Відеоблоги

Коротко про головне за тиждень 15-19.07.2024

Оберіть тему для перегляду

4.8(7)

Оцініть відео:

Електронне бронювання через портал Дія вже працює

00:02:01

Тетяна Шолкова

4.8(7)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Наслідки неоновлення даних: штрафи в Дії

00:01:07

Тетяна Шолкова

5(6)

Оцініть відео:

5(9)

Оцініть відео:

Критично важливі підприємства для бронювання: критерії від Міноборони

00:02:01

Тетяна Шолкова

5(9)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Військовий облік на підприємстві можна (не) вести: роз’яснення Міноборони

00:00:47

Тетяна Шолкова

5(6)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Робота в умовах спеки: заходи безпеки на підприємстві

00:01:06

Тетяна Шолкова

5(6)

Оцініть відео:

4.6(8)

Оцініть відео:

З сумісництва на основне місце роботи: як правильно оформити

00:01:33

Тетяна Шолкова

4.6(8)

Оцініть відео:

Електронне бронювання через портал Дія вже працює

17 липня на порталі Дія запустили послугу електронного бронювання.

Відтепер забронювати своїх військовозобов'язаних працівників незалежно від їх військового звання, віку та військово-облікової спеціальності у кілька кліків на порталі Дія зможуть керівники:

  • органів державної влади, інших держорганах, ОМС;

  • підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань – які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення (Порядок бронювання військовозобов'язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затверджений постановою КМУ від 05.06.2024 № 650).

Однак наразі опція доступна лише для керівників критично важливих підприємств для економіки та життєдіяльності населення та підприємств, які забезпечують потреби Збройних Сил та інших військових формувань.

Як це працюватиме?

Спочатку підприємство повинно потрапити до Єдиного переліку, який формує Мінекономіки за інформацією від Міністерств та обласних військових адміністрацій.

Далі керівник на порталі Дія через особистий кабінет подає заяву про бронювання зі списками працівників, яких хоче забронювати та засвідчує їх електронним підписом.

Дія автоматично перевіряє підприємство і працівників по реєстрах на предмет:

  • чи є підприємство критично важливим;

  • чи справді військовозобов'язаного працевлаштовано офіційно;

  • чи дані військовозобов'язаного є в реєстрі Оберіг.

Після перевірки Дія надішле сповіщення керівнику про результат розгляду. Це відбуватиметься протягом доби.

Якщо дані про працівника та підприємство підтверджуються, військовозобов'язаного автоматично переводять на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки. Заброньовані працівники зможуть отримати витяг на порталі Дія. Інформація про бронювання також з'явиться в застосунку Резерв+.

Більш про електронне бронювання на безкоштовному вебінарі 26 липня.

Наслідки неоновлення даних: штрафи в Дії

17 липня сплив строк, протягом якого громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов'язані були уточнити свої персональні дані (п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 11.04.2024 № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»)

За інформацією Міністерства оборони, всі, хто не оновив дані до 16 липня, можуть бути оштрафовані до 25 500 грн протягом законодавчо встановленого терміну, а саме протягом трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше за один рік з дня його вчинення (ст. 38, ч. 3 ст. 2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X). Про наявність штрафу можна буде дізнатися через Портал Дія.

Наголошено, що оновити військово-облікові дані можна і після 16 липня в ТЦК і в застосунку «Резерв+». Проте тепер це не звільняє від штрафу, оскільки 60-денний термін для оновлення військово-облікових даних закінчився.

Всі суми штрафів за порушення законодавства про військовий обов'язок і військову службу наші експерти зібрали в довіднику «Відповідальність за порушення ведення військового обліку».

Критично важливі підприємства для бронювання: критерії від Міноборони

Наказом Міноборони від 10.07.2024 № 463 затвердили нові Критерії визначення підприємств, установ, організацій, а також юридичних осіб приватного права, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період.

