Відеоблоги

Коротко про головне за тиждень 12.08-16.08.2024

Оберіть тему для перегляду

5(4)

Оцініть відео:

Критерії критичності для сільськогосподарських підприємств: зміни

00:01:05

Тетяна Шолкова

5(4)

Оцініть відео:

5(1)

Оцініть відео:

Зміни у правилах виїзду за кордон: умови для перевірки даних

00:00:57

Тетяна Шолкова

5(1)

Оцініть відео:

5(1)

Оцініть відео:

Видача листків непрацездатності по-новому: вивчаємо урядовий законопроєкт

00:01:28

Тетяна Шолкова

5(1)

Оцініть відео:

5(1)

Оцініть відео:

Медогляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів: що пропонують змінити

00:00:55

Тетяна Шолкова

5(1)

Оцініть відео:

5(1)

Оцініть відео:

Право на скорочений робочий час: роз’яснення Держпраці

00:01:05

Тетяна Шолкова

5(1)

Оцініть відео:

5(1)

Оцініть відео:

Звільнення під час декретної відпустки (не)допустимо

00:01:46

Тетяна Шолкова

5(1)

Оцініть відео:

Критерії критичності для сільськогосподарських підприємств: зміни

Мінагрополітики наказом від 11.07.2024 № 2040 доповнило перелік критеріїв, за якими визначають підприємства критично важливими для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період (зміни внесли до наказу Мінагрополітики від 21.02.2023 № 223).

Зокрема, з’явився новий критерій, відповідно до якого підприємство має бути власником не менше 90% статутного капіталу 2-х і більше підприємств, які визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, що підтверджується копією наказу Мінагрополітики.

Крім того, внесли зміни до діючого критерію критичності та змінили календарну дату, з якої за підприємством визначається основний вид діяльності, а саме «станом на 1 червня 2023 року» змінили «станом на 18 травня 2024 року».

Більше про критерії, за якими визначать критичність підприємства для цілей бронювання, дивіться на безкоштовному вебінарі вже 23 серпня.

Зміни у правилах виїзду за кордон: умови для перевірки даних

13 серпня 2024 р. набрали чинності зміни, внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України (постанова Кабінету Міністрів України від 09.08.2024 № 900 «Про внесення зміни до пункту 12 Правил перетинання державного кордону громадянами України»).

Відтепер прикордонники мають право в електронному вигляді отримувати дані про громадян з усіх інформаційних систем, зокрема інформацію з обмеженим доступом. Дані про українців, які перетинають кордон на виїзд, зможуть перевіряти автоматично на відповідність інформації, яка міститься у різних реєстрах та базах даних.

Нагадаю, що громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років може бути відмовлено у виїзді за кордон у разі відсутності при собі військово-облікових документів з відповідними відмітками або якщо інформація в них не відповідає даним інформаційних реєстрів.

Більше про військово-облікові документи в курсі на Кадровій Платформі №1.

Видача листків непрацездатності по-новому: вивчаємо урядовий законопроєкт

У Верховній Раді буде розглянуто законопроєкт № 11418, яким пропонується внести зміни у порядок видачі листків непрацездатності (Проєкт Закону № 11418 від 19.07.2024 про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо врегулювання питань видачі, продовження та перевірок обґрунтованості видачі листків непрацездатності).

Змінами, зокрема, передбачено можливість видачі у період дії воєнного стану паперового листка непрацездатності у разі відсутності технічної можливості його формування в електронному вигляді. Пропонується унормувати питання засвідчення їх копій.

Законопроєкт удосконалює процес проведення перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності. Такий функціонал покладається на працівників органів Пенсійного фонду України із залученням уповноважених лікарів з відповідною кваліфікацією та досвідом роботи.

У разі встановлення необґрунтованості видачі листка непрацездатності змінами передбачено процес повернення коштів страхової̈ виплати.

Маєте запитання з приводу видачі листків непрацездатності? Поставте його у сервісі «Особистий консультант» й отримайте відповідь від 15 хвилин до доби.

Медогляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів: що пропонують змінити

На сайті Профспілок оприлюднено проєкт змін до Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів (Наказ МОЗ, МВС від 31.01.2013 № 65/80 «Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів»).

Зміни спрямовані на вдосконалення процесів проведення медичних оглядів для осіб з інвалідністю та визначення необхідних пристосувань на транспортних засобах.

У проєкті детально прописано процедуру проведення медичного огляду, результати якого планується відображати у Медичній довідці у вигляді кодів.

Відомості про проведені обстеження вносяться до електронного Реєстру медичних записів охорони здоров’я.

Унормовано, що медичні огляди осіб з інвалідністю та осіб з обмеженням повсякденного функціонування буде проводитись в закладах охорони здоров'я медичною комісією на загальних підставах.

Все про медичні огляди водіїв у курсі на Кадровій Платформі №1.

Право на скорочений робочий час: роз’яснення Держпраці

Фахівці Держпраці нагадали, що для певної категорії працівників законодавством передбачена скорочена тривалість робочого часу.

За замовчуванням нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Однак, для працівників віком від 16 до 18 років тривалість робочого часу становить до 36 годин на тиждень; для осіб віком від 15 до 16 років – до 24 годин на тиждень. Для працівників на роботах зі шкідливими умовами праці – не більше 36 годин на тиждень (ст. 51 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971).

Зауважу, що скорочений робочий час не слід плутати з неповним робочим часом. Головна відмінність – оплата праці при скороченій тривалості робочого часу проводиться у повному розмірі, а не пропорційно відпрацьованому часу.

Нагадаю, що право на скорочений робочий час також є у вчителів та лікарів.

Оновлені норми тривалості робочого часу – в нашій рубриці «Довідники».

Звільнення під час декретної відпустки (не)допустимо

Держпраці нагадало про гарантії збереження за працівником місця роботи під час перебування у декретній відпустці.

Відповідно до норм трудового законодавства, якщо жінка перебуває у відпустці по вагітності і пологах, звільнити її за ініціативою роботодавця, у тому числі скоротивши її посаду, не мають права.

Заборонено звільнення жінки, яка має дитину до трьох (шести) років, за ініціативою роботодавця, в тому числі і внаслідок скорочення посади. Виняток – повна ліквідація підприємства. Однак навіть у разі повної ліквідації звільнену жінку повинні працевлаштувати (ч. 3 ст. 184 КЗпП).

Фахівці Держпраці додають: у декретній відпустці, окрім жінки, можуть перебувати інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, тому гарантії про збереження за працівником місця роботи розповсюджуються і на них (ч. 3 ст. 18 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки»).

Варто підкреслити, що йдеться про заборону звільнення саме з ініціативи роботодавця. Проте жінка може звільнитися за власним бажанням, перебуваючи, наприклад, у відпустці до 3 років.

Більше експертних порад про звільнення за скороченням на безкоштовному вебінарі вже 22 серпня.