Відеоблоги

Вручення повісток поштою, а також вдома, на вулиці на роботі

Ви дізнаєтесь:

  • Хто та за яких обставин має право вручати повістки
  • Про вручення повісток за місцем проживання, поштою та особисто
Оберіть відео для перегляду

5(11)

Оцініть відео:

Вручення повісток поштою, а також вдома, на вулиці на роботі

00:04:21

Тетяна Донець

5(11)

Оцініть відео:


А чи знаєте ви, в яких випадках неотримана повістка буде вважатися отриманою? Зараз розберемося з цим питанням.


Новий Порядок вручення повісток

Трохи більше як тиждень діє новий порядок вручення повісток, затверджений постановою Кабміну № 560, відповідно до якого повістки можуть вручати представники ТЦК, Держадміністрацій, виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних рад, представники підприємств (установ, організацій) та представники СБУ і служби зовнішньої розвідки.

Зверніть увагу на важливий момент: у таких осіб повинно бути посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки. Це посвідчення має бути підписане головою Держадміністрації або військової адміністрації й на ньому повинна стояти гербова печатка. Без наявності такого посвідчення вручення повістки буде неправомірним. Представники, уповноважені вручати повістки, здійснюють оповіщення громадян як самостійно, так і в складі груп оповіщення.

Вручення повісток здійснюється цілодобово та будь-де: за адресою місця проживання, місця роботи, навчання, у громадських місцях.


Повістка за місцем проживання

Вручення повісток за місцем проживання можуть здійснювати групи оповіщення, до складу яких включають представників Держадміністрації, виконавчих органів рад, ТЦК, поліцейських та керівників ОСББ (під час оповіщення мешканців багатоквартирних будинків).

Звертаю увагу, що право вручати повістки за місцем проживання не накладає на особу обов'язки відкривати двері та впускати групу оповіщення у власну оселю. При цьому ні поліція, ні інші представники групи оповіщення, не мають права ламати двері, вчиняти якісь фізичні дії для проникнення всередину житлового приміщення.


Повістка поштою

Ще одна новела Порядку № 560: починаючи з 17 липня повістки можуть направлятися поштовим відправленням.

Якщо особа не уточнила свої дані до 16 липня, зокрема місце проживання, повістка може бути направлена за зареєстрованим місцем проживання, тобто за місцем прописки. І в такому випадку нікого не турбуватиме, що особа не проживає за місцем прописки.

Якщо повістка направляється поштою, то вона буде вважатися врученою у день отримання поштового відправлення.

Якщо особа відмовиться отримати таке відправлення, то день проставлення поштової відмітки про відмову буде вважатися врученням повістки.

Якщо поштар взагалі не зможе знайти особу, то повістка буде вважатися врученою в день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання чи за адресою місця реєстрації, якщо така особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.


Вручення повістки особисто

Якщо повістку намагатимуться вручити особисто, а особа відмовлятиметься її отримувати, то відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акту відмови від отримання повістки, буде доказом вручення повістки.

Якщо ж особа взагалі відмовлятиметься спілкуватися з особами, уповноваженими вручати повістки, то відеозапису відмови у спілкуванні достатньо, щоб повістка вважалася врученою.