Відеоблоги

Коротко про головне за тиждень 22-26.07.2024

Оберіть тему для перегляду

5(8)

Оцініть відео:

Воєнний стан та мобілізація продовжені до 10 листопада

00:00:39

5(8)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Вимога про оновлення даних: Міноборони визначилось з формою

00:01:26

Тетяна Шолкова

5(6)

Оцініть відео:

4.4(7)

Оцініть відео:

Акт перевірки Держпраці доповнено новими питаннями

00:01:23

Тетяна Шолкова

4.4(7)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Закон про членів клубу білого бізнесу підписано: чи стане бронювання автоматичним?

00:00:49

Тетяна Шолкова

5(6)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Відомості до ПФУ для цілей бронювання: подати за минулі періоди можна до 1 серпня

00:01:11

Тетяна Шолкова

5(5)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Що очікувати кадровику у серпні: норми, Звіт з праці, зміни у бронюванні

00:03:00

Тетяна Шолкова

5(5)

Оцініть відео:

Воєнний стан та мобілізація продовжені до 10 листопада

Парламент на своєму засіданні 23 липня підтримав Укази Президента про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації (Указ Президента України від 23.07.2024 № 469/2024 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» та Указ Президента України від 23.07.2024 № 470/2024 «Про продовження строку проведення загальної мобілізації»).

А це значить, що після офіційного опублікування Законів, якими затверджено Укази, строк дії воєнного стану в Україні з 12 серпня 2024 року продовжується ще на 90 діб, тобто до ранку 10 листопада.

До речі, в розділі «Довідники» є навігатор воєнного стану, в якому зібрано всі рішення парламенту щодо продовження воєнного стану та мобілізації.

Вимога про оновлення даних: Міноборони визначилось з формою

Міноборони затвердило форму та зміст Вимоги про виконання обов'язку (обов'язків) військовозобов'язаним, резервістом (наказ Міноборони від 28.06.2024 № 430 зі змінами від 16.07.2024 № 483).

Що це за вимога, та які наслідки її ігнорування?

Нагадаю, що Законом України від 11.04.2024 № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» запроваджено низку нових обов’язків для військовозобов’язаних громадян, в тому числі щодо уточнення своїх військово-облікових даних, за невиконання яких прописані міри впливу.

Серед мір впливу, зокрема, передбачено адміністративне затримання працівниками поліції громадян, які порушують порядок мобілізації.

Якщо немає можливості здійснити адміністративне затримання, ТЦК направляє Вимогу громадянину (ч. 2 ст. 27 Закону про мобілізацію) з вказівкою, зокрема, про оновлення даних. Як раз форма такої вимоги й затверджена.

Якщо громадянин добровільно протягом 10 к. дн. з дня вручення Вимоги не виконав зазначеного у ній обов'язку, ТЦК звертається до суду з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом.

До речі, з приводу виконання обов’язку щодо уточнення даних. У застосунку Резерв+ з’явиться спеціальна галочка, яка свідчить про оновлення відповідних даних. Опція доступна навіть тоді, коли дані оновлено через ЦНАП. Для цього необхідно лише оновити застосунок Резерв+.

Більше про наслідки за неоновлення даних на безкоштовному вебінарі 30 липня.

Акт перевірки Держпраці доповнено новими питаннями

Мінекономіки затвердило зміни до форми Акту перевірок Держпраці (наказ Мінекономіки від 20.06.2024 № 15145).

Відразу нагадаю, що в період воєнного стану Держпраці планові перевірки не проводить, а позапланові – лише у випадках, які визначені у ст. 16 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Зокрема, уточнено питання, за якими проводяться перевірки щодо:

  1. Кількості трудових договорів з нефіксованим робочим часом.

  2. Мінімальної тривалості робочого часу працівників з нефіксованим робочим часом за календарний місяць.

  3. Кількості базових годин роботи, які має відпрацьовувати працівник.

  4. Спрощеного режиму регулювання трудових відносин.

  5. Відпустки без збереження заробітної плати без обмеження строку.

  6. Підстави для припинення трудового договору, включаючи особливі випадки, як-от звільнення одиноких матерів та молодих працівників до 18 років.

