Відеоблоги

Змінено Класифікатор професій які кадрові документи треба виправити

Ви дізнаєтесь:

  • З якої дати застосовуються нові норми Класифікатора професій ДК 003:2010
  • Які зміни внесено до Класифікатора професій
  • Як привести кадрові документи у відповідність до Класифікатора професій
Оберіть відео для перегляду

5(13)

Оцініть відео:

Змінено Класифікатор професій які кадрові документи треба виправити

00:08:19

Тетяна Гуль

5(13)

Оцініть відео:


Міністерство економіки України наказом від 16 січня 2024 року №1410 затвердило зміни до Національного класифікатора професії ДК 003:2010. Це тринадцяті зміни до класифікатора професій. Повний перелік усіх змін наведено у додатку за посиланням в описі до цього відео. Здебільшого зміни стосуються IT галузі. Деякі назви виключили, деякі додали, а деякі трохи змінили. Нагадаю, що класифікатор професій складається з розділу «Загальні положення» – описує основні засади роботи з класифікатором професій, та дев'ять розділів класифікаційних угрупувань. 

***

Розділ 5 «Класифікація професій» доповнили двома новими професійними угрупуваннями: код КП 1497 «Менеджери (управителі) інформаційних технологій» та код КП 2425 «Військовослужбовці (офіцерський склад) (військові формування з правоохоронними функціями)».

Крім того, скасовано 9 професійних назв робіт. Наприклад, скасовано «Аналітик з комп'ютерних комунікацій», «Аналітик програмного забезпечення та мультимедіа» «Інженер-дослідник з комп'ютеризованих систем та автоматики», «Програміст прикладний», «Програміст системний», «Інженер із застосування комп'ютерів», «Фахівець з розробки та тестування програмного забезпечення», «Контролер роботів» та «Технік-фотограмметрист».


Якщо директива скасувати прибирає професію, то таку посаду слід скасувати. Відповідно її слід прибрати зі штатного розпису. Працівникам, які обіймали таку посаду, необхідно запропонувати інші посади з-поміж наявних у класифікаторі професій. В разі згоди працівника, оформлюємо переведення на іншу посаду. Якщо ж працівник відмовляється працювати за новою посадою – звільняємо його за п. 6 ч. 1 ст. 36 КЗпП.


Але не завжди скасована назва професії означає, що її більше в класифікаторі професії немає. Буває так, що вона з'являється в іншому розділі. Наприклад, професію «Фахівець з розробки та тестування програмного забезпечення» (код 3121) було скасовано, але разом із тим її було внесено вже з іншим кодом 2139.2. До радикальних змін це не призводить, адже фактично маємо тільки уточнення коду класифікатора професії, який по суті залишається в межах угрупування, за яким складаються посадові інструкції. У такому випадку треба змінити штатний розпис, якщо в ньому було зазначено код класифікатора професій. Для цього видаємо наказ про внесення змін до штатного розпису, а також змінити код КП у посадовій інструкції й особовій картці.

Деякі назви робіт, а їх 11, зазнали косметичних правок, а саме директивою «Змінити» уточняються назви посад. Це такі собі косметичні правки в назвах, функціональні обов'язки та код професії залишаються незмінними. Наприклад, був «Аналітик комп'ютерного банку даних» став «Аналітик даних», був «Інженер з програмного забезпечення комп'ютерів» став «Інженер з програмного забезпечення», був «Адміністратор мереж і систем» став «Адміністратор безпеки мереж і систем», був «Організатор зі збуту» став «Організатор зі збуту». Зміни посадових трудових обов'язків в цьому випадку немає, відповідно і переведення на іншу посаду або зміни істотних умов праці теж.


До класифікатора професій додано 42 професійні назви робіт

Але, що слід зробити роботодавцю, якщо у вас є такі посади? Перш за все видати наказ про внесення змін до штатного розпису, також внесіть зміни до особової картки працівника та інших кадрових документів (посадової чи робочої інструкції, трудової книжки тощо). Крім того, директивою «Унести» до класифікатора професій було Додано 42 професійні назви робіт такі як «Менеджер (управитель) інформаційних технологій», «Адміністратор веб-ресурсів», «Інженер зі штучного інтелекту», «Інженер систем знань», «Інженер-тестувальник», «Розробник штучного інтелекту», «Фінансовий аналітик», «Офіцер (військові формування з правоохоронними функціями)», «Аналітик у сфері віртуальних активів», «Аудитор за видами діяльності», «Фахівець з розмінування», «Оператор Служби 112», «Адміністратор веб-сайту», «Черговий підрозділу Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту» тощо.


З якої дати застосовувати ці зміни?
Традиційно ніде не зазначено дату набрання чинності Зміною №13. Зазначимо, що порядок набуття чинності нормативно-правовими актами, що підлягають державній реєстрації, визначає порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності затверджений указом президента від 1997 року №503/97. Щодо наказів міністерств, які не підлягають держав реєстрації, аналогічний нормативно-правовий акт чи закон відсутній. Як правило такі накази набувають чинності з дати прийняття. На нашу думку, фактично з дати затвердження Зміни №13, а це з 16 січня 2024 року, слід орієнтуватися на класифікатор професій вже з урахуванням оновлення. Зокрема приймати/звільняти працівників, оформляти документацію та звітність слід вже з урахуванням актуальних професійних назв робіт.