Відеоблоги

Коротко про головне за тиждень 27-31.05.2024

Оберіть тему для перегляду

5(14)

Оцініть відео:

Електронний військовий квиток у Резерв+: вже з червня!

00:01:14

Тетяна Шолкова

5(14)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Хто затверджує Списки на бронювання – Генштаб чи Міноборони?

00:01:11

Тетяна Шолкова

5(6)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Уточнення даних: пропонують збільшити період до 150 днів

00:01:42

Тетяна Шолкова

5(6)

Оцініть відео:

5(7)

Оцініть відео:

Статус у застосунку Резерв+ «у розшуку»: як діяти?

00:01:05

Тетяна Шолкова

5(7)

Оцініть відео:

5(7)

Оцініть відео:

Як визначити тривалість щорічної відпустки по-новому

00:01:08

Тетяна Шолкова

5(7)

Оцініть відео:

5(7)

Оцініть відео:

Що очікувати кадровику у червні: норми, подання Звіту з праці, посилення мобілізації

00:02:07

Тетяна Шолкова

5(7)

Оцініть відео:

Електронний військовий квиток у «Резерв+»: вже з червня!

Речник Міноборони Дмитро Лазуткін повідомив, що вже влітку запрацює повноцінна версія мобільного застосунку «Резерв+», де можна буде отримати електронний відповідник паперового військово-облікового документа й з’явиться штрих-код.

Нагадаю, що з 18 травня запрацювала постанова КМУ 16.05.2024 № 559 «Промзатвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів», якою затверджена нова форма військово-облікового документа. Така форма є єдиною для призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

При цьому новий військово-обліковий документ передбачає і паперову, і електронну форму.

Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами, зокрема, електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, у тому числі з використанням його мобільного додатка, тобто через «Резерв+».

Докладніше про нову форму військового-облікового документа – в курсі на Кадровій Платформі №1, який доступний передплатникам з 20 червня.

Хто затверджує Списки на бронювання – Генштаб чи Міноборони?

Кабмін урегулював питання бронювання за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, які надійшли на погодження до Генштабу до 10 травня 2024 р.

З 10 травня частину повноважень, які раніше виконував Генштаб, в тому числі щодо погодження списків військовозобов'язаних на бронювання, було покладено на Міноборони.

Однак, на момент ухвалення цього рішення на перевірці Генштабу вже перебували списки, оскільки були подані раніше.

Тож, щоб завершити їх опрацювання та не затягувати процес бронювання, Кабмін ухвалив рішення від 24 травня 2024 року (постанова КМУ від 24.05.2024 № 592 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 8 травня 2024 р. № 520»), відповідно до якого Генштаб затвердить списки бронювання військовозобов’язаних, подані до 10 травня 2024 року, а вже з 10 травня такі списки будуть погоджуватись Міноборони.

Про останні тенденції у бронюванні дізнайтеся в записі вебінару на Кадровій Платформі №1.

Уточнення даних: пропонують збільшити період до 150 днів

Нагадаю, що наразі триває процедура з уточнення даних громадянами, які перебувають на військовому обліку. Способи уточнення, якщо громадянин знаходиться в Україні, – через ТЦК, ЦНАП, електронний кабінет, тобто «Резерв+». Зараз на уточнення відведено 60 днів, відлік розпочався з 18 травня.

Водночас на сайті Верховної Ради зареєстровано законопроєкт від 29.05.2024 № 11305, яким пропонують збільшити строк для уточнення даних з 60 до 150 днів.

Співавтор законопроєкту, народний депутат, Володимир Арʼєв прокоментував з цього приводу:

«Система ТЦК виявилась не готовою прийняти ту кількість громадян, які пішли оновлювати дані. Оскільки після оновлення даних в застосунку "Резерв+" і інформації про розшук, все одно потрібно йти до ТЦК».

Тож, військовозобов’язані можуть просто не встигнути оновити дані у строк, а за це передбачена адміністративна відповідальність до 25 500 грн.

Розміри штрафів за порушення у військовому обліку та мобілізації наведено в рубриці «Довідники».

Статус «У розшуку» в застосунку «Резерв+»: як діяти?

Міноборони пояснило, як діяти військовозобов’язаному, якщо після оновлення даних за допомогою застосунку «Резерв+» з’явився статус «У розшуку».

Нагадаю, що мобільний додаток «Резерв+» запустили 18 травня 2024 року для дистанційного уточнення облікових даних громадянами, які перебувають на військовому обліку, без відвідування ТЦК (Закон України від 11.04.2024 № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»).

Отже, Міноборони пояснює, що статус «У розшуку» в реєстрі «Оберіг» надається за порушення правил військового обліку, таких як, наприклад, ігнорування повістки. Такий статус також може бути і через внесення неточних даних про військовозобов’язаного як працівниками ТЦК, так і самим громадянином. Але у будь-якому випаду, для розв'язання цього питання варто особисто звернутися до ТЦК, де особа перебуває на обліку.

Більше про новації у військовому обліку дивіться у бонусних уроках курсу «Закони діють! Військовий облік по-новому без збільшених штрафів: зміни, кейси, поради».

Як визначити тривалість щорічної відпустки по-новому

На сайті освітнього омбудсмена України нагадали про нові правила обрахунку тривалості щорічної відпустки, які діють з 24 грудня 2023 року (з дня набрання чинності Закону України від 22.11.2023 № 3494-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань»).

Саме з 24 грудня 2023 року не враховують до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку, період перебування у відпустках без збереження зарплати:

Якщо працівник, наприклад, перебував у відпустці без збереження зарплати через воєнний стан тривалістю 30 к. дн. з 18 грудня 2023 року по 16 січня 2024 року, то 6 днів цієї відпустки ще зараховують до стажу роботи, що дає право на відпустку, а 24 дні слід виключити із відпускного стажу при підрахунку днів щорічної основної відпустки.

Бажаєте швидко підрахувати тривалість щорічної відпустки? Скористайтеся нашим калькулятором «Дні відпусток».

Що очікувати кадровику у червні: норми, подання Звіту з праці, посилення мобілізації

У червні 2024 року продовжує діяти воєнний стан. А це означає, що у червні немає святкових та передсвяткових днів, а також не працює перенесення вихідного дня, передбачене ч. 3 ст. 67 КЗпП. Вихідний день 23 червня (Трійця, неділя) не переноситься на понеділок. Тож 24 червня та 28 червня (День Конституції) є звичайними робочими або вихідними днями залежно від графіка роботи, а 27 червня (четвер) не підлягає скороченню на одну годину.

У такому разі норма тривалості робочого часу для п’ятиденки з 2 вихідними днями в суботу і неділю для червня 2024 року становить 20 робочих днів і 160 години.

Крім того, пам’ятайте: не пізніше 7 червня слід подати Звіт з праці за формою № 1-ПВ (місячна) за травень 2024 року.

У червні продовжується компанія з уточнення даних усіма громадянами, які перебувають на військовому обліку. Крім того, з 18 червня анонсовано запуск електронного військово-облікового документа у застосунку «Резерв+».

У червні продовжуємо вивчати всі законодавчі зміни щодо посилення мобілізації та порядку введення військового обліку на підприємстві. Безкоштовні вебінари відбудуться 6 і 7 червня, приєднуйтеся!