Відеоблоги

Служба охорони праці: хто (не)може виконувати функції

Ви дізнаєтесь:

  • Від чого залежить кількість спеціалістів служби охорони праці на підприємстві
  • Про назви посад спеціалістів з охорони праці на підприємстві
  • Чи може спеціаліст з охорони праці суміщати інші посади
  • На яких умовах стороння особа може виконувати функції з охорони праці
Оберіть відео для перегляду

5(6)

Оцініть відео:

Служба охорони праці: хто (не)може виконувати функції

00:07:46

Тимур Алієв

5(6)

Оцініть відео:

Правила створення служби охорони праці на підприємстві

Нагадую, що кожен роботодавець зобов'язаний створити службу охорони праці, при цьому тут все залежить від кількості робітників. Якщо вона 50 і більше осіб – роботодавець створює службу охорони праці відповідно до Типового положення №255. Якщо ж менше ніж 50 осіб, то функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку. Якщо менше ніж 20 осіб, то для виконання функцій служби охорони праці можна залучати сторонніх спеціалістів на договірних засадах, які так само мають відповідну підготовку. При цьому на підставі Типового положення №255 з урахуванням специфіки виробництва та видів діяльності, чисельності працівників, умов праці та інших факторів роботодавець розробляє та затверджує Положення про службу охорони праці, визначає структуру служби охорони праці, її чисельність, основні завдання, функції та права її працівників відповідно до законодавства. Назви посад цієї служби, вони формуються відповідно до «Класифікатору професії», ну а кваліфікаційні вимоги – відповідно до розділу 1 «Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців» Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників.

Якщо на підприємстві у структурі працівників є два працівники, які займаються охороною праці, то звісно потрібно буде сформувати окремий структурний підрозділ. Тобто коли чисельність його працівників буде не менше двох. І назва посади керівника служби охорони праці відповідно до класифікатора професії, це звісно начальник відділу охорони праці. При цьому за класифікатором професії такий начальник буде проходити з кодом КП1232, ну а інженер з охорони праці, які є в його підпорядкуванні, з кодом КП2149.2. Якщо недоречно утворювати окремий структурний підрозділ і навіть якщо кількість працівників становить 50 чи більше осіб, роботодавець може покласти відповідні обов'язки лише на одного, але увага, основного працівника, за таких обставин саме він вважатиметься службою охорони праці у розумінні Закону про охорону праці. І до речі, ним має бути не начальник, а інженер з охорони праці, адже така служба не може вважатися окремим структурним підрозділом. Ну і відповідно один працівник, він не може бути керівником структурного підрозділу якого фактично не існує.


Навчання та перевірка знань працівників служби охорони праці підприємства

При цьому в Типовому положенні №255 йдеться, що навчання та перевірка знань з питань охорони праці працівників служби охорони праці проводиться у встановленому законодавством порядку, як під час прийняття на роботу, так і періодично один раз на три роки. І це означає, що інженер охорони праці під час переходу на роботу на інше підприємство, йому необхідно буде отримувати нове посвідчення з охорони праці.

Питання: чи може інженер з охорони праці виконувати свої функції за суміщенням? За нормами Типового положення №255 працівники служби охорони праці не можуть залучатися до виконання функцій і завдань, не передбачених Законом України «Про охорону праці» і Типовим положенням та системою управління охорони праці на підприємстві. Отже, спеціалісту з охорони праці заборонено суміщати посади. Ну і так само, якщо працівник обіймає іншу посаду, йому заборонено бути інженером з охорони праці за суміщенням.

Наступна ситуація. Чи може бути директор за внутрішнім сумісництвом інженером з охорони праці? Нагадую, що служба охорони праці, вона підпорядковується безпосередньо роботодавцю. Якщо директор виконуватиме обов'язки інженера з охорони праці за сумісництвом, то фактично контролюватиме свою роботу, тобто ми маємо конфлікт інтересів.


Заборона директору виконувати функції спеціаліста з ОП за сумісництвом

Наступна ситуація, яка може виникнути, це інженер з охорони праці за внутрішнім сумісництвом. І проблема, яка існує на рівні Типового положення №255, це те, що спеціалісти служби з охорони праці мають право видавати керівникам структурних підрозділів підприємства обов'язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків, одержувати від них необхідні відомості, документацію, пояснення з питань охорони праці. Отже, щоб уникнути того самого конфлікту інтересів, прийміть інженера з охорони праці за зовнішнім сумісництвом.

Ну і на сам кінець, якщо це сторонній спеціаліст, чи може бути це спеціаліст звичайна фізична особа за цивільно-правовим договором? З цього приводу висловлювався Держгірпромнагляд в листі від 16.07.2013 року, що спеціаліст, який залучається на договірних засадах для виконання функції охорони праці, повинен пройти навчання та перевірку знань з питань охорони праці як особа, яка здійснює господарську діяльність. Тобто це має бути фізична особа – підприємець і зареєстрована, до речі з КВЕДом 74.90) в установленому законодавством порядку.


Підсумки

Кожен роботодавець зобов'язаний мати службу охороною праці. При цьому якщо в нього працює 50 і більше осіб, це обов'язково має бути основний працівник, інженер з охороною праці, і якщо таких працівників два, то це інженер з охорони праці та начальник відділу охорони праці. Якщо у роботодавця менше ніж 50 осіб, то функції служби охорони праці може виконувати інша особа в порядку сумісництва і краще хай це буде зовнішнє сумісництво. Якщо ж менше ніж 20 осіб, у такому разі можна оформити договір з ФОПом, який виконуватиме функції з охорони праці.