Відеоблоги

Коротко про головне за тиждень 29.07-02.08.2024

Оберіть тему для перегляду

5(8)

Оцініть відео:

Військово-обліковий документ з QR-кодом вже на порталі «Дія»

00:00:53

Тетяна Шолкова

5(8)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Електронний і паперовий ВОД мають однакову юридичну силу: роз’яснення Міноборони

00:01:01

Тетяна Шолкова

5(4)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Алгоритм передачі відомостей для цілей бронювання на вебпорталі ПФУ

00:01:55

Тетяна Шолкова

5(5)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Оформлення бронювання без ризику мобілізації: новий законопроєкт від Уряду

00:00:50

Тетяна Шолкова

5(6)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Офіційне працевлаштування: алгоритм дій роботодавця

00:01:13

Тетяна Шолкова

5(6)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Тривалість щорічної відпустки: нові періоди, які не враховуємо до відпускного стажу

00:01:45

Тетяна Шолкова

5(5)

Оцініть відео:

Військово-обліковий документ з QR-кодом вже на порталі «Дія»

Відтепер електронний військово-обліковий документ з QR-кодом і можливістю відтворити його в PDF-форматі можна отримати не лише через мобільний застосунок Резерв+, а й на порталі Дія.

В документі міститься інформація з реєстру Оберіг, зокрема про статус бронювання чи наявність відстрочки. Цей документ має таку ж юридичну силу, як і паперовий.

Щоб отримати військово-обліковий документ на порталі Дія необхідно:

  • авторизуватись за допомогою КЕП;

  • вибрати сервіс «Військово-обліковий документ»;

  • натиснути «Подати заяву»;

  • підписати заяву електронним підписом.

Документ протягом 10 хвилин зʼявиться в кабінет громадянина на порталі Дія.

Докладніше про нову форму військового-облікового документа – у курсі «Військово-облікові документи: (не)нові форми, позначки, перевірки», який доступний передплатникам Кадрової Платформи №1.

Електронний і паперовий військово-обліковий документ мають однакову юридичну силу: роз’яснення Міноборони

За офіційними роз'ясненнями Міноборони електронний військово-обліковий документ, сформований через Резерв+ або портал Дія, та паперовий військово-обліковий документ мають однакову юридичну силу.

Головна умова – електронна версія військово-облікового документа повинна містити QR-код, який придатний для зчитування, як безпосередньо у відповідному застосунку, так і у роздрукованому вигляді.

Нагадаю, що військово-обліковий документ може перевірятися у всіх громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років представниками ТЦК, поліції, працівниками Держприкордонслужби (п. 6 ст. 22 Закон України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

А роботодавцем – при працевлаштуванні та під час формування списків військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання.

Про військово-облікові документи при працевлаштуванні та нові правила ведення військового обліку на безкоштовному вебінарі вже 9 серпня.

Алгоритм передачі відомостей для цілей бронювання на вебпорталі Пенсійного фонду

Пенсійний фонд наводить покроковий алгоритм передачі відомостей для цілей бронювання на своєму вебпорталі.

Нагадаю, що для цілей бронювання через портал Дія критично важливі підприємства повинні були подати до 1 серпня через вебпортал Пенсійного фонду відомості про трудові відносини з працівниками, що мали місце в період з 8 червня 2024. Після 1 серпня 2024 р. такі відомості необхідно подавати не пізніше ніж протягом наступного дня після відповідної події.

Отже, щоб передати дані про рух кадрів на підприємстві необхідно:

  1. Зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду як юридична особа за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

  2. В особистому кабінеті страхувальника у розділі «Комунікації з ПФУ» обрати опцію «Відомості про трудові відносини».

  3. Далі обрати опцію «Повідомлення про зміни в трудових відносинах».

  4. У відкритому полі «Визначте параметри пошуку» обрати опцію «Подати повідомлення».

  5. У полі повідомлення внести необхідні дані про особу та натиснути кнопку «Додати запис».

  6. У вікні «Запис про трудову діяльність» заповнити тип, атрибут та дату події та внести реквізити документа-підстави. Натисніть «Зберегти».

  7. Перевірити дані сформованого повідомлення та натиснути кнопку «Підписати та відправити в ПФУ».

Про те, як забронювати працівника через Дію – в інтерв'ю з експертом-практиком 7 серпня.

Оформлення бронювання без ризику мобілізації: новий законопроєкт від Уряду

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 11453 «Про внесення змін до статті 25 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо усунення корупційних ризиків, пов’язаних з оформленням у ТЦК та СП документів, необхідних для бронювання».

Законопроєктом, зокрема пропонується внести зміни до ст. 25 вказаного закону і заборонити направлення на ВЛК та призов на військову службу протягом певного періоду оформлення громадянином або організацією документів щодо відстрочки від призову на військову службу або бронювання.

Маєте запитання? Поставте його у сервісі «Особистий консультант» та отримайте відповідь від 15 хвилин до доби.

Офіційне працевлаштування: алгоритм дій роботодавця

Державна податкова служба нагадує алгоритм оформлення трудових відносин з найманими працівниками, який однаковий для всіх роботодавців. Він включає три основні кроки:

  1. Укладення трудового договору в усній або письмовій формі. Нагадаю, що під час дії воєнного стану трудовий договір може бути укладений усно навіть у тих випадках, коли ст. 24 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971 говорить про його укладення у письмовій формі. Наприклад, при дистанційній, надомній роботі тощо.

  2. Оформлення наказу про прийняття на роботу. При цьому, наказ видаємо обов’язково, в тому числі при укладенні трудового договору в письмовій формі.

  3. Подання в електронному вигляді до ДПС повідомлення про прийняття на роботу за формою, наведеною у додатку до постанови КМУ від 17.06.2015 № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту».

Однак, не забувайте про ще один етап – протягом 7 днів з дня видання наказу про прийняття на роботу призовника, військовозобов'язаного чи резервіста слід повідомити ТЦК.

Зразок заповнення Повідомлення про прийняття на роботу з відеорекомендаціями є у нашій рубриці «Документи».

Тривалість щорічної відпустки: нові періоди, які не враховуємо до відпускного стажу

Держпраці роз’яснює, чи зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, час перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати за сімейними обставинами.

За новими правилами обрахунку тривалості щорічної відпустки, які діють з 24 грудня 2023 року (з дня набрання чинності Закону України від 22.11.2023 № 3494-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань») не враховують до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку, період перебування у відпустках без збереження зарплати:

Якщо працівник, наприклад, перебував у неоплачуваній відпустці за сімейними обставинами тривалістю 30 к. дн. з 18 грудня 2023 року по 16 січня 2024 року, то 6 днів цієї відпустки ще зараховують до стажу роботи, що дає право на відпустку, а 24 дні слід виключити із відпускного стажу при підрахунку днів щорічної основної відпустки.

Бажаєте швидко підрахувати тривалість щорічної відпустки? Скористайтеся нашим калькулятором «Дні відпусток».