Відеоблоги

Накопичені дні щорічної відпустки: чи є ризик втрати у 2024 році

Ви дізнаєтесь:

  • Про види відпусток, право на які не втрачається та варіанти їх надання
  • Про виплату грошової компенсації за невикористану відпустку
  • Про особливості надання відпусток та компенсацій працівникам держорганів
Оберіть відео для перегляду

5(6)

Оцініть відео:

Накопичені дні щорічної відпустки: чи є ризик втрати у 2024 році

00:12:58

Тетяна Шолкова

5(6)

Оцініть відео:


Види відпусток, право на які не втрачається

На кожному підприємстві є працівники, які з будь-яких причин не скористалися правом на щорічну відпустку. Це може бути й 10, і 100, і навіть 200 невикористаних календарних днів. Причини різні, проте слід пам'ятати, що законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на щорічні відпустки, відповідно право на залишок невикористаних днів щорічної відпустки за попередні робочі роки також не втрачається. Уточню, що мова йде про всі види щорічних відпусток: основну, за шкідливість та особливий характер праці, інші додаткові відпустки, передбачені законодавством, зокрема щорічна додаткова відпустка за стаж держслужби, за стаж служби в органах місцевого самоврядування. Зауважу, що соцвідпустки на дітей немає у даному переліку, оскільки вона не належить до щорічних, хоча і має особливість не згорати та у разі невикористання переходити на наступний календарний рік. Тобто попри те, за скільки робочих років і у якій кількості у працівника накопичилися дні щорічної відпустки, право на них за чинним трудовим законодавством він не втрачає. Під час трудових відносин працівник повинен взяти такі дні днями відпочинку або у разі невикористання під час звільнення отримати грошову компенсацію. І про це поговоримо докладніше.


Порядок надання невикористаних відпусток у період воєнного стану

Тож як використати вже накопичені залишки? Накопичені дні щорічної відпустки можна надати у 2024 році. І перший, найпростіший варіант, використати накопичені за минулі роки залишки щорічної відпустки. Їх можна взяти одночасно зі щорічною основною відпусткою за поточний робочий рік або окремо. При цьому слід дотримуватися принципу послідовності, спочатку надаються дні щорічної відпустки за попередні робочі роки у хронологічному порядку, а потім вже за поточний робочий рік. Зверніть увагу, що під час дії воєнного стану застосовується норма ст. 12 спеціального Закону №2136, нею зокрема передбачено, що в умовах дії воєнного стану роботодавець при наданні щорічної основної відпустки може обмежити її тривалість надаючи не більше 24 календарних днів за поточний робочий рік, а невикористані дні щорічної основної відпустки надати після припинення або скасування воєнного стану. До того ж надаватися вони можуть за рішенням роботодавця без збереження заробітної плати. Проте підкреслю, ця норма не є обов'язковою для застосування, застосовувати її або ні рішення приймає виключно роботодавець і на мою думку, враховуючи усі її недоліки, реалізувати на практиці таку норму ризиковано.


Приклад надання залишку невикористаної відпустки

Наведу приклад. За робочий рік (з 12 грудня 2023 року по 11 грудня 2024 року) працівник хоче використати 24 календарні дні щорічної основної відпустки та 5 днів невикористаних залишків щорічної основної відпустки за минулий робочий рік (з 12 грудня 2022 року по 11 грудня 2023 року). В цій ситуації працівник лише за погодженням з роботодавцем може протягом робочого року одночасно зі щорічною або окремо використати 5 днів залишків. Тобто загалом 29 календарних днів. Зверніть увагу, обмеження у наданні щорічної основної відпустки працівнику тривалістю не більше 24 календарних днів та надання залишків щорічної основної відпустки понад 24 календарних дні за поточний рік без збереження зарплати у даному прикладі роботодавець застосувати не може, оскільки залишки щорічної відпустки надаються за минулий робочий рік і не сумуються у загальну тривалість щорічної відпустки за поточний робочий рік. Роботодавець може прийняте рішення застосувати обмеження виключно щодо надання щорічної основної відпустки за поточний робочий рік, а в нашому випадку вона не перевищує 24 календарних дні. Крім того, у період дії воєнного стану роботодавець також може, але не зобов'язаний, відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки, що також передбачено спеціальним Законом №2136.


Надання щорічної відпустки у вихідні дні

Буває так, що працівник маючи накопичені залишки щорічної основної відпустки навпаки не бажає її використовувати. Проте тут вихід також є, оформить у якості днів для відпочинку вихідні дні (суботу та неділю). Законодавство не містить прямої заборони надавати відпустку працівникам лише у вихідні дні, річ у тому, що у ст. 5 Закону «Про відпустки» визначено, що щорічні відпустки надаються у календарних днях. Тобто щорічна відпустка може надаватися працівникові у будь-який календарний день, у тому числі в суботу та неділю. Проте тут варто пам'ятати про ще одне правило, одна із частин щорічної відпустки за робочий рік має бути не менше 14 календарних днів. Поєднуємо два правила в одне й отримаємо: працівник може за згодою із роботодавцем поділити щорічну відпустку так, щоб її використання прийшлось виключно на вихідні для нього дні, проте це можливо за умови, що працівник за цей робочий рік використає неподільну частину щорічної відпустки у 14 або більше календарних днів.


Заміна невикористаної відпустки грошовою компенсацією без звільнення

Другий спосіб, передбачений законодавством, позбутися накопичених днів щорічної відпустки, це виплатити за них грошову компенсацію без звільнення. Це можливо за умови, що тривалість наданої працівникові щорічної основної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні. По суті йдеться про заміну частини щорічної відпустки грошима. Тобто роботодавець за бажанням працівника має право видати наказ про виплату грошової компенсації за частину щорічної відпустки без звільнення у випадку, якщо на момент видання такого наказу працівник уже використав 24 або більше календарних днів одноразово або частинами, але у підсумку має бути не менше ніж 24 календарні дні щорічної відпустки за відповідний робочий рік. Тоді за решту днів щорічної відпустки належних за той самий робочий рік, що й використані 24 або більше календарні дні щорічної відпустки, працівнику за його заявою виплачується грошова компенсація.

Наприклад. Працівник, як особа з інвалідністю другої групи, за робочий рік має право на щорічну основну відпустку тривалістю 30 календарних днів, 27 з яких вже використав у вигляді днів відпочинку. Отже, невикористані залишки щорічної основної відпустки, три календарні дні, працівник має право взяти у вигляді компенсації без звільнення, оскільки обов'язкові 24 календарні дні щорічної основної відпустки вже використав.


Виплата грошової компенсації при звільненні

І третій варіант використати накопичені дні щорічної відпустки, обов'язковий для виконання. У ст. 24 Закону «Про відпустки» визначено: у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства під групи А І групи. Така ж норма передбачена і спеціальним Законом №2136. Тобто роботодавець зобов'язаний навіть під час воєнного стану при звільненні працівника виплатити йому грошову компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки і соцвідпустки на дітей. Для цього не потрібна заява або інше погодження із працівником. Більше того, скрутне фінансове становище підприємства також не може бути підставою для відмови працівнику у виплаті грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки і соцвідпустки на дітей. Зверніть увагу, у наказі про звільнення обов'язково прописують кількість днів щорічної відпустки та соцвідпустки на дітей, які підлягають грошовій компенсації при звільненні, якщо вони є. З 1 січня 2024 року через зміни у Порядку №100 у наказі про звільнення потрібно показати кількість невикористаних днів щорічної відпустки та соцвідпустки на дітей, право на які виникло до 31 грудня 2023 року включно і окремо право на які виникло з 1 січня 2024 року, і додати звільнення включно. Такий підхід спростить розрахунки для бухгалтера. До речі, оприлюднений на сайті Об'єднання профспілок проект Трудового кодексу, який передбачає апгрейд трудового законодавства, не визначає норми про згорання накопичених днів щорічних відпусток та містить умову про виплату грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки при звільненні. Зміни у грошовій компенсації при звільненні передбачені для соцвідпусток на дітей, проте вони не будуть застосовуватися до днів соцвідпустки на дітей, які накопичені до трудової реформи.


Надання відпусток та виплата компенсацій працівникам держорганів

Повернемось до сьогодення, є категорія працівників, які у 2024 році будуть мати певні особливості у компенсаціях щорічних відпусток, це працівники державних органів. Законом про держбюджет на 2024 рік у ст. 33 встановлено, що у 2024 році відпустки, на які працівник державного органу набув право за останній відпрацьований робочий рік, мають бути використані таким працівником до кінця 2024 року. На думку НАДС, останнім відпрацьованим робочим роком може бути робочий рік державного службовця 2023-2024. У разі невикористання працівником держоргану таких відпусток, йому в межах затверджених видатків на оплату праці відповідного державного органу має бути виплачено грошову компенсацію за всі дні невикористаної відпустки, на які набув право за останній відпрацьований робочий рік. Тобто усім працівникам державних органів мають бути надані днями відпочинку щорічні відпустки за 2023-2024 робочий рік. У разі невикористання днів щорічної відпустки за цей робочий рік до кінця 2024 року працівникам держорганів апріорі має бути виплачена грошова компенсація.

Отже можна зробити висновок, що працівники мають право на всі накопичені дні щорічних відпусток та можуть ними скористатися чи то у вигляді днів відпочинку, чи грошової компенсації, яка можлива навіть без звільнення, за умови дотримання певних правил. Проте варто враховувати воєнні обмеження із використання щорічної відпустки, які застосовуються виключно за рішенням роботодавця і не носять обов'язковий характер. У разі звільнення, працівнику має бути виплачена грошова компенсація за усі невикористані на дату звільнення дні щорічної відпустки.