Відеоблоги

Нові концепції бронювання через рівень зарплати або оплату

Ви дізнаєтесь:

  • Про суть концепцій «економічного бронювання»
  • Про варіант бронювання за умови сплати 20 тис. грн. за працівника
  • Яка сума зарплати дозволятиме бронювати працівників згідно однієї із концепцій
Оберіть відео для перегляду

4.8(8)

Оцініть відео:

Нові концепції бронювання через рівень зарплати або оплату

00:04:43

Тетяна Донець

4.8(8)

Оцініть відео:


Офіс президента та група народних депутатів розробили дві різні концепції так званого економічного бронювання. Обидві концепції повинні дозволити підприємствам забронювати працівників в обмін на певну суму податків, сплачених до бюджету. На сайті Верховної Ради розміщено коментар голови комітету з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи щодо однієї із запропонованих концепцій бронювання. Про що ця концепція? За словами депутата планується впровадження нового спеціального квазіподатку, подібного до військового збору. Роботодавці, в тому числі фізичні особи – підприємці, зможуть забронювати своїх працівників за умови сплати 20 000 грн за кожного заброньованого працівника. Ініціатори цієї концепції зазначають, що це дасть можливість збільшити фінансування бізнесом Збройних сил України та зберегти критичних співробітників, які дозволяють бізнесу більше витрачати на оборону. Така модель економічного бронювання збільшить фінансову участь бізнесу у підтримці українського війська і це дасть можливість уникнути або суттєво зменшити корупційні ризики, оскільки прийняття рішення щодо списку заброньованих осіб на підприємстві буде залежати лише від керівника. Тобто це має стати відповідальністю власника перед колективом.

В офісі президента пропонується дещо інша концепція, що ґрунтується на сумі реально отриманої працівником заробітної плати, з якої платиться податок. За цим варіантом економічного бронювання планується дозволити бронювання осіб, заробітна плата яких понад 30 000-35 000 грн на місяць. Остаточна сума ще не визначена. За такої заробітної плати податкові відрахування працівника і роботодавця складуть досить значну суму. Перевагами цієї концепції називають легке адміністрування через податкові органи, вихід бізнесу із сірої зони, стимулювання ФОПів працювати за трудовими, а не цивільно-правовими договорами.

Обидві концепції мають певні плюси й недоліки. Обидві продовжують обговорювати й ми поки що не знаємо, яка з двох концепцій буде втілена в життя і чи взагалі буде втілена. Нагадаю, що розмови про подібні можливості й право на отримання відстрочки залежно від суми отриманої заробітної плати, від суми сплаченого ЄСВ, від суми сплачених податків до бюджету, ведуться вже не перший місяць. Побачимо, що вийде на цей раз. Звертаю увагу, що діючий порядок бронювання продовжує діяти й планів щодо його скасування немає. Тобто нові моделі бронювання будуть діяти поряд з існуючими.