Відеоблоги

Увага! Діє оновлена форма повідомлення про прийняття на роботу та про припинення ТД: кого стосується

Ви дізнаєтесь:

  • Про узаконення трудових відносин з домашніми працівниками
  • Про нову форму повідомлення про прийняття/звільнення працівника
  • Про відповідальність за порушення трудового законодавства
Оберіть відео для перегляду

5(3)

Оцініть відео:

Увага! Діє оновлена форма повідомлення про прийняття на роботу

00:06:51

Людмила Смердова

5(3)

Оцініть відео:

Форма повідомлення про прийняття на роботу оновлена. Чи всім роботодавцям слід застосовувати нову форму?

 

Домашні працівники: нове поняття у КЗпП

24 серпня 2024 року запрацював закон, яким врегулювали поняття «домашні працівники». Відповідні зміни внесли до Кодексу законів про працю від 10.12.1971 (далі – КЗпП). Зокрема, з домашніми працівниками має укладатися письмовий трудовий договір, яким регулюють усі питання: робочий час, час відпочинку, надання щорічної оплаченої відпустки, умови оплати праці тощо.

У такий спосіб на узаконення трудових відносин отримали право няні, хатні робітниці тощо.

 

Оновлене повідомлення про прийняття (домашнього) працівника на роботу

Стаття 1733 КЗпП визначає, що трудовий договір «...є підставою для допуску домашнього працівника до роботи після здійснення роботодавцем повідомлення центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, про прийняття домашнього працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Про яке повідомлення йдеться? Уряд постановою КМУ від 23.08.2024 р. № 967 виклав додаток 1 до постанови № 413 у новій редакції. Тобто вже звична для нас форма повідомлення про прийняття на роботу – змінена.

 

Заповнення повідомлення про прийняття на роботу

Серед категорій осіб, щодо яких складається повідомлення, визначили і домашніх працівників. Тепер повний список для заповнення графи 5 виглядає так:

** Категорія особи: 1 – наймані працівники за основним місцем роботи; 2 – працівники за сумісництвом; 3 – гіг-спеціалісти за гіг-контрактом; 4 – особи на підставі цивільно-правових договорів; 5 – домашні працівники.

Зверніть увагу, що при укладанні трудового договору з домашнім працівником графу 9 «Номер наказу або розпорядження про прийняття на роботу***» не заповнюють. Це прямо передбачили змінами й пояснюється цілком логічно, адже для узаконення праці домашніх працівників укладають письмовий трудовий договір, а наказ чи розпорядження не видають.

При цьому в графі 10 потрібно вписати дату укладення трудового договору з домашнім працівником. Усі інші графи повідомлення заповнюють без особливостей.

 

Строк подання повідомлення про прийняття на роботу домашнього працівника

Повідомлення про прийняття домашнього працівника має бути подане до початку виконання ним роботи. І подає його фізична особа до ДПС за її податковою адресою – місцем проживання.

 

Повідомлення про звільнення домашнього працівника: форма та строки подання

Постанова № 413 поповнилася ще додатком 2, яким визначили форму повідомлення про припинення трудового договору з домашнім працівником. Це повідомлення подають протягом трьох днів з дня звільнення домашнього працівника.

 

Відповідальність за порушення трудових норм

Чи може неподання повідомлення про прийняття на роботу розглядатися як порушення трудового законодавства?

Так, може. Після останніх правок у ст. 265 КЗпП йдеться про притягнення до відповідальності за порушення трудових норм юридичних та фізичних осіб, а не лише фізичних осіб-підприємців, як було раніше. Тож на роботодавця, що дав роботу домашньому працівнику, також можуть накладати штрафи, передбачені в ст. 265 Кодексу законів про працю.

 

Постанова, якою визначена нова форма повідомлення про прийняття на роботу, набирає чинності одночасно з законом про домашніх працівників

Якщо читати буквально норми нової постанови, то з 24 серпня 2024 року застосовується нова форма повідомлення про прийняття на роботу. Однак слід враховувати й загальні норми про те, що постанови Кабміну не можуть набирати чинності до їх офіційного опублікування. Тому вважаємо, що оновлену форму повідомлення про прийняття на роботу слід застосовувати з дня опублікування відповідної постанови.

Отже, всі без винятку роботодавці, навіть якщо вони не укладають трудові договори з домашніми працівниками, мають застосовувати нову форму повідомлення про прийняття на роботу. Тож подбайте про подання оновленої форми повідомлення навіть при укладанні звичайного, усного або письмового трудового договору з новим працівником.

 

Зміни до постанови № 413 на сайті Федерації профспілок: розширений опис подання повідомлення

Варто відзначити той факт, що на сайті Федерації профспілок раніше викладали проєкт постанови з ще однією порцією змін до постанови № 413. Ними передбачали розширений опис подання повідомлення з типом «початкове» та «скасовуюче», а також суттєве оновлення самої форми повідомлення.

 

Підсумки

  • Форма повідомлення про прийняття на роботу оновлена. Зміни внесли до постанови № 413.

  • Правки направлені на узаконення праці домашніх працівників. Зокрема, у формі повідомлення про прийняття на роботу з’явилася нова категорія осіб – домашні працівники.

  • Попри вузьке направлення змін, по суті, всі роботодавці мають застосовувати оновлену форму повідомлення про прийняття на роботу.