Відеоблоги

Відстрочка по-новому: оформлення в ТЦК

Ви дізнаєтесь:

  • Про нові правила та підстави отримання відстрочки
  • Які документи для оформлення відстрочки слід подати до ТЦК
  • Як комісія розглядає заяву про відстрочку та приймає рішення
Оберіть відео для перегляду

5(10)

Оцініть відео:

Відстрочка по-новому: оформлення в ТЦК

00:04:51

Ганна Лисенко

5(10)

Оцініть відео:


Чіткі правила та підстави для надання відстрочки


18 травня набули зміни й тепер без хаосу можна оформити відстрочки. Тепер зрозумілі кроки, строки, форма заяви та які документи подавати. І я вам підготувала покроковий алгоритм, як подати заяву про відстрочку до ТЦК.

Отже, як зараз буде відбуватися схема подання заяви про відстрочку. У нас є Закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», там є ст. 23, яка надає величезний перелік підстав, які надають право на відстрочку. Тому спочатку ви йдете в ст. 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», шукаєте підстави, які вам підходять, які дають вам (можуть дати) право на відстрочку, а далі переходити до Порядку №560, додаток 4 і додаток 5. Саме там ви знайдете форму заяви й перелік документів, які ви можете прикласти до заяви для отримання такої відстрочки.

Отже, далі поговоримо про три кроки, як оформити відстрочку. Перше, вам треба особисто подати заяву про відстрочку на ім'я голови комісії районного або міського ТЦК та СП. Для цього ви заходите в додаток 4 Порядку №560, ви завантажуєте заяву, роздруковуєте, вносите свої дані, підписуєте особисто заяву і прикладаєте документи, перелік яких ви можете знайти в додатку 5 до Порядку №560. Коли ви склали заяву, додали до неї документи, ви завірили належним чином, можливо треба оригінали, якщо це вимагає додаток, ви несете цю заяву до ТЦК. Ви можете йти самі, можете з юристом, але в будь-якому разі юрист без вас не може подати цю заяву до ТЦК. Там вимагайте, щоб вам заяву зареєстрували.


Розгляд комісією заяви про відстрочку


Наступний крок. Коли ви подали заяву, створюється комісія. Це теж нововведення, оскільки раніше комісій не було і порядок оформлення відстрочки був дуже-дуже розмитий, без будь-яких строків. Зараз вже після прийняття заяви комісія розглядає цю заяву протягом 7 днів з дня надходження заяви, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на їх запити, якщо вони посилали їх до органів державної влади. І комісія вивчає заяву, дивиться документи, оцінює законність підстави надання відстрочки і якщо є така, скажемо так, обґрунтовані ваші підстави й докази, то вже буде приймати рішення.

Яке рішення може прийняти комісія ТЦК? По-перше, рішення про надання відстрочки, може бути як надано або відмовлено у наданні відстрочки. Таке рішення оформлюється у вигляді протоколу і комісія обов'язково повідомляє особу, яка подала заяву, про рішення, яке вона ухвалила.

Як вона може направити таке рішення? Повідомити телефоном, направити на електронну адресу або поштою, яку ви вказали у своїй заяві, і не пізніше ніж наступний день після ухвалення такого рішення.

Що може відбуватися далі? Далі можуть бути два напрямки. Перше, це позитивний, якщо комісія розглянула документи й побачила, що у вас є підстави на відстрочку, вона видає довідку, де зазначається строк відстрочки. Якщо комісія не знайшла підстав – вона виносить рішення про відмову у відстрочці й повідомляє вас обов'язково письмово про таке рішення, де повинні бути вказані причини чому вам відмовили. І після такого рішення про відмову ТЦК має право направити вас на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.


Отже, підсумуємо. Наразі ми маємо чіткі строки та алгоритми, у нас є перелік документів, які ми можемо прикласти до заяви, у нас є форма заяви. Не так як раніше, це було незрозуміло, що подавати, яким чином і не приймали. Тепер буде чітко, як подаємо, кому подаємо, в які строки і які документи.