У ВРУ зареєстровано законопроєкт щодо підвищення мотивації населення вступати до ЗСУ

Законопроєкт №11012 передбачає, що мотивувати військовослужбовців будуть різними способами, включаючи фінансові стимули, соціальні пільги, можливості професійного зростання, забезпечення безпеки та захисту прав та інтересів військовослужбовців і їх сімей

13 лютого 2024 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №11012 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мотивації військової служби».

Основною метою законопроекту є підвищити рівень мотивації населення вступати до лав Збройних Сил України для проходження та належного виконання обов'язків військової служби

Законопроєктом передбачається:


  1. Встановлюються додаткова щомісячна винагорода військовослужбовцям, які мають право на звільнення зі служби, однак висловили бажання продовжувати службу у розмірі 10 000 грн.
  2. Надання права особам, які під час дії воєнного стану проходили військову службу не менше 36 місяців, після звільнення із служби на отримання кредиту із ставкою до 5% для створення та розвиток власного бізнесу в порядку та на умовах, визначених КМУ.
  3. Збільшення у 1,5 рази розміру посадового окладу, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років військовослужбовцям, які під час дії воєнного стану проходять військову службу не менше 12 місяців, з яких 6 місяців виконуючи бойові накази (розпорядження).
  4. Збільшення у 2 рази розміру посадового окладу, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років військовослужбовцям, які під час дії воєнного стану проходять військову службу не менше 24 місяців, з яких 12 місяців виконуючи бойові накази (розпорядження).
  5. Встановлюються виплати одноразової грошової допомоги військовослужбовцям після укладення ними контракту про проходження військової служби на строк від 3-х років або до закінчення воєнного стану.
  6. Встановлюються виплата додаткової винагороди військовослужбовцям за кожну одиницю знищеної або захопленої військової техніки противника.
  7. Встановлюється право на пільгове розмитнення автомобілів в порядку і на умовах, визначених Податковим кодексом України та Митним кодексом України для осіб, які проходили військову службу під час дії воєнного стану починаючи з 24 лютого 2022 року.
  8. Встановлюється, що мінімальна пенсія по інвалідності військовослужбовцям, які є особами з інвалідністю внаслідок проведення антитерористичної операції на сході України, операції об'єднаних сил на сході України, збройної агресії проти України у розмірі не менше 15000 гривень.


Джерело: ВРУ