Відеоблоги

Коротко про головне за тиждень 02.09-06.09.2024

Оберіть тему для перегляду

5(4)

Оцініть відео:

Мобілізації обмежено придатних до 25 років не буде!

00:00:52

Тетяна Шолкова

5(4)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

Зміни у порядку бронювання: новий критерій критичності, скасування обмеження по чисельності

00:01:28

Тетяна Шолкова

5(3)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

Податкова оновила е-форму повідомлення про прийняття на роботу

00:01:35

Тетяна Шолкова

5(3)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

Соцвідпустка на дітей одинокій матері: чи є право у розлученої жінки

00:01:20

Тетяна Шолкова

5(3)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

Бронювали через «Дію»? Звіт щодо заброньованих не подається

00:00:51

Тетяна Шолкова

5(3)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

Чи зараховується час догляду за дитиною до 3 років до страхового стажу?

00:01:08

Тетяна Шолкова

5(3)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

Звітність до ПФУ про медогляди та участь у профспілках

00:01:35

Тетяна Шолкова

5(3)

Оцініть відео:

Мобілізації обмежено придатних до 25 років не буде!

Верховна Рада 3 вересня 2024 року підтримала в першому читанні законопроєкт № 11379-д.

Законопроєкт, зокрема, передбачає заборону мобілізації осіб, яким немає 25 років, але вони вже набули статусу військовозобов’язаних. Це стосується осіб:

  • які закінчили військову кафедру під час навчання й отримали військове звання;

  • які пройшли строкову військову службу;

  • які були визнані «обмежено придатними».

Окрім цього, документ передбачає право на звільнення таких осіб з військової служби, яких уже мобілізували.

Більше про законопроєкт та врегулювання ним законодавчої колізії – у випуску «KadroLive».

 

Зміни у порядку бронювання: новий критерій критичності, скасування обмеження по чисельності

30 серпня 2024 року набрала чинності постанова КМУ від 16 серпня 2024 р. № 988 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76».

Зокрема, з’явився новий критерій, відповідно до якого підприємства визнають критично важливими для потреб економіки. Відтепер підприємства, що надають електронні комунікаційні послуги, вважаються критично важливими, якщо їхній середньомісячний чистий дохід перевищує 200 млн грн (для мобільного зв’язку) або 20 млн грн (для фіксованого зв’язку). Це підтверджується фінансовими звітами.

До критично важливих тепер також належать банки державного сектору економіки та постійні представництва іноземних компаній, що виконують діяльність в Україні та відповідають критеріям критичності.

Також розв’язали питання бронювання єдиного військовозобов’язаного працівника на підприємстві. Тепер, якщо на підприємстві є лише один військовозобов’язаний працівник, то обмеження щодо кількості броньованих військовозобов’язаних, визначені п. 8 і 9 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 № 76, не застосовують.

Усе про процедуру бронювання у четвертому модулі масштабного курсу «Сертифікований спеціаліст з військового обліку на підприємстві 2.0», який доступний передплатникам з 10 вересня.

 

Податкова оновила е-форму повідомлення про прийняття на роботу

Минулого тижня ми інформували про нову форму повідомлення про прийняття на роботу, яку подають до податкової (зміни до Постанови КМУ від 17.06.2015 № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту»).

І хоча основні зміни стосуються осіб, які наймають домашніх працівників, використовувати нову форму для повідомлення про прийняття відтепер повинні усі підприємства та ФОП. А ось подавати нову форму за додатком 2, де навели повідомлення про припинення трудового договору з домашнім працівником, повинні виключно фізичні особи при звільненні домашнього працівника.

Отже, станом на 2 вересня 2024 року в Реєстрі електронних форм податкових документів з’явились електронні форми:

  1. повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту;

  2. повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту;

  3. повідомлення про припинення трудового договору з домашнім працівником.

Докладніше про нову форму повідомлення, а також про трудові книжки, щорічні та неоплачувані відпустки на безкоштовному вебінарі 13 вересня.

 

Соцвідпустка на дітей одинокій матері: чи є право у розлученої жінки

Згідно зі ст. 19 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» одиноким матерям щорічно надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів. Однак чинне законодавство не містить конкретного переліку документів, що підтверджують статус одинокої матері для розлучених жінок. Важливо розуміти, що сам факт розлучення не надає жінці автоматичного права на цей статус.

Фахівці Держпраці роз’яснили, на яких підставах розлучена жінка має право на додаткову відпустку на дітей як одинока мати.

Для того, щоб вважатися одинокою матір’ю, жінка повинна самостійно виховувати дитину, без участі батька саме у її вихованні. Це ключова умова для отримання додаткової відпустки.

Отже, для реалізації права на соцвідпустку на дітей, жінка, яка виховує дитину без батька, має надати за місцем роботи свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про розлучення та документи, що підтверджують відсутність участі батька у вихованні дитини. Це може бути рішення суду про позбавлення батьківських прав, довідка зі школи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини тощо.

Детальніше про соцвідпустки на дітей у курсі на Кадровій Платформі №1.

 

Бронювали через «Дію»? Звіт щодо заброньованих не подається

Мінекономіки роз’яснили, що звітувати про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані через портал «Дія», не потрібно (лист Мінекономіки від 29.08.2024 № 2704-20/64638-09).

Разом із тим, відповідно до Порядку № 76, роботодавці мають щоквартально подавати звіт про чисельність заброньованих військовозобов’язаних станом на 1 число місяця, що слідує за звітним кварталом (п. 14 Порядку № 76).

Мінекономіки роз’яснює: «Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затверджений постановою КМУ від 05.06.2024 № 650, не передбачає обов’язку звітувати про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані засобами порталу Дія».

Більше про бронювання працівників через портал «Дія» та через органи на вебінарі вже 10 вересня.

 

Чи зараховується час догляду за дитиною до 3 років до страхового стажу?

Фахівці Пенсійного фонду України роз’яснили, що час догляду за дитиною до трьох років зараховується до страхового стажу жінок для обчислення пенсії. Зокрема, це стосується періодів, протягом яких жінка була застрахованою та за неї сплачували внески до Пенсійного фонду (Закон України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Отже, до 1 січня 2004 року період догляду за дитиною до трьох років зараховується до стажу матері на підставі свідоцтва про народження дитини, навіть якщо вона не працювала.

Якщо жінка доглядала за дитиною протягом 2004 року, цей період зараховується до стажу на підставі документів, що підтверджують отримання допомоги по догляду за дитиною (наприклад, довідка з управління соцзахисту).

Після 1 січня 2005 року час догляду за дитиною до трьох років зараховується автоматично, якщо жінка отримувала відповідну допомогу.

Маєте запитання з приводу підрахунку страхового стажу? Поставте їх у сервісі «Особистий консультант» і отримайте відповідь від 15 хвилин до доби.

 

Звітність до ПФУ про медогляди та участь у профспілках

Пенсійний фонд нагадує про ст. 20 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», згідно з якою страхувальник подає відомості про працівника щодо належності до професійних спілок та/або до осіб, які підлягають обов’язковим медичним оглядам.

Вказана інформація подається через портал Пенсійного фонду.

У роз’ясненні йдеться, що для формування та подачі відомостей про участь в профспілкових організаціях призначений пункт меню вебпорталу Відомості про участь застрахованих осіб в профспілкових організаціях, даних про медичні огляди працівників – пункт меню Відомості про медичний огляд працівників.

Для введення інформації можна використовувати як екранну форму, так і завантаження файлів xml визначеного формату.

До речі, докладна інструкція щодо подання відомостей до ПФУ про медогляди – у рубриці «Автоматизація».