Відеоблоги

Вручення та виписування повісток на вулиці: чи завжди законне та як відстояти свої права?

Ви дізнаєтесь:

  • Чи законно виписувати повістки просто на вулиці
  • Про дві форми повісток
  • Про службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки
Оберіть відео для перегляду

5(4)

Оцініть відео:

Вручення та виписування повісток на вулиці: чи завжди законне?

00:03:52

Тетяна Донець

5(4)

Оцініть відео:

Чи знаєте ви, що вручення повісток на вулиці можливе, а виписування повісток на вулиці також можливе, але не завжди законне?

 

Дві форми повісток, процедура їх виписування

Раніше я вже розповідала, що виписування повістки посеред вулиці зазвичай є незаконним. Наразі з’явилося ще більше аргументів на користь цієї позиції.

З серпня діють 2 види повісток:

  • Повістка з QR-кодом

    Одна з них формується в реєстрі, має QR-код, в якому зашифрована вся необхідна інформація. Перевірити дані можна, відсканувавши цей QR-код. Тобто в момент формування повістки в реєстрі вже відомо, кому вона буде вручатися. Виписати таку повістку «на колінці» на зупинці неможливо.

  • Повістка на бланку

    Друга повістка виписується на відповідному бланку посадовою особою ТЦК. Окрім того, керівник ТЦК або його відділу повинен засвідчити повістку особистим підписом та гербовою печаткою. Зрозуміло, що керівник ТЦК чи відділу навряд чи ходить вулицями в пошуках осіб для вручення повісток.

Повістку також можна надіслати поштою, і вона буде вважатися врученою, навіть якщо ви не з’явилися за нею. Крім того, на бланку повістки повинен бути реєстраційний номер, зафіксований у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Номер повістки має бути закріплений за конкретним військовозобов’язаним.

Отже, для правомірного вручення повістки потрібно зареєструвати її в реєстрі, знати ПІБ особи, а також отримати підпис керівника ТЦК та скріпити гербовою печаткою. Виписати повістку посеред вулиці без порушення практично неможливо.

 

Вручення повісток на вулиці

Повістки можуть вручати на вулицях, за місцем проживання чи роботи, якщо вони були заздалегідь виписані, і особу, на яку виписана повістка, зустріли випадково чи невипадково. Але виписати повістку на вулиці за законом дуже важко, хіба що сам керівник ТЦК засвідчить її прямо на місці.

Щоб вручити повістку, представник ТЦК повинен мати службове посвідчення особи, уповноваженої на це. Можливо, ви вважаєте, що закони не діють і свавілля з боку ТЦК набуло значних масштабів. Однак, з мого досвіду, повістки на вулиці чи блокпостах зараз вручають значно рідше.

Часто ж відбувається таке: вас можуть запросити проїхати до ТЦК для уточнення даних. Але що робити в такій ситуації? Чи можуть направити одразу на ВЛК? Чи можуть вручити повістку, якщо у вас є бронь або інші підстави для відстрочки?

Все це ми розглядали в наших відео: