Відеоблоги

Коротко про головне за тиждень 17-21.06.2024

Оберіть тему для перегляду

5(9)

Оцініть відео:

До порядку оформлення та видачі військово-облікового документа внесено зміни

00:01:44

Тетяна Шолкова

5(9)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Електронний військовий квиток через QR-код вже доступний

00:00:41

Тетяна Шолкова

5(5)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Прийняти на роботу без паперового військово-облікового документа (не)можливо

00:01:50

Тетяна Шолкова

5(4)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Економічне бронювання «членів клубу білого бізнесу»

00:01:07

Тетяна Шолкова

5(4)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Робота за сумісництвом: чи потрібно вносити запис до трудової книжки?

00:00:59

Тетяна Шолкова

5(4)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Табелювання працівника-військовослужбовця

00:02:04

Тетяна Шолкова

5(4)

Оцініть відео:

До порядку оформлення та видачі військово-облікового документа внесено зміни

18 червня уряд прийняв постанову № 721 про внесення змін до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 ( далі – Порядок № 559), яким місяць тому запровадили нову форму військово-облікового документа (у паперовій та/або електронній формах).

Змінами передбачили, що військово-обліковий документ в електронній формі можна згенерувати одним зі способів:

  • засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста;

  • та/або Державного вебпорталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони;

  • та/або засобами Порталу Дія (у разі технічної реалізації).

Але наразі це можна зробити лише через електронний кабінет.

У постанові № 721 також зазначили, що військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього. Саме QR-код надає електронному документу такої ж юридичної сили, як і паперовому.

Згенерований військово-обліковий документ з QR-кодом може бути роздрукований.

Строк дії військово-облікового документа в електронній формі становить не більше ніж один рік з дати його формування.

Відтепер військовозобов'язані громадяни можуть не носити із собою паперовий військовий квиток, оскільки уповноважені органи можуть перевірити чинність електронного військово-облікового документа, відсканувавши QR-код.

Більше про новації у військовому обліку – в майстер-школі «Практика ведення військового обліку та бронювання 2.0: поради та документи для 2024 року».

Електронний військовий квиток через QR-код вже доступний

Як згенерувати електронний військово-обліковий документ через Електронний кабінет? Це можна зробити за допомогою мобільного застосунку Резерв+.

Для цього необхідно авторизуватись у застосунку Резерв+ та оновити дані щодо себе. Для тих, хто вже раніше оновив дані, необхідно просто оновити сам застосунок шляхом повторного завантаження через App Store або Google Play Market.

Докладніше про нову форму військово-облікового документа – в курсі на Кадровій Платформі №1, який доступний передплатникам з 15 липня.

Прийняти на роботу без паперового військово-облікового документа (не)можливо

З 18 червня у Резерв+ доступний електронний військово-обліковий документ з QR-кодом і можливістю відтворити його в PDF-форматі. У зв’язку з цим всіх роботодавців цікавить питання: чи можуть вони прийняти на роботу працівника за таким електронним документом?

Якщо роботодавець має змогу зчитати QR-код, то можна вважати, що він отримав оригінал військово-облікового документа для огляду.

Щоб зчитати QR-код, достатньо виконати наступні дії.

  1. Завантажити на смартфон застосунок Резерв+, при цьому реєстрацію проходити не треба.

  2. Згенерувати PDF-версію електронного військово-облікового документа та роздрукувати.

  3. Перевірити електронний військово-обліковий документ працівника шляхом сканування QR-коду працівника за допомогою застосунку Резерв+.

Але роботодавцю для ведення кадрового і військового обліку потрібен ще й документ у паперовому вигляді, щоб зберігати у справі. Це питання вирішується шляхом роздрукування PDF-версії електронного військово-облікового документа, як це визначає п. 8-2 Порядку № 559.

Маєте запитання? Поставте їх у сервісі «Особистий консультант» та отримайте відповідь від 15 хвилин.

Економічне бронювання «членів клубу білого бізнесу»

18 червня Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт № 11084, відомий як закон про «клуб білого бізнесу».

Норми Закону, зокрема рекомендують уряду внести зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час дії воєнного стану (постанова КМУ від 27.01.2023 № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час) і надати можливість платникам податків, які включені до Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, автоматично бронювати до 25 відсотків своїх військовозобов’язаних працівників.

До речі цього тижня у Верховній раді зареєстровали 5 законопроєктів про економічне бронювання і вони передбачають можливість бронювання не лише юридичних осіб, а й ФОПів та їхніх найманих працівників.

Більше про бронювання по-новому та через Дію на безкоштовному вебінарі 27 червня.

Крім того, Верховна Рада прийняла за основу проєкт Закону про внесення змін до статті 16 Закону України від 15.03.2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» щодо проведення перевірок Держпраці в частині вчинення мобінгу.

Робота за сумісництвом: чи потрібно вносити запис до трудової книжки?

Держпраці роз’яснює, чи необхідно вносити інформацію про роботу за сумісництвом до трудової книжки.

На осіб, які працюють за сумісництвом, трудові книжки ведуть тільки за місцем основної роботи (п. 1.1. Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. № 58, далі – Інструкція № 58). Однак нагадаю, що з 10 червня 2021 року роботодавець вже не має обов’язку робити записи до паперової трудової працівника, окрім як на його вимогу.

Тож, за бажанням працівника, запис відомостей про роботу за сумісництвом може проводитися, але цей запис робить «основний» роботодавець (п. 2.14. Інструкції № 58).

Для цього працівник має надати витяг з наказу про роботу за сумісництвом або довідку, що це підтверджує, якщо мова йде про зовнішнє сумісництво.

Як вносити записи до трудової про роботу за сумісництвом і не тільки – в курсі «Трудова книжка – 2024: швидкий перехід на електронну».

Табелювання працівника-військовослужбовця

Держпраці на прикладах роз’яснило, як правильно табелювати працівника, якого з березня 2022 року табелюють на підприємстві як «НЗ» (відсутність з нез'ясованих причин), а у серпні 2023 року надав довідку про проходження ним військової служби з березня 2022 року.

Спочатку згадаємо, що відповідно до оновленої редакції ст. 119 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971 (далі – КЗпП), якщо працівник проходив військову службу в період до 19 липня 2022 року, за ним на підприємстві зберігалися місце роботи, посада та середня заробітна плата. Після 19 липня 2022 року за працівником зберігається лише місце роботи та посада.

Тому в разі, якщо роботодавець отримає документи від працівника, що підтверджують проходження працівником військової служби, Держпраці рекомендує вчинити наступні дії:

  • зареєструвати документ у Журналі реєстрації вхідних документів;

  • видати поточною датою наказ про увільнення працівника від роботи на час проходження служби з урахуванням вимог ст. 119 КЗпП;

  • cкласти коригуючий табель, замінивши буквений код «НЗ» на «ІН» або цифровий «22» (інший невідпрацьований час, передбачений законодавством).

Зразок наказу про увільнення працівника від роботи на час проходження служби – в нашій рубриці «Документи».