Відеоблоги

Коротко про головне за тиждень 24-28.06.2024

Оберіть тему для перегляду

5(15)

Оцініть відео:

Електронний ВОД з QR-кодом: через Резерв+ та ЦНАП

00:01:16

Людмила Смердова

5(15)

Оцініть відео:

5(12)

Оцініть відео:

Оповіщення працівників про виклик до ТЦК: нова процедура

00:00:52

Людмила Смердова

5(12)

Оцініть відео:

5(12)

Оцініть відео:

Відстрочка за навчання в аспірантурі: хто втратив право після змін

00:01:39

Людмила Смердова

5(12)

Оцініть відео:

5(11)

Оцініть відео:

Електронне бронювання у Дії – з липня

00:00:59

Людмила Смердова

5(11)

Оцініть відео:

5(9)

Оцініть відео:

Нові підстави для звільнення з 27 вересня

00:00:35

Людмила Смердова

5(9)

Оцініть відео:

5(9)

Оцініть відео:

Що очікувати кадровику у липні: норми, Звіт з праці, зміни у бронюванні, уточнення даних

00:02:27

Людмила Смердова

5(9)

Оцініть відео:

Електронний ВОД з QR-кодом: через Резерв+ та ЦНАП

Нагадаю, що з 18 червня у мобільному застосунку Резерв+ можна оформити електронний військово-обліковий документ. При цьому отриманий військово-обліковий документ з QR-кодом можна згенерувати у PDF-форматі та надати за місцем роботи.

І ось з 25 червня Мінцифри повідомило про можливість отримання військово-облікового документа з QR-кодом у ЦНАП.

Як повідомляє Міністерство, для цього військовозобов’язаний:

  • надає актуальні дані про себе та підтверджує їх;
  • адміністратор вносить дані в електронну систему;
  • інформація автоматично підтягується в Оберіг;
  • заявник отримує військово-обліковий документ із QR-кодом.

Варто зауважити, що військово-обліковий документ із QR-кодом допустимо використовувати при веденні військового обліку на підприємстві. Головна умова – зчитати QR-код.

Це може зробити уповноважений за ведення військового обліку на підприємстві, установивши Резерв+ та натиснувши «Сканувати документ». При цьому реєстрація не потрібна.

Маєте питання з приводу застосування військово-облікового документа з QR-кодом? Звертайтеся до нашого сервісу «Особистий консультант».

Оповіщення працівників про виклик до ТЦК: нова процедура

Якщо підприємство отримало розпорядження від ТЦК про виклик працівників, то перш за все має бути виданий наказ про оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Такий наказ доводиться до працівників під підпис.

При цьому у разі знаходження працівника у відпустці, відрядженні, на лікарняному або він працює дистанційно чи надомно, то про виклик до ТЦК також має бути повідомлено поштою. Постановою КМУ від 15.06.2024 № 747 уточнено, що у такому разі доведення про виклик до ТЦК має бути доведено рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення. Зміни внесено у п. 47 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487.

До речі, зразок наказу про оповіщення працівників щодо виклику до ТЦК є на Кадроленд.

Відстрочка за навчання в аспірантурі: хто втратив право після змін 

Відповідно до Закону України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» право на відстрочку мають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній ч. 2 ст. 10  Закону України від 05.09.2017 № 2145-VIII «Про освіту», а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Наприклад, якщо військовозобов’язаний вже має диплом магістра та навчається в аспірантурі за денною формою, то у нього є право на відстрочку.

Проте Міносвіти відкоригувало правила вступу в аспірантуру у 2024 році. Зокрема, визначено, що вступ на аспірантуру у 2024 році можливий лише на денну форму навчання за державним замовленням.

У такому разі військовозобов’язані, які навчатимуться з 2024 року за контрактом в аспірантурі, втрачають право на відстрочку, оскільки не буде виконуватися базова вимога Закону про мобілізацію, а саме навчання на денній формі.

До речі, на Кадроленд є Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки у розділі «Довідники».

Електронне бронювання у Дії – з липня

Міністр цифрової трансформації повідомив, що зараз активно опрацьовується питання про електронне бронювання на порталі Дія. Спершу сервіс буде доступний для підприємств, які є критично важливими для економіки країни. На початку липня планується запуск бета-тесту. 

Нагадаю, що право на бронювання через Дію отримали: органи держвлади, інші держоргани, ОМС; підприємства, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період; підприємства, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період (п. 1 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2-24 № 650).

Як бачимо, технічну сторону реалізації бронювання через Дію планують запустити з липня.

До речі, про бронювання, у тому числі через Дію, дізнайтеся на безкоштовному вебінарі уже 4 липня.

Нові підстави для звільнення з 27 вересня

27 червня опубліковано Закон України від 04.06.2024 № 3768-IX, яким запроваджуються нові підстави для звільнення у Кодексі законів про працю України від 10.12.1971 (далі – КЗпП). Закон запрацює з 27 вересня.

Отже, з цієї дати запрацюють такі підставі для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (ст. 40 КЗпП):

  • набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України. Тобто йдеться про так зване звільнення за колабораціонізм;
  • невиконання працівником правил поведінки на підприємстві в частині положень, передбачених ч. 2 ст. 142 КЗпП. Зокрема, звільнення можливе через розголошення працівником державної чи комерційної таємниці.

Про процедурні моменти із звільнення працівників – у модулі 6 курсу «Кадровик ПРО» на Кадроленд Академії.

Що очікувати кадровику у липні: норми, Звіт з праці, зміни у бронюванні, уточнення даних

У липні 2024 року продовжує діяти воєнний стан. А це означає, що у липні немає святкових днів. Отже,  15 липня (День Української Державності), понеділок, є звичайним робочим або вихідним днем залежно від графіку роботи.

У такому разі норма тривалості робочого часу для п’ятиденки з двома вихідними днями у суботу і неділю для липня 2024 року становить: 23 робочі дні і 184 години.

Крім того, пам’ятайте: не пізніше 8 липня слід подати Звіт з праці за формою № 1-ПВ місячна за червень та Звіт з праці за формою 1-ПВ за другий квартал.

Ще одна звітність. Якщо ваше підприємство бронювало працівників, наприклад у квітні, травні чи червні то потрібно подати звіт згідно з додатком 6 до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 № 76, станом на 1 липня. Термін подання – до 10 липня.

Нагадаю, що до 17 липня повинні уточнити дані усі громадяни, які перебувають на військовому обліку. При перебуванні в України цей обов’язок можна виконати через ТЦК, ЦНАП або мобільний застосунок Резерв+. У разі невиконання – адмінштраф, адміністративне затримання, позбавлення права керуванням автівкою (п. 2 розд. ІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 11.04.2024 № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»). Зауважу, що на підприємстві не контролюється, чи виконано обов’язок з оновлення даних працівниками, які є військовозобов’язаними та призовниками.

Крім того, у липні очікуємо ще одну порцію змін у бронюванні. Зокрема, зареєстровано кілька законопроєктів щодо економічного бронювання, які передбачають бронювання працівника за сплату спецзбору. До речі, про це у нас є відео на ю-туб каналі. Про бронюванні згадується й у так званому Законі про «клуб білого бізнесу» (на базі законопроєкту № 11084). Підприємства, які потрапили у згаданий клуб, отримають право на автоматичне бронюванні 25 % військовозобов’язаних.

Нагадаю, що з 18 червня з’явилася можливість утворювати електронний військо-обліковий документ з QR-кодом через Резерв+ або ЦНАП. Як його використовувати на підприємствах? Про це у курсі від Тимура Алієва, уроки доступні нашим передплатникам з 15 липня.