Про заброньованих у Дії не звітуємо — Мінекономіки 

Мінекономіки підтвердило позицію експертів щодо порядку заповнення звіту про заброньованих військовозобов'язаних 

Головний висновок, який фахівці Мінекономіки зробити у листі від 29.08.2024 № 2704-20/64638-09:

Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затверджений постановою КМУ від 05.06.2024 №650 (далі — Порядок № 650) не передбачає обов’язку звітувати про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані засобами порталу Дія

І на сьогодні це дійсно так, адже Порядок № 650, не передбачає обов’язку звітувати про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані засобами порталу Дія. Вся потрібна інформація є у базі даних. 


Своєю чергою п. 14 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 27.01.2023 №76 (далі — Порядок №76), зобов’язує органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації обов’язок складати щокварталу звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані саме згідно з Порядком №76. Звіт подають станом на 1 число місяця, що настає за звітним кварталом за формою з додатка 6 до Порядку №76.  


Але найцікавіше це те, що зазначено у примітках 2 та 3 до вищезгаданого звіту:  


  1. у таблиці не зазначається чисельність військовозобов’язаних, заброньованих відповідно до переліків посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затверджених розпорядженням КМУ від 18.03.2015 №493; 
  2. у графі «Чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані» зазначається чисельність військовозобов’язаних, яким видано витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного. 


Як відомо, під час бронювання через портал Дія витягів з наказу Мінекономіки не видають. Отже, й до звіту вони не мають потрапляти. 

 

Нагадуємо звіт згідно із додатком 6 подається до 10 числа місяця, що настає за звітним кварталом


  1. підприємствами, установами та організаціями, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт, надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань – центральним органам виконавчої влади, що здійснюють керівництво ЗС, іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, СБУ або Мінстратегпрому; 
  2. підприємствами, установами та організаціями, які визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період – центральному органу виконавчої влади, який забезпечує формування та/або реалізує державну політику у відповідній сфері, відповідній обласній, Київській та Севастопольській міській держадміністрації (військовій адміністрації у разі її утворення), Секретаріатові КМУ, органам, які здійснюють управління державним майном, що забезпечує діяльність відповідно Президента України, ВР України та КМУ. 

 

Утім не виключено, що до Порядку №76 внесуть зміни, і до звіту про заброньованих все ж доведеться включати усіх заброньованих військовозобов'язаних працівників. 

 

Джерело: лист Мінекономіки від 29.08.2024 № 2704-20/64638-09