинним законодавством, а також призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом, а також працівників, відносно яких призупинено дію трудового договору, які евакуювались в іншу місцевість або місцеперебування яких тимчасово невідомо, та працівників, які протягом дії воєнного стану перебувають у відпустках без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 закону України «Про відпустки».


Що ми у підсумку маємо?

Інструкція №286 містить вичерпний перелік працівників, яких ми не включаємо до середньооблікової кількості. Згідно з цією інструкцією ми не включаємо тільки працівників, які прибувають у відпустках у зв'язку з вагітністю та пологами та для догляду за дитиною. А роз'яснення Держстату по суті не відповідає п. 3.2.2 Інструкції №286 і до того ж стосується заповнення звіту з праці. Чому не внесуть зміни до самої Інструкції №286, а просто майже щороку Держстат наводить поодинокі роз'яснення? Відповіді на це питання у мене на жаль немає. Тому рекомендую вам користуватись нормами, які прямо прописані в Інструкції №286 і відповідно враховувати у показнику середньооблікової кількості штатних працівників, який є основою для розрахунку квоти 4%, мобілізованих працівників, працівників, з якими призупинено дію трудових відносин, працівників, які знаходяться у відпустках без збереження заробітної плати.

Роботодавці зобов'язані виконувати норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю, проте самостійно звіт не подають. Такий норматив встановлено у розмірі одне робоче місце, якщо у роботодавця працює від 8 до 25 осіб, та 4% середньооблікової кількості штатних працівників, якщо працює понад 25 осіб. Основою для розрахунку нормативу є середня облікова кількість штатних працівників. Відповідно до п. 3.2.2 Інструкції №286 до середньооблікової кількості штатних працівників не включають працівників, які перебувають у відпустках у зв'язку з вагітністю і пологами та для догляду за дитиною.