Підставою непідтвердження еВОД є непридатність QR-коду для зчитування

У Міноборони вказали, що підставою для непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами

Процедура перевірки ВОД визначається Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженим постановою КМУ від 16.05.2024 №560.


Так, Постановою №560 передбачено, що у період проведення мобілізації уповноважені представники ТЦК СП, поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.


Отже, у Постанові №560 мова йде про перевірку відповідними уповноваженими працівниками військово-облікового документу, наявного у особи у паперовій чи в електронній формі.


Перевірка військово-облікового документа в паперовій формі здійснюється шляхом надання особою такого документу для перевірки.


Водночас перевірка військово-облікового документа в електронній формі здійснюється шляхом зчитування QR-коду за допомогою технічних засобів, які дають змогу відтворити відомості військово-облікового документа в електронній формі у вигляді інформаційного повідомлення.


QR-код повинен бути придатним для зчитування технічними засобами, цілісним, неушкодженим, нанесеним на будь-який носій достатнього розміру та необхідної контрастності.


У Міноборони вказали:

Єдиною підставою для непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами

Зауважимо, що про це йде мова у п. 8-1 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 16.05.2024 №559.


Нагадаємо, у Міноборони роз’яснили, що електронний та паперовий військово-обліковий документ має однакову юридичну силу. Про це ми розповідали тут.


Джерело: Судово-юридична газета