Більше про позапланові перевірки Держпраці в умовах воєнного стану на вебінарі, який доступний для передплатників Кадрової Платформи №1.

Закон про членів клубу білого бізнесу підписано: чи стане бронювання автоматичним?

Нагадаю, що 18 червня Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт № 11084, відомий як закон про «клуб білого бізнесу».

І ось 24 липня Президент підписав Закон.

Зауважу, що деякі норми Закону мають рекомендаційний характер та лише пропонують уряду внести зміни до Порядку бронювання (постанова КМУ від 27.01.2023 № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час) і надати можливість платникам податків, які включені до Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, автоматично бронювати до 25% своїх військовозобов’язаних працівників.

Більше про Показники фінансової звітності для бронювання працівників на безкоштовному вебінарі 31 липня.

Відомості до ПФУ для цілей бронювання: подати за минулі періоди можна до 1 серпня

За інформацією Пенсійного фонду до 1 серпня продовжено термін, протягом якого роботодавці для цілей бронювання мають передати відомості про трудові відносини з працівниками, що мали місце в період з 8 червня 2024 року.

Нагадаю, що даний обов’язок для роботодавців визначений постановою КМУ від 05.06.2024 № 650 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану», яка набрала чинності 8 червня 2024 року.

Роботодавці в режимі реального часу мають передавати через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі е-послуг ПФУ відомості про: прийняття працівника на роботу, його переміщення з одного структурного підрозділу до іншого, переведення на іншу постійну посаду, звільнення, поновлення на роботі, тимчасове припинення, відновлення дії трудового договору.

Після 1 серпня можна буде подати лише відомості про рух кадрів, які відбулись не пізніше, ніж протягом наступного дня після настання відповідної події.

Як передати відомості до ПФУ для бронювання, докладніше розповідає Ольга Хільчук на вебінарі, який доступний для передплатників Кадрової Платформи №1.

Що очікувати кадровику у серпні: норми, Звіт з праці, зміни у бронюванні

Продовження воєнного стану до ранку 10 листопада 2024 р. вносить корективи в роботу кадровика.

Так, у серпні немає передсвяткових та святкових днів (ст. 73 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971, далі – КЗпП), а також не працює правило перенесення вихідного дня (ч. 3 ст. 67 КЗпП). Тому 24 серпня (субота) – День Незалежності України – буде звичайним вихідним днем, який не переноситься на понеділок 26 серпня, а 23 серпня (п’ятниця) – не буде передсвятковим та не скорочується на одну годину.

Тому при стандартній п'ятиденці норма тривалості робочого часу для серпня становитиме 22 робочих дні та 176 годин.

У період з 12 серпня до 9 листопада включно працівники мають право оформити відпустку без збереження зарплати через воєнний стан за ч. 3 і 4 ст. 12 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2136). Період перебування у відпустках за даними підставами не включають до стажу, що дає право на щорічну відпустку.

За мобілізованими працівниками на підприємстві зберігаємо місце роботи та посаду, про що видаємо наказ. Призваним працівникам, за рішенням роботодавця, може виплачуватись матеріальна допомога у розмірі середнього заробітку або в іншому розмірі.

Крім іншого, не забувайте, не пізніше ніж 7 серпня слід подати Звіт з праці за формою № 1-ПВ місячна за липень 2024 року.

Нагадую, що з 17 липня на порталі Дія запущено послугу електронного бронювання, яка доступна наразі лише для підприємств, критично важливих для економіки й життєдіяльності населення, та підприємств, які забезпечують потреби Збройних Сил та інших військових формувань.

Продовжуємо у серпні слідкувати за долею законопроєктів про економічне бронювання, яких на розгляді у Верховній Раді вже декілька. Крім того, останнім часом надійшло кілька нових пропозицій щодо економічного бронювання, серед яких ідея економічного бронювання лише на один рік, без права подовження, дозволяючи забронювати одну особу максимум один раз.

Під час дії воєнного стану ТЦК не збавляє обертів у своїй увазі до ведення військового обліку на підприємстві. Ви ще не розпочали вести військовий облік? Або налагодили, але переймається, чи вірно все виконуєте? З 12 серпня на Кадровій Платформі №1 доступний курс «Військовий облік з нуля», який знадобиться як новачкам, так і профі для впевненості у своїх діях.