Відеоблоги

Кількість працівників для бронювання від мобілізації: як забронювати більше ніж 50%

Ви дізнаєтесь:

  1. Про обсяги бронювання працівників: Порядок № 76, Порядок № 45
  2. Про (не)обмеження бронювання
  3. Про можливість збільшення обсягу бронювання: обґрунтоване звернення, підстави, приклад
Оберіть відео для перегляду

5(5)

Оцініть відео:

Кількість працівників для бронювання: як забронювати більше ніж 50%

00:09:01

Тимур Алієв

5(5)

Оцініть відео:

Чи знаєте ви, як збільшити кількість працівників для бронювання?

 

Законодавча база, що регулює обсяги бронювання

Нагадаю норму ч. 2 ст. 25 Закону України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»:

«Порядок та організація бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобов’язаних визначаються цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, прийнятими на його виконання».

Йдеться про:

  • Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 27.01.2023 № 76 (далі – Порядок № 76), за яким бронювання не прив’язане до переліку професій і посад;

  • Порядок бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час, затверджений постановою КМУ від 04.02.2015 № 45 (далі – Порядок № 45), за яким бронювання прив’язане до переліку професій і посад.

 

Обмеження у 50% за Порядком №76

У деяких нормах Порядку № 76 є обмеження кількості працівників, яких можна подати на бронювання – не більше ніж 50% від кількості військовозобов’язаних, які працюють на підприємстві. Це обмеження застосовують:

Зверніть увагу! Сьогоднішня редакція Порядку № 76 не містить норм, які б передбачали можливість збільшити кількість заброньованих у поданому разом зі списками обґрунтуванні.

 

Обсяги бронювання понад 50% за рішенням Міноборони або за переліком посад

У п. 5 Порядку № 76 вказано:

«Військовозобов’язані, які працюють або проходять службу в Національній поліції, ДСНС, підлягають бронюванню в обсягах не більш як 50 відсотків кількості військовозобов’язаних працівників у такому органі станом на 18 травня 2024 р., у разі збільшення чисельності військовозобов’язаних працівників у відповідному органі - станом на дату подання списків, зокрема для органів, утворених після 18 травня 2024 року. Кількість військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, може становити понад 50 відсотків за окремим рішенням Міністра оборони, прийнятим на підставі обґрунтованого звернення Міністра внутрішніх справ».

Порядок № 45 передбачає бронювання за переліком професій і посад. Відповідно до його пункту 3:

«Обсяги бронювання військовозобов’язаних, які працюють або проходять службу в органах державної влади, інших державних органах, Національної поліції, Національному антикорупційному бюро, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, БЕБ, ДСНС, Державній кримінально-виконавчій службі, Службі судової охорони, в судах, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування, державних спеціалізованих установах, які проводять судово-експертну діяльність, ... органах Державної виконавчої служби, органах місцевого самоврядування  на підприємствах у станових організаціях визначаються відповідно до обсягів бронювання військовозобов'язаних за відповідними органами, підприємствами, установами, організаціями, визначеними Порядком ... №76..., а також рішень міністра оборони про збільшення обсягів бронювання військовозобов’язаних».

 

Міжвідомча робоча група з питань організації призову

Існує міжвідомча робоча група з питань організації призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації, яка є тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабміну. Вона розглядає внесення Міноборони пропозицій щодо збільшення обсягів бронювання на період мобілізації та воєнного стану (постанова КМУ від 18.06.2024 № 707).

 

Приклад подання обґрунтованого звернення до КМУ та Міноборони

Щоб збільшити обсяг бронювання за Порядком № 45, підприємство має сформувати обґрунтоване звернення. Цікавий приклад – рішення Київської міської ради від 04.07.2024 № 1646/9612 про збільшення обсягів бронювання працівників Комунальної аварійно-рятувальної служби «Київська служба порятунку».

Це рішення включає додаток, який детально описує підстави для звернення:

  • «Київська служба порятунку» визначена як критично важлива для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення територіальної громади Києва в особливий період.

  • Штатна чисельність «Київської служби порятунку» становить 140 осіб, з яких до виконання необхідних заходів залучають понад 85% військовозобов’язаних працівників.

  • На сьогодні мобілізували 8% військовозобов’язаних працівників, що створило додаткове навантаження на відділи служби через неможливість швидко найняти кваліфікований персонал та провести відповідне навчання.

  • Мобілізація 50% військовозобов’язаних працівників може негативно вплинути на роботу підприємства і знизити рівень захисту населення в умовах війни в територіальній громаді Києва.

З огляду на це, відповідно до абз. 5 п. 3 Порядку № 45 Київська міська рада звернулася до Кабміну та Міноборони з проханням ухвалити рішення про збільшення обсягів бронювання до 90% військовозобов’язаних працівників КАРС «Київська служба порятунку».

 

Підсумки

  • На сьогодні підприємство може бронювати своїх працівників як за Порядком № 76, так і за Порядком № 45.

  • Порядок № 76 не прив’язаний до переліку професій, а Порядок № 45 – прив'язаний.

  • У Порядку № 76 існує обмеження – не більше ніж 50% від кількості військовозобов’язаних на підприємстві.

  • Порядок № 45 містить посилання на Порядок № 76 і дає можливість бронювання понад 50% за рішенням Міноборони. Для збільшення обсягу бронювання потрібно подати обґрунтоване звернення до Кабміну та Міноборони.

  • Додаток до рішення Київської міської ради від 04.07.2024 № 1646/9612 можна використати як приклад для написання власного обґрунтованого звернення.