Відеоблоги

Обов'язкові документи з охорони праці на підприємстві

Ви дізнаєтесь:

  • Хто та на якій підставі проводить інструктаж з охорони праці
  • Якими документами оформити розслідування та як вести облік нещасних випадків
  • Яким чином розробляються та затверджуються документи з охорони праці
Оберіть відео для перегляду

5(8)

Оцініть відео:

Обов'язкові документи з охорони праці на підприємстві

00:06:51

Володимир Дрозд

5(8)

Оцініть відео:

Категорії документів з охорони праці

Нормативних документів з охорони праці дуже багато, а які ж обов'язкові документи з охорони праці повинні бути на підприємстві? Щоб дізнатися обов'язково додивіться відео до кінця, а якщо виникнуть запитання на тему, пишіть їх у коментарях, я вам відповім.

Сьогодні ми розглянемо актуальне для всіх питання: які ж обов'язкові документи з охорони праці повинні бути на підприємстві? Для зручності я їх поділив на три основні категорії. Перша, це журнали. Друга: положення, стандарти та інструкції. І третя, це накази та розпорядження.


Починаємо ми із журналів. І на першому місці журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці, в який ми вносимо запис лише про проведення вступного інструктажу. Звертаю вашу увагу, що вступний інструктаж проводиться спеціалістом служби охорони праці або іншим фахівцем відповідно до наказу роботодавця.

Далі, журнал реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. В даний журнал ми вносимо записи про проведення первинного, повторного, позапланового та цільового інструктажів. Такі види інструктажів проводить безпосередній керівник робіт (майстер, майстер старший, начальник дільниці, керівник структурного підрозділу). Форми цих журналів наведені у додатках 5 та 6 до типового положення.


Інструкції з охорони праці

Наступна тема всім відома, інструкції з охорони праці. Інструкції, які вводяться або переглядаються на підприємстві реєструються службою охорони праці в журналі реєстрації інструкцій у порядку, встановленому роботодавцем. Форма журналу наведена у додатку 4 до положення про розробку інструкцій. Примірники інструкції видаються керівникам структурних підрозділів, їх видача проводиться службою охорони праці з реєстрацією в журналі обліку видачі інструкцій на підприємстві, форма якого наведена у додатку 5 до положення про розробку інструкцій.

Далі переходимо до порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, який вимагає введення наступних журналів. Перший, журнал реєстрації осіб що потерпіли від нещасних випадків або гострих професійних захворювань на виробництві. Другий, журнал реєстрації аварій. І третій - журнал обліку професійних захворювань. Форми даних журналів наведені у додатках до порядку №26, 27 та 28 відповідно.


Обов`язкові положення, стандарти та інструкції

Переходимо до положень, стандартів та інструкцій. Отже, обов'язкові положення на підприємстві це: положення про систему управління охороною праці; положення про службу охорони праці; положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці. Щодо інструкцій, то на підприємстві наказом роботодавця затверджуються інструкції з охорони праці, які є обов'язковими для дотримання працівниками відповідних професій або виконавцями відповідних робіт. Акцентую вашу увагу, що інструкції з охорони праці, відповідно до вимог положення, розробляються по професіях та видах робіт. Вимоги щодо розробки інструкцій за посадами в даному порядку відсутній.

І нарешті третя група документів, це накази та розпорядження. Отже, наказами або розпорядженнями по підприємству затверджуються: посади осіб, які проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки;. програма та тривалість вступного інструктажу з питань охорони праці; відповідальні особи за проведення вступного інструктажу; професії та посади працівників, які звільняються від повторного інструктажу. Обов'язково наказом роботодавця затверджуються інструкції з охорони праці.

Хочу звернути вашу увагу, що це мінімально необхідний пакет документів з охорони праці на підприємстві. Він складається з журналів реєстрації різних видів інструктажів та інструкцій, положення про систему управління охороною праці, положення про службу охорони праці, положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, а ще з чисельних наказів та розпоряджень, основні з яких я вже озвучив раніше. Але якщо у вас виконуються роботи підвищеної небезпеки, експлуатуються вантажопідіймальні механізми, обладнання що працює під тиском, автотранспорт, застосовується биркова система та система нарядів – допусків, даний перелік документів буде значно ширшим.