Відеоблоги

Коротко про головне за тиждень 01-05.07.2024

Оберіть тему для перегляду

5(12)

Оцініть відео:

Відомості до ПФУ для бронювання: новий механізм на порталі з 4 липня

00:01:33

Людмила Смердова

5(12)

Оцініть відео:

5(9)

Оцініть відео:

Неоновлення даних через Резерв+, ЦНАП, ТЦК: чим загрожує

00:01:13

Людмила Смердова

5(9)

Оцініть відео:

5(9)

Оцініть відео:

Як створити електронний ВОД у Резерв+ та надати за місцем роботи

00:01:22

Людмила Смердова

5(9)

Оцініть відео:

5(9)

Оцініть відео:

Алгоритм бронювання: способи та пояснення від Мінекономіки

00:01:21

Людмила Смердова

5(9)

Оцініть відео:

5(8)

Оцініть відео:

Роботодавець відмовляє у відпустці: коли законно?

00:01:04

Людмила Смердова

5(8)

Оцініть відео:

4.8(9)

Оцініть відео:

Інструкція з діловодства зазнала змін: кого стосується

00:01:24

Людмила Смердова

4.8(9)

Оцініть відео:

Відомості до ПФУ для бронювання: новий механізм на порталі з 4 липня

Постановою КМУ від 05.06.2024 № 650 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану» визначено нову умову для бронювання, а саме: передачу відомостей про трудову діяльність до Пенсійного фонду.

З 4 липня така опція доступна на порталі відомства.

За повідомленням від Пенсійного фонду, для подання відомостей через кабінет страхувальника пункт меню «Комунікації з ПФУ» доповнено опцією «Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)» / «Повідомлення про зміни в трудових відносинах».

Як відомості потрібно передати до Пенсійного фонду? Відомості про прийняття працівника на роботу, переміщення його з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, тимчасового припинення/відновлення дії трудового договору.

У який строк? Не пізніше ніж протягом наступного дня після настання вищезгаданої події.

При цьому, як зазначають пенсійники, у разі подання роботодавцем зазначених відомостей через вебпортал Пенсійного фонду України дані в реєстрі застрахованих осіб оновлюються впродовж доби.

Хто зобов’язаний передавати такі відомості? Органи держвлади, інші держоргани, ОМС, підприємства, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, та підприємства, які є критично важливими для економіки.  

До речі, на сайті Пенсійного фонду з’явилися й інші опції. Детальніше про них на безкоштовному вебінарі 9 липня.

Неоновлення даних через Резерв+, ЦНАП, ТЦК: чим загрожує

Усі громадяни, які перебувають на військовому обліку, мають до 17 липня оновити дані. Якщо військовозобов’язаний, призовник перебуває в Україні, то виконати цей обов’язок можна одним із способів: ТЦК та ЦНАП або Резерв+ (Прикінцеві та перехідні положення Закону України від 11.04.2024 № 3633-IX).

Що загрожує за неоновлення даних з 17 липня? Перш за все мова йде про накладенні адмінштрафу як за порушення законодавства про мобілізацію у розмірі до 25500 грн (ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X).

Крім того, ТЦК мають право звернутися до поліції для проведення адміністративного затримання такого порушника та його доставлення до ТЦК (ст. 27 Закону України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Якщо адміністративне затримання неможливо провести, то ТЦК може прийняти рішення про надсилання громадянину в паперовій формі засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу його місцезнаходження, місця проживання чи перебування вимогу про виконання вказаного обов’язку.

Якщо і це не допомагає, то ТЦК звертається до суду з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації̈ –  на строк до виконання або відкликання такої вимоги.

Докладніше про оновлення даних – на безкоштовному вебінарі 12 липня.

Як створити електронний ВОД у Резерв+ та надати за місцем роботи

У застосунку Резерв+ можна згенерувати військово-обліковий документ в електронній формі.

При цьому військово-обліковий документ в електронній формі може бути роздрукований. У такому випадку він повинен містити QR-код, придатний для зчитування (п. 8-2 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 № 559).

Так ось таку роздруківку військово-облікового документа з QR-кодом можна застосовувати при веденні військового обліку на підприємстві. Як її утворити? Покрокові рекомендації надає Міноборони.

Перш за все потрібно установити застосунок Резерв+, пройти процедуру реєстрації, а далі:

  • оновити дані у Резерв+;
  • отримати документ з QR-кодом;
  • натиснути на три крапки біля документу;
  • обрати «Завантажити PDF»;
  • зберегти PDF-файл на Google Drive або відправте собі у месенджері чи на email;
  • роздрукувати і подати, у тому числі за місцем роботи.

Зверніть увагу, що відповідальний за ведення військового обліку на підприємстві при отриманні роздрукованого військово-облікового документа з QR-кодом, має відсканувати цей код. Для цього достатньо завантажити застосунок Резерв+ та натиснути «Сканувати документ», реєстрація у Резерв+ не потрібна.

Детальніше про застосування військово-облікового документа з QR-кодом у бонусному уроці майстер-школи про військовий облік та бронювання на Кадроленд.

Алгоритм бронювання: способи та пояснення від Мінекономіки

З 8 червня постановою КМУ від 05.06.2024 № 650 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану» визначено нові підходи у бронюванні працівників. Зокрема, передбачено бронювання через Дію та шляхом подання документів до відповідного органу.

Мінекономіки у своєму роз’ясненні наводить алгоритми бронювання працівників, враховуючи зміни.

Так,  для підприємств незалежно від форми власності схема «класичного» бронювання наступна:

  • Подання пропозицій щодо визначення підприємства критично важливим до відповідного державного органу.
  • Погодження Міноборони списків військовозобов’язаних працівників підприємства.
  • Погоджені списки подаються до Мінекономіки для прийняття рішення про бронювання.
  • Мінекономіки перевіряє списки і приймає рішення про бронювання, надсилає його до Міноборони та державного органу.
  • Підприємство видає працівнику витяг з наказу Мінекономіки про бронювання і надсилає повідомлення до ТЦК та СП.

Алгоритм бронювання через Портал Дія виглядає так:

  • Внесення інформації про підприємство через Портал Дія.
  • Мінекономіки перевіряє інформацію та формує Єдиний перелік.
  • Підприємство подає через Портал Дія список військовозобов’язаних працівників.
  • Автоматичне звіряння даних про військовозобов’язаних.
  • Автоматичне надання бронювання у разі відповідності даних.
  • Формування витягу про бронювання засобами Порталу Дія.

До речі, на Кадроленд є довідник, з якого можна дізнатися, до якого органу подаються документи щодо бронювання.


Роботодавець відмовляє у відпустці: коли законно?

Перш за все відзначу, що під час дії воєнного стану роботодавець може відмовити у наданні будь-якої відпустки (крім по вагітності та пологам і до 3 років),  якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення) (ст. 12 Закону України від від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).

За роз’ясненнями Держпраці, всім іншим працівникам, як у мирний час, так і під час дії воєнного стану, може бути відмовлено у наданні тільки тих відпусток, надання яких здійснюється за угодою між працівником і роботодавцем.

Наприклад, роботодавець може відмовити працівнику у наданні відпустки без збереження зарплати через сімейні обставини, оскільки така відпустка надається за згодою сторін (ст. 26 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки»).

При цьому, як пояснює Держпраці, роботодавець може відмовити працівнику у наданні щорічної відпустки поза строками, визначеними графіком відпусток.

А ось у соцвідпустці на дітей відмовити не можна.

Детальніше про щорічні відпустки та соцвідпустки на дітей – у курсі на Кадровій платформі № 1.

Інструкція з діловодства зазнала змін: кого стосується

Урядом (постанова КМУ від 28.06.2024 № 750 ) внесено зміни до Типової інструкції з діловодства, яка стосується міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади (затверджена постановою КМУ від 17.01.2018 № 55).

Тепер визначено, що у кінці під текстом додатка нормативно-правового характеру (положення, інструкції, правила, порядку тощо), який затверджується розпорядчим документом, проставляється риска, що свідчить про його закінчення, або підпис керівника структурного підрозділу установи.

Зауважу, що підприємства при розробці кадрових документів керуються ДСТУ 4163:2020, Правилами організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затвердженими наказом Мінʼюсту від 18.06.2015 № 1000/5, які у певних моментах відсилають й до згаданої Типової інструкції № 55. Крім того, на підприємстві має бути розроблена власна Інструкція з діловодства на підставі вищезгаданої нормативки та з урахуванням специфіки роботи самого підприємства.

До речі, зразок Інструкції з діловодства є у розділі «Документи» на Кадроленд.