Відеоблоги

Яка максимальна тривалість щорічної відпустки педагогів?

Ви дізнаєтесь:

  • Про порядок надання відпустки педагогічним працівникам
  • Яка сумарна тривалість щорічної, додаткової та соціальної відпусток
  • Як на практичних прикладах розрахувати максимальну тривалість відпустки
Оберіть відео для перегляду

5(2)

Оцініть відео:

Яка максимальна тривалість щорічної відпустки педагогів?

00:08:32

Лілія Орел

5(2)

Оцініть відео:

Закон про відпустки диктує, що тривалість відпустки не більше 59 календарних днів. Чи можна педагогу надати щорічну відпустку повної тривалості та соцвідпустку на дітей? Адже сумарно це аж 66 днів.

 

Порядок надання соціальної відпустки педагогічним працівникам

Перш за все відзначу, що відпустка у 56 к. дн. для педагогічних працівників є щорічною відпусткою. Ст. 19 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі – Закон про відпустки) регулює порядок надання додаткової соціальної відпустки:

«Одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів».

Педагогічні працівники мають право на таку соціальну відпустку на дітей, якщо у них є відповідний статус, наприклад:

  • мати або батько двох дітей віком до 15 років;

  • одинока мати або одинокий батько тощо.

 

Види відпусток та їхня максимальна тривалість

Зверніть увагу, що ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки передбачає, що саме загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 к. дн., а працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах – 69 к. дн.

Зверніть увагу, що мова йде саме про обмеження тривалості щорічної відпустки.

У нашому випадку відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину, особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, не належить до щорічних основної та додаткових відпусток. Вона є соціальною відпусткою (п. 4 ст. 4 Закону про відпустки). Хоча в її визначенні лунає про додаткову відпустку, кваліфікувати таку відпустку слід саме як соціальну.

Cаме з тієї причини, що відпустка на дітей є соціальною, а не щорічною, основною та додатковою, педагогічним працівникам окремо надають:

  • щорічну відпустку тривалістю 56 к. дн.;

  • соціальну відпустку тривалістю 10 к. дн. (маючи декілька підстав – не більше 17 к. дн.).

 

Практичні кейси розрахунку тривалості відпусток

Наведемо приклади:

  1. Учитель ліцею, одинока мати, має право на щорічну основну відпустку тривалістю 56 к. дн. та соцвідпустку на дітей 10 к. дн.

    Загальна тривалість відпустки – 66 к. дн.

    Тривалість відпустки не обмежують у 59 к. дн., оскільки йдеться про щорічну відпустку та соцвідпустку на дітей.

  2. Учитель, одинока мати двох дітей віком до 15 років, має право на щорічну основну відпустку тривалістю 56 к. дн. та соцвідпустку на дітей тривалістю 17 к. дн.

    Загальна тривалість відпустки – 73 к. дн.

    Знову ж таки, обмеження у 59 к. дн. не застосовують.

  3. Директор ліцею має право на щорічну основну відпустку тривалістю 56 к. дн. Посада директора включена до переліку посад з ненормованим робочим днем.

    Тривалість відпустки обмежують у 59 к. дн.

    Тому за посадою директора передбачена щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день не більше 3 к. дн., попри те, що фактично тривалість такої відпустки може бути встановлена до 7 к. дн. Про це потрібно вказати, зокрема, у колективному договорі або у додатках до нього, щоб уникнути непорозумінь.

 

Підсумки

  • Щорічна відпустка педагогічних працівників триває до 56 к. дн. Відповідно до Закону про відпустки, сумарно щорічна основна та щорічна додаткова відпустка не можуть тривати понад 59 к. дн.

  • Соціальні відпустки на дітей, відпустки у зв’язку з навчанням, творча відпустка, відпустка для підготовки та участі в змаганнях – не належать до щорічних додаткових відпусток. Саме тому педагогічні працівники мають право використовувати окремо щорічну основну відпустку та вищезгадані відпустки. У цьому випадку сума календарних днів перевищуватиме 59.