Зокрема до критично важливих для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період Міноборони віднесло:

  • благодійні організації, які виробляють або закуповують товари, виконують роботи і надають послуги необхідні для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань за минулий період, не менше як 12 місяців до дня подачі звернення, з розрахунку 10 млн грн допомоги на 1 (одного) військовозобов'язаного, що пропонується до бронювання на період мобілізації та воєнного стану;

  • підприємства, установи, організації, які надають послуги з:

    • підготовки пілотів (операторів) безпілотних роботизованих систем;

    • підготовки з радіоелектронної боротьби в інтересах сил безпеки та оборони України;

    • надання послуг з тактичної медицини в інтересах сил безпеки та оборони України протягом останніх 6 місяців до дня подачі звернення.

Відповідність одному або більше з чотирьох критеріїв, вказаних у наказі Міноборони, визначить підприємство критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період.

Маєте запитання? Поставте його в сервісі «Особистий консультант» та отримайте відповідь від 15 хвилин до доби. 

Військовий облік на підприємстві можна (не) вести: роз’яснення Міноборони

Міноборони роз’яснило, в якому випадку можна не вести військовий облік на підприємстві (лист МО України ГУП ГШ ЗСУ від 02.07.2024 № 3 21/вих3 ВГ/1139) та не призначати відповідальну особу за ведення військового обліку.

Якщо на підприємстві є хоча б один працівник з категорії призовників, військовозобов’язаних чи резервістів, ведення персонального військового обліку організовують відповідно до вимог Порядку № 1487 та покладають на керівника підприємства.

У разі відсутності на підприємстві призовників, військовозобов’язаних чи резервістів військовий облік вести не потрібно.

Ведете військовий облік або тільки починаєте? Опанувати всі нюанси вам допоможе майстер-школа на Кадровій Платформі №1.

Робота в умовах спеки: заходи безпеки на підприємстві

Держпраці роз’яснило, які заходи безпеки під час роботи в спеку повинен вжити роботодавець (ст. 13 Закону України від 14.10.92 № 2694-XII «Про охорону праці»).

«Роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці та відпочинку», оскільки температура повітря занадто перевищила допустиму межу в 28 градусів. Організувати роботу працівників в даній ситуації можна шляхом зміни режиму роботи підприємства, «виключивши роботу у найбільш спекотний період, з перенесенням годин роботи на ранковий або вечірній час та організацією регламентованих перерв», – роз’яснює Держпраці (ст. 60 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971). Отже, можна організувати роботу дистанційно, запровадити гнучкий режим робочого часу.

Крім іншого, роботодавці повинні також приділяти увагу облаштуванню робочих приміщень засобами нормалізації мікрокліматичних умов (жалюзі, кондиціонери та ін.) та надавати рекомендації щодо правильного питного режиму.

Зразок наказу про встановлення гнучкого режиму робочого часу в рубриці «Документи».

З сумісництва на основне місце роботи: як правильно оформити

Мінекономіки надало роз’яснення щодо роботи за сумісництвом (лист від 24.06.2024 № 4701-05/45070-09).

Апріорі, працюючи за сумісництвом, працівник згідно з вимогами трудового законодавства повинен мати основне місце роботи. Але роботодавець, приймаючи на роботу, наприклад, зовнішнього сумісника не має права вимагати від нього підтвердження наявності основного місця роботи. Адже це не передбачено чинним законодавством (ст. 24 і 25 КЗпП). Роботодавець може тільки попросити працівника надати інформацію про основне місце роботи.

Якщо працівник, який працює у роботодавця за сумісництвом, повідомив про звільнення з основного місця роботи та бажає працювати у цього роботодавця за основним місцем роботи, то таку процедуру слід реалізувати через механізм звільнення працівника з місця роботи за сумісництвом та прийняття його на основне місце роботи.

Зразок наказу про звільнення за власним бажанням працівника з роботи за сумісництвом є в рубриці «Документи».