Відеоблоги

Мобілізація з 18 років? Скандальні норми законопроєкту

Ви дізнаєтесь:

  • Про базову загальновійськову підготовку та базову військову службу
  • Хто та де проходитиме базову загальновійськову підготовку
  • Хто може отримати відстрочку від проходження базової військової служби
Оберіть відео для перегляду

5(6)

Оцініть відео:

Мобілізація з 18 років? Скандальні норми законопроєкту

00:06:18

Тетяна Гуль

5(6)

Оцініть відео:


Базова загальновійськова підготовка

Вчора в коментарі новини LIVE народний депутат Дмитро Разумков заявив, що у новому законопроєкт про мобілізацію є норми, які дозволять відправити на фронт чоловіків починаючи з 18 років. І дійсно, такі норми в законопроєкт є. Але спробуймо розібратися більш детально і порівняти ці норми з нормами чинного Закону. Законопроєкт №10449, який депутати готують до другого читання, передбачає проходження обов'язкової базової загальновійськової підготовки та базової військової служби замість строкової служби. Базова загальновійськова підготовка буде проходити у вищих навчальних закладах, вона включатиметься до навчальних планів закладів вищої освіти всіх форм власності як окрема навчальна дисципліна. Звертаю увагу, мова йде про базову загальновійськову підготовку, яку планують проводити з метою здобуття громадянами України військово-облікової спеціальності. Увага, наслідком такої підготовки є отримання військово-облікової спеціальності. Тобто після проходження базової загальновійськової підготовки особа стає військово зобов’язаною. Власне так само і зараз. Студенти після військової кафедри у вишах одразу стають військовозобов'язаними. Навіть якщо їм 21-22 роки, вони після військової кафедри вже не є призовниками, а військовозобов'язаними й можуть бути мобілізованими.


Базова військова служба для чоловіків від 18 до 25 років

Крім цього в законопроекті передбачена ще базова військова служба, на проходження якої направлятимуться чоловіки віком від 18 до 25 років. Але при цьому громадяни України можуть обирати рік проходження базової військової служби до досягнення ними 24 років. Тобто особа сама обирає чи буде проходити базову військову службу у 18-19 років або у 23,5 роки. І далі про найбільш неприємний і незрозумілий момент законопроекту, він передбачає наступне: відстрочка від направлення для проходження базової військової служби надається призовникам, які визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я, навчаються у закладах освіти за денною чи дуальною формою навчання, в інтернатурі чи докторантурі, при цьому зазначена відстрочка надається до досягнення особою 24 віку. Окрім цього відстрочка надається тим, хто обрав відповідний рік, в якому бажає пройти базову військову підготовку. Тобто якщо особа ніде не навчається, вона могла б просто обрати проходження загальної військової служби ближче до дати, коли їй виповниться 24 роки. Але увага, зазначена відстрочка не надається під час дії воєнного стану. Якщо читати те, що написано в тексті проголосованого в першому читанні законопроекту, то виходить, що обрати рік проходження служби особа може, але відстрочки від проходження служби у неї немає. Коротко це можна охарактеризувати так: вибір є, але вибору немає; або вибір без вибору. Ось мабуть саме про це йдеться, коли говорять про приховану мобілізацію, про ризики мобілізації молодих людей, які не досягли 25 років за новим законопроектом.


Підсумки

У вищих навчальних закладах буде щось на зразок військової кафедри і вона буде обов'язковою для осіб чоловічої статі, а після її закінчення особа стає військово зобов’язаною і може бути мобілізована. Проте на час навчання на денній чи дуальній формі у особи є відстрочка від мобілізації. Якщо ж особа ніде не навчається, то вона повинна пройти військову службу до 25 років, при цьому може обрати рік проходження служби з 18 до 24 років, але під час дії воєнного стану відстрочки від мобілізації з такої підстави як обрання року проходження служби у особи немає. Мабуть це і має на увазі пан Разумков, і на нашу думку, вказані норми потребують нагального доопрацювання, оскільки дійсно виглядає, що 18-19 років хлопців вже зможуть мобілізувати за певних умов.