Відеоблоги

Коротко про головне за тиждень 15-19.04.2024

Оберіть тему для перегляду

5(18)

Оцініть відео:

Відстрочка при навчанні: хто втратить право з 18 травня

00:01:28

Тетяна Шолкова

5(18)

Оцініть відео:

4.9(10)

Оцініть відео:

Уточнення даних за 60 днів: для кого існує новий обов’язок

00:02:20

Тетяна Шолкова

4.9(10)

Оцініть відео:

5(8)

Оцініть відео:

З 18 травня військовий квиток – завжди із собою!

00:01:18

Тетяна Шолкова

5(8)

Оцініть відео:

5(7)

Оцініть відео:

Звільнення працівника за появу в нетверезому стані: алгоритм дій роботодавця

00:01:56

Тетяна Шолкова

5(7)

Оцініть відео:

5(9)

Оцініть відео:

Електронна трудова: як завантажити скан-копії на порталі ПФУ

00:01:23

Тетяна Шолкова

5(9)

Оцініть відео:

5(9)

Оцініть відео:

Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника: з доплатою чи без?

00:01:28

Тетяна Шолкова

5(9)

Оцініть відео:

Відстрочка при навчанні: хто втратить право з 18 травня

З 18 травня набирає чинності Закон України від 11.04.2024 № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», яким внесено зміни, зокрема, до Закону про мобілізацію.

Новації передбачають оновлення категорій громадян, які мають право на відстрочку від призову на військовому службу під час мобілізації.

У центрі уваги – здобувачі освіти. Отже, після останніх змін право на відстрочку виникає у студентів, які здобувають освіту за вищим рівнем, ніж попередній. Тобто після диплома бакалавра здобув диплом магістра, після диплома магістра – навчається в аспірантурі (ступінь доктора філософії або доктора мистецтв), після аспірантури – навчається в докторантурі (доктор наук). У такому разі, якщо у громадянина уже є диплом магістра і він знову навчається у магістратурі, то права на відстрочку у нього немає.

Також зверніть увагу: навчання має відбуватися за денною або дуальною формою.

Аспіранти-контрактники також мають право на відстрочку, якщо навчаються за денною або дуальною формою.

Якщо студент мав право на відстрочку, але з 18 травня втрачає на неї право, то дія відстрочки продовжується до завершення поточного навчального року.

Повний перелік громадян, які мають право на відстрочку від мобілізації з 18 травня, можна переглянути у нашій рубриці «Довідники».

Уточнення даних за 60 днів: для кого існує новий обов’язок

Новий Закон України від 11.04.2024 № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» містить обов’язок для громадян, які перебувають на військовому обліку (тобто усім до 60 років), уточнити свої дані. На це відведено 60 днів, відлік яких починається з 18 травня 2024 року. Уточнити потрібно адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти), інші персональні дані.

Спосіб уточнення залежить від того, де перебуває громадянин. Якщо в Україні, то уточнити свої дані він може шляхом або відвідування ТЦК, або ЦНАП, або через електронний кабінет, реєстрація у якому є добровільною.

Якщо громадянин за кордоном, уточнення відбувається: або шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет.

Зверніть увагу! Роботодавець немає відношення до обов’язку громадянина, який є його працівником, уточнити свої дані.

У разі невиконання обов’язку з уточнення даних сам громадянин несе відповідальність або ж до нього можуть бути застосовані міри заходу. Наприклад, за невиконання обов’язку з уточнення даних громадянину загрожує адмінштраф за ст. 2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X (зараз від 3400 до 5100 грн).

Крім того, керівник може звернутися до поліції для адміністративного затримання такого правопорушника. Якщо затримання не може бути здійснено, то ТЦК направляє поштою громадянину вимогу. Якщо й вимога не дала результатів, то ТЦК може звернутися до суду для обмеження громадянина у праві керування авто. Про вилучення авто у даному випадку мова не йде, як не згадується й про інші заходи впливу, як-то блокування рахунків.

Якщо громадянин за кордоном і не виконує обов’язок з уточнення даних, то він не зможе отримати консульські послуги.

Бажаєте дізнатися більше? Реєструйтеся на безкоштовний вебінар про мобілізаційні зміни та їх вплив на військовий облік, який відбудеться 24 квітня.

З 18 травня військовий квиток – завжди із собою!

