Відеоблоги

Економічне бронювання: ФОП та наймані працівники

Ви дізнаєтесь:

  • Про бронювання працівників при сплаті підвищеного військового збору
  • Про середньомісячну зарплату працівника, як додатковий критерій броні
  • Про можливості економічного бронювання для ФОП
Оберіть відео для перегляду

5(3)

Оцініть відео:

Економічне бронювання: ФОП та наймані працівники

00:05:24

Тетяна Шолкова

5(3)

Оцініть відео:


Які умови економічного бронювання прописані в основному законопроєкті №11331?


Бронюванню підлягають військовозобов'язані у суб'єктів що господарюють, які за кожного заброньованого працівника щомісячно сплачують до державного бюджету збір за бронювання військовозобов'язаних, встановлений Податковим кодексом України, та у яких відсутня заборгованість з виплати зарплати та зі сплати податків, зборів і обов'язкових платежів. ФОП та/або інші його наймані працівники мають право на бронювання за умови якщо обсяг доходу ФОПа протягом календарного місяця становить не менше трикратного розміру збору за бронювання військовозобов'язаних, встановленого ПКУ. ФОП вів господарську діяльність протягом попереднього річного звітного періоду. Особливості ж бронювання має визначити Кабмін відповідним порядком.


Скільки ж становитиме збір?
Суму збору прописали в законопроєкті №11332, він дорівнює розміру 1 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, це 20 400 грн для суб'єктів господарювання, які бронюють. До речі, до цього законопроєкту є вже альтернативний №11332-1 і в ньому збір становить також 1 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, але вже для ФОП, які здійснюють бронювання.


Ну і коротко про альтернативні законопроєкти. За №11331-1 бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють або проходять службу на підприємствах, установах, організаціях, де середньомісячна заробітна плата військовозобов'язаного працівника становить не менше 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, на 1 січня календарного року це 36 336 грн, та відсутні зарплатна і податкова заборгованості. А законопроєктами №11331-2 та №11331-3 окрім умови середньомісячної зарплати для юросіб, також встановлюють додаткову умову для ФОПа, він має бути зареєстрований підприємцем не пізніше ніж за шість календарних місяців до набрання чинності Закону України про засади державної промислової політики й обсяг його доходу протягом календарного місяця становить не менше трикратного розміру збору за бронювання військовозобов'язаних.


Економічне бронювання схоже рано чи пізно запровадять. Деякі варіанти такого бронювання дають надію ФОПам бути заброньованим та забронювати своїх працівників, звичайно ж при дотриманні певних умов. Із запропонованих варіантів вбачаємо, що юрособа має сплачувати збір за кожного заброньованого – 20 400 грн, не повинно бути заборгованості із зарплати й податків, і як додаткова умова – середньомісячна зарплата має становити 36 336 грн. ФОП повинен мати місячний дохід 61 200 грн і мав вести господарську діяльність протягом попереднього року, і додаткова умова – має бути зареєстрований підприємцем не пізніше ніж за шість календарних місяців до набрання чинності цього закону.