Відеоблоги

Висока зарплата як запорука бронювання: нові ініціативи

Ви дізнаєтесь:

  • Про новий критерій для бронювання - сплату ПДФО з офіційної зарплати чи доходів
  • Чи отримають ФОПи право на бронювання
  • Про електронний реєстр військовозобов'язаних «Оберіг»
Оберіть відео для перегляду

5(11)

Оцініть відео:

Висока зарплата як запорука бронювання: нові ініціативи

00:06:31

Людмила Смердова

5(11)

Оцініть відео:


Законодавчі ініціативи щодо масштабних змін до порядку мобілізації

Минулого тижня ми розповідали про новий законопроєкт, яким передбачено масштабні зміни до порядку мобілізації. Вказаним законопроєкт планується надати доручення Кабінету Міністрів щодо перегляду порядку бронювання. Як стало відомо Офіс президента, Кабінет міністрів та народні депутати розглядають різні підходи до оновлення порядку бронювання. Так 29 грудня на засіданні Кабміну обговорювалися питання ухвалення нових правил. Однак результатів такого обговорення наразі немає, але відомо, що найближчим часом це питання буде розглядатися у Верховній раді. Що ж наразі відомо, які суттєві зміни слід очікувати?

Як вам відомо, відповідно до постанови Кабміну №76 право на бронювання своїх працівників мають: державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, яким встановлено мобілізаційне завдання, підприємства, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних сил України, інших військових формувань, а також підприємства, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Додатковий критерій, який розглядає влада і який ймовірно дасть можливість отримання відстрочки від мобілізації, це обсяг сплачених до бюджету податків на доходи фізичних осіб з офіційної зарплати чи доходу. Тобто йдеться про розмір сплаченого ПДФО. Остаточний розмір ПДФО ще не визначений, але у провладних колах називають наступні цифри. Автоматичне бронювання від мобілізації матимуть фізособи, що сплачують або за яких сплачують ПДФО не менше 6 000 грн на місяць, що відповідає близько 33 400 грн окладу, це десь 26 900 грн зарплати на руки. Ще 22% ЄСВ від розміру окладу має сплатити роботодавець. Також відомо, що є інша пропозиція, про те, що на бронювання може розраховувати співробітник, за якого роботодавець платить близько 14 500 грн ЄСВ, що відповідає 66 000 грн окладу.


Право ФОПів та мінімальний поріг зарплати для ІТ - сфери

Важливим і революційним є те, що цей критерій може бути розповсюджений і на фізичних осіб – підприємців. Як відомо, зараз ФОПи не можуть бронювати ні себе, ні своїх найманих працівників за жодних умов.

Крім вище зазначених змін йдеться також про спеціальний податковий режим «Дія Сіті» для IT-індустрії, де мінімальний поріг зарплати передбачається в еквіваленті 3 200 доларів США.

Окрім нових критеріїв для бронювання анонсовано також зміни у самому порядку, механізмі бронювання. Так згадується про бронювання через синхронізацію державних реєстрів. Зокрема в електронний реєстр військовозобов'язаних «Оберіг» буде потрапляти інформація про сплачений в достатньому для бронювання розміру ПДФО. І за умови, що у військовозобов'язаного все в порядку з документами, буде генеруватися QR-код про бронювання.

На нашу думку, такі ініціативи є дуже важливими, але як швидко вони будуть втілені в життя і які цифри доходів, ПДФО, ЄСВ ми побачимо у прийнятих нормативних актах, наразі невідомо. Для того, щоб нові правила були ухвалені слід узгодити та привести до ладу роботу багатьох державних реєстрів та змінити низку законодавчих актів. Крім того, з великою ймовірністю спочатку буде прийнято новий закон про мобілізацію, а вже потім запрацюють нові правила бронювання.


Підсумки

Отже, Офісом президента, Кабміном і народними депутатами активно обговорюється можливість змін у порядку бронювання. Йдеться про появу нового критерію для бронювання, сплату податків з офіційної зарплати чи доходів. Цифри заробітної плати або доходів, які дозволять сплачувати ПДФО у потрібному для бронювання розмірі, називають різні. Згадується про офіційну заробітну плату в розмірі від 33 000 грн до 66 000 грн. Якщо вказані ідеї будуть реалізовані, то право на бронювання своїх працівників отримують не лише юридичні особи, а й фізичні особи – підприємці. Проте ще раз відзначу, поки що йдеться лише про обговорення можливих змін. Ми продовжимо відстежувати ці ініціативи, тому слідкуйте за нашими вебінарами та роликами на YouTube.