З 18 травня діє новий обов’язок для громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, а саме під час мобілізації мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою:

  • уповноваженого представника ТЦК;

  • поліцейського;

  • представника Державної прикордонної служби України;

  • на пунктах пропуску через державний кордон України.

Нагадаю, що військово-обліковими документами є:

  • для призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці;

  • для військовозобов’язаних – військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

  • для резервістів – військовий квиток.

До речі, про нові обов’язки громадян і підприємств розповідала Тетяна Донець в інтерв’ю, запис доступний нашим передплатникам.

Звільнення працівника за появу в нетверезому стані: алгоритм дій роботодавця

Держпраці роз’яснює, що роботодавець має право звільнити працівника, який під час виконання своїх трудових обов’язків, перебуває у стані алкогольного сп’яніння (п. 7 ст. 40 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971 (далі – КЗпП)).

На практиці процедура звільнення зводиться до виконання певного алгоритму дій, щоб ретельно засвідчити законність прийнятого рішення.

  1. Необхідно «встановити і документально зафіксувати факт порушення трудової дисципліни».

    Адже не завжди перебування у нетверезому стані на території підприємства можна кваліфікувати як проступок, а лише у випадках, якщо воно зафіксоване у межах робочого часу працівника. Документами, що підтверджують факт порушення працівником трудової дисципліни, можуть бути:

    • доповідна записка на ім’я керівника;

    • акт про перебування на роботі в нетверезому стані;

    • письмові пояснення від працівника, свідків;

    • наказ про відсторонення працівника від роботи;

    • інші документи.

  2. Роботодавець приймає рішення про вид дисциплінарного стягнення.

    Оскільки перебування у стані алкогольного сп’яніння у межах робочого часу – це грубе порушення трудової дисципліни, роботодавець може, але не зобов’язаний притягнути працівника до дисциплінарної відповідальності. Для цього роботодавець організовує проведення службового розслідування, за результатами якого приймає рішення про застосування одного із заходів стягнення: накладає догану або звільняє (ст. 147 КЗпП).

У разі якщо роботодавець за результатами службового розслідування все ж вирішив звільнити працівника, своє рішення роботодавець оформлює у вигляді наказу про звільнення, з яким працівник ознайомлюється під розпис. І проводиться процедура звільнення.

До речі, зразок наказу про звільнення працівника за появу на роботі в нетверезому стані є у рубриці «Документи».

Електронна трудова: як завантажити скан-копії на порталі ПФУ

Пенсійний фонд України наводить алгоритм, як завантажити скан-копії паперової трудової книжки.

Відразу зауважу, що мова йде про роботу в електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду. Вхід до кабінету можливий за допомогою, зокрема, кваліфікованого електронного підпису.

Отже, після входу до кабінету:

  • У лівому боковому меню у розділі «Комунікації з ПФУ» необхідно обрати «Відомості про трудові відносини».

  • Заповнити загальні дані.

  • Завантажити у хронологічному порядку кольорові скан-копії сторінок трудової книжки у форматі PDF або JPEG.

    Не забувайте, що відскановані копії трудової книжки повинні відображати всі реквізити документа (назва документа, серійний номер, дата видачі, печатки, підписи, ПІБ власника) та самі записи.

  • Підписати КЕП та натиснути «Направити до ПФУ».

Далі скан-копії будуть або опрацьовані ПФУ, або відхилені, якщо є помилки.

Детальніше про передачу скан-копій паперової трудової книжки до ПФУ в курсі «Трудова книжка – 2024: швидкий перехід на електронну», який вже доступний для передплатників Кадрової Платформи №1.

Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника: з доплатою чи без?

Держпраці роз’яснює стосовно виконання обов’язків працівника, який тимчасово відсутній (наприклад, знаходиться у відпустці або захворів).

Дежпраці звертає увагу, що у випадках, коли посадовою інструкцією працівника безпосередньо передбачено виконання обов'язків іншого працівника на період його відсутності, то такі додаткові обов'язки належать до трудової функції працівника і він виконує їх без видання окремого наказу та без проведення доплати.

Далі Держпраці вказує: в інших випадках виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника допускається тільки за згодою працівника, як правило заявою, та за умови видання відповідного наказу та проведенням доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Маєте запитання з приводу виконання обов'язків працівника, який у відпустці або захворів? Звертайтеся до нашого сервісу «Особистий консультант».