Відеоблоги

Коротко про головне за тиждень 19.08-23.08.2024

Оберіть тему для перегляду

5(8)

Оцініть відео:

Відстрочка від мобілізації: хто ще отримав право?

00:01:32

Тетяна Шолкова

5(8)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Експериментальні зміни у військовому обліку: кого стосуються?

00:01:13

Тетяна Шолкова

5(6)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Економічне бронювання: три альтернативні концепції

00:01:09

Тетяна Шолкова

5(4)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Оперативні відомості до ПФУ: як не порушити строки для передачі

00:00:53

Тетяна Шолкова

5(5)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Електронний ВОД без паперового (не)діє: роз’яснення Генштабу

00:01:21

Тетяна Шолкова

5(5)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Утримання наперед виплачених відпускних при звільненні: коли є обмеження

00:01:35

Тетяна Шолкова

5(4)

Оцініть відео:

Відстрочка від мобілізації: хто ще отримав право?

16 серпня 2024 року Уряд змінив правила надання відстрочки від мобілізації для тих, хто доглядає за хворими родичами (постанова КМУ від 16.08.2024 № 930 «Про внесення змін до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»).

Зокрема, змінами розділили військовозобов’язаних на 2 різні категорії:

  • тих, хто утримує;

  • тих, хто здійснює постійний догляд за рідними та близькими.

Відповідно переглянули і пакет документів, що підтверджує цей факт.

Відтепер для оформлення відстрочки по догляду за хворою дружиною/чоловіком, дитиною та/або своїм батьком/матір’ю більше не потрібно буде зазначати у заяві про отримання відстрочки про відсутність інших працездатних членів сім'ї, а також надавати документи, що підтверджують це.

Доводити відсутність інших осіб необхідно тільки в тому випадку, коли відстрочку оформлює зять по догляду за тестем чи тещею.

Скасовано обов’язок встановлення факту здійснення догляду військовозобов’язаним за батьками з інвалідністю І або II групи, оскільки це і так передбачено законодавством.

Окрім іншого, 21 серпня 2024 року Верховна Рада розширила коло військовозобов’язаних, які можуть отримати відстрочку, а саме чиї неповнорідні брати та сестри загинули або зникли безвісти під час участі у бойових діях (Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо розширення кола військовозобов’язаних чиї близькі родичі, зокрема рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра, загинули або зникли безвісти під час участі у бойових діях, для надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації»).

Оновлений перелік документів, що подають військовозобов’язані для отримання відстрочки, є в розділі «Довідники».

 

Експериментальні зміни у військовому обліку: кого стосуються?

Уряд запроваджує експериментальні зміни у військовому обліку (постанова КМУ від 16.08.2024 № 932 «Про реалізацію експериментального проекту з автоматичної верифікації та перевірки відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів»).

Що передбачається? Військовий облік призовників, чоловіків віком від 17 до 25 років, буде проводитись без проходження військово-лікарської комісії.

Чоловіків від 17 до 25 років, що оформлюватимуть паспорт, автоматично внесуть до реєстру «Оберіг» без проходження ВЛК. Це стосуватиметься і тих чоловіків, які проживають за кордоном.

Крім того, передбачено новий порядок обліку персональних даних військовозобов’язаних. А саме, незалежно від того, оновлені дані громадянином чи ні, буде сформований перелік громадян України чоловічої статі віком від 16 до 60 років, дані яких повинні бути внесені до реєстру «Оберіг» і які підлягають постановці на військовий облік.

Військово-облікові документи чоловіків віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном та звернулись за переоформленням паспорта будуть перевірятися на дійсність.

Більше про військовий облік на підприємстві на безкоштовному вебінарі 29 серпня.

 

Економічне бронювання: три альтернативні концепції

19 серпня 2024 р. у Верховній Раді обговорили 3 основні законопроєкти щодо економічного бронювання.

Чи буде винесено на голосування один із законопроєктів – слідкуємо далі. Про актуальні способи бронювання на безкоштовному вебінарі 30 серпня.

 

Оперативні відомості до ПФУ: як не порушити строки для передачі

Нагадаю, що для цілей бронювання роботодавці зобов’язані подавати до Пенсійного фонду відомості про рух кадрів на підприємстві не пізніше ніж протягом наступного дня після відповідної події (п.п. 3 п. 3 постанови КМУ від 05.06.2024 № 650 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану»).

Отже, як роз’яснює Пенсійний фонд, якщо наказ видали 14.08.2024 про переведення працівника на іншу посаду з 20.08.2024, повідомлення про зміну в трудових відносинах у цьому випадку слід подати не пізніше ніж 21.08.2024 – наступного дня після того, як працівника перевели на іншу посаду, а не тоді, коли видали наказ.

Маєте запитання про передачу відомостей до Пенсійного фонду для цілей бронювання? Поставте його в сервісі «Особистий консультант» й отримайте відповідь протягом доби.

 

Електронний ВОД без паперового (не) діє: роз’яснення Генштабу

Генштаб надав роз’яснення стосовно юридичної сили електронного військово-облікового документа.

Нагадаю, що на законодавчому рівні для паперового та електронного військово-облікового документа закріпили однакову юридичну силу (п. 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 № 559).

Однак, на практиці виникає безліч сумнівів, наприклад, чи можна прийняти на роботу працівника, який має лише електронний військово-обліковий документ, без паперового варіанту.

І ось, Генштаб розвіяв сумніви та прокоментував, що «за наявності військово-облікового документа в електронній формі нема потреби додатково отримувати військово-обліковий документ у паперовій формі».

При цьому електронна версія військово-облікового документа, сформована через застосунок «Резерв +» або «Дія», повинна містити QR-код, що придатний для зчитування, як у відповідному застосунку, так і в роздрукованому вигляді.

Тобто якщо роботодавець може зчитати QR-код на роздруківці військово-облікового документа, то він може прийняти на роботу за цим військово-обліковим документом та вести військовий облік на підприємстві за ним.

Текст листа Генштабу, який отримала наша редакція, – у розділі «Новини та статті».

 

Утримання наперед виплачених відпускних при звільненні: коли є обмеження

Держпраці роз’яснює, в яких випадках роботодавець не утримує кошти з використаної наперед відпустки.

Нагадаю, що за загальними правилами трудового законодавства у разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, роботодавець відраховує із заробітної плати оплату за дні відпустки, які працівник використав наперед (ст. 22 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки»).

Однак, є винятки, на які вказують фахівці Держпраці.

Відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року, не провадиться, якщо працівник звільняється з роботи у зв'язку з:

  • виходом на пенсію;

  • призовом на військову службу;

  • направленням на навчання;

  • в інших випадках, передбачених ст. 22 Закону про відпустки.

Зразок наказу про утримання відпускних при звільненні за власним бажанням – у розділі «Документи».