Відеоблоги

Що буде, якщо не оновити дані в ТЦК, ЦНАП або Резерв+? Штраф до 25500 грн накладається не завжди!

Ви дізнаєтесь:

  • Про обов’язок повідомляти ТЦК про зміни персональних даних
  • Як уникнути штрафу за неоновлення облікових даних
  • Чи може Міноборони отримати облікові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів самостійно, з офіційних ресурсів
Оберіть відео для перегляду

5(8)

Оцініть відео:

Що буде, якщо не оновити дані в ТЦК, ЦНАП або Резерв+? Штраф до 25500 грн накладається не завжди!

00:04:45

Тетяна Донець

5(8)

Оцініть відео:

А ви повідомляєте ТЦК про зміну місця проживання чи перебування, про зміну номера телефону, зміну роботи, посади, чи отримання диплома про освіту? Мабуть, ні. І навіть не здогадуєтесь, що це порушення, яке тягне на 25 500 грн штрафу. Але є варіанти відстояти своє право і не отримати величезний штраф. 


Частина 11 ст. 38 Закону №2232 та пп. 8 п. 1 Правил військового обліку встановлюють, що призовники, військовозобов'язані та резервісти повинні особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну сімейного стану, зміну персональних даних, зокрема про місце проживання, зміну перебування, номери засобів зв'язку та адреси електронної пошти, реквізити документа про освіту, відомості про роботодавця, а також посаду і стаж роботи. Ці вимоги діють вже досить давно. Я розумію, що мало хто подавав до ТЦК таку інформацію про зміну персональних даних. І якщо раніше штраф був 1 700 грн і ТЦК не особливо часто накладало штрафи, то сьогодні штраф за порушення правил військового обліку від 17 000 до 25 500 грн відповідно до ст. 210 КУпАП. І вже є не поодинокі випадки накладення таких штрафів. Я не закликаю порушувати закон і не виконувати правила військового обліку, але маю запобіжник від накладення штрафу і це примітка до ст. 210 КУпАП. Читаємо:

положення ст. 210, 210-1 не застосовуються у разі можливості отримання власником єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов'язаного, резервіста, шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (в тому числі публічними), базами (банками) даних, власниками (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи. Якщо простіше, то є чітка норма: якщо Міноборони може отримати дані самостійно з інших електронних реєстрів, баз даних чи систем, то відповідальність за ст. 210 та 210-1 за порушення правил військового обліку чи за порушення Закону про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію не настає.

Чи може Міноборони отримати ці дані з інших ресурсів? Звісно що може. В ст. 13 Закону №1951 визначено, що для формування бази даних реєстру «Оберіг» відбувається взаємодія з іншими реєстрами, зокрема: дані про місце роботи можна отримати з реєстру, яким опікується податковий орган; місце реєстрації повинно інтегруватися до реєстру «Оберіг» з реєстру, який введе Державна міграційна служба. Звісно що й інформація про народження дитини чи укладення шлюбу, інформація про отримання диплома, також потрапляє у відповідні реєстри чи бази даних і вони доступні до ТЦК, який є органом адміністрування реєстру «Оберіг». Тому в разі намагання ТЦК накласти штраф за не повідомлення про зміну персональних даних радимо заперечувати з огляду на примітку до ст. 210 КУпАП, а в разі накладення штрафу – оскаржувати його до суду. Для прикладу можете проаналізувати актуальне рішення Ленінського районного суду міста Миколаєва у справі №489/4119/24 від 13.06.2024, де суд чітко зазначив, що інформацію, яку не оновив позивач, відповідач повинен був отримати від уповноважених органів та реєстрів, до яких має доступ в електронному вигляді. До речі ця примітка може стати у пригоді й після 17 липня для тих, хто з певних причин не уточнив свої дані.