Відеоблоги

Новий Класифікатор професій – 2024 до чого готуватися кадровику

Ви дізнаєтесь:

  • Про причини впровадження Єдиного реєстру класифікацій
  • Про недоліки існуючого Класифікатора професій
  • Як вплине на роботу кадровика впровадження Єдиного реєстру класифікацій
Оберіть відео для перегляду

4.8(9)

Оцініть відео:

Новий Класифікатор професій – 2024 до чого готуватися кадровику

00:05:11

Тетяна Шолкова

4.8(9)

Оцініть відео:


Верховна Рада прийняла у першому читанні закон на базі законопроєкту №9630. Про це повідомив Ярослав Железняк у своєму telegram-каналі. У самому законі йдеться про певний Єдиний реєстр кваліфікацій або Класифікатор професій. Що це таке? Відповідь знаходимо у пояснювальній записці. Так от, законом пропонується утворення Єдиного реєстру кваліфікацій, який об'єднає в одне ціле Класифікатор професій, численні довідники кваліфікаційних характеристик та Реєстр кваліфікацій.


А яка ж система існує зараз?


На основі Класифікатора професій ми формуємо назву посади, яку використовуємо у документах на підприємстві: в штатному розписі, трудовій книжці, наказах з кадрових питань тощо. Класифікатор професій оновлюється, але не так оперативно, як нам би хотілось. Наприклад у Класифікаторі професій і досі немає HR-менеджера або рекрутера, які широко використовуються на ринку праці. Однак ще раз повторюсь, назви посад ми утворюємо саме на підставі Класифікатора професій. Його актуальну версію можна переглянути на сайті Мінекономіки, пройшовши шлях: Діяльність/Сфера зайнятості/Класифікатор професій/ і далі обрати Класифікатор професій: Пошук. Плюс потрібно не просто обрати актуальну професійну назву роботи, але й врахувати правила її утворення для застосування у кадрах. А це і розкриття дужок, особливості доповнення похідними словами. Тобто ціла процедура. Визначившись з назвою посади потрібно розробити посадову або робочу інструкцію. І у такому разі слід звернутись до довідників кваліфікаційних характеристик. Такий довідник є загальний для професій усіх галузей. А є довідники розроблені під окремі галузі та напрямки (охорони здоров'я, соціальних послуг тощо). Їх дуже багато. Разом із тим також застосовується Реєстр кваліфікацій. Система важка, потрібно сформувати назву посади або її професії використавши Класифікатор професій, а потім знайти основу для формування посадової або робочої інструкції скориставшись довідниками кваліфікаційних характеристик, Реєстром кваліфікацій. І ось зроблено перший крок на покращення і сподіваємось спрощення. Новим законом, як випливає із пояснювальної записки, передбачається об'єднання Класифікатора професій, численних довідників кваліфікаційних характеристик та Реєстру кваліфікацій під одним крилом: Єдиним реєстром кваліфікацій або Класифікатором професій. Тобто усе необхідне для формування назви посади або професій, посадової або робочої інструкції, в одному місці. При цьому порядок створення, внесення змін та ведення Єдиного реєстру кваліфікацій або Класифікатора професій має затвердити Кабмін.


Отже, найближчим часом очікуємо появу Єдиного реєстру кваліфікацій, який прийде на заміну Класифікатора професій, довідників кваліфікаційних характеристик та Реєстру кваліфікацій. Проте такий задум потребує ще й технічної сторони реалізації та приведення у відповідність чисельних нормативно-правових документів. Коли відбудуться подальші кроки? Це перш за все залежить від прийняття нардепами закону в цілому. Не хвилюйтесь, у разі його остаточного прийняття, ви дізнаєтесь про це